REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.2° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Nava Volgo Balt 219 nu mai descarcă deşeurile italienilor în România - VEZI DOCUMENTE!

Nava Volgo Balt 219 nu mai descarcă deşeurile italienilor în România - VEZI DOCUMENTE!

Replica API 3 august 2013 | 00:00 206

A plecat spre Bulgaria

A plecat spre Bulgaria

Informaţiile publicate de cotidianul "Replica" de Constanţa în luna mai, se adeveresc. Firma care a adus în România deşeurile aflate la bordul navei Volgo Balt 219 a luat decizia să-şi mute "marfa" în Bulgaria, având în vedere problemele întâmpinate în Portul Constanţa, precum şi dosarul instrumentat de procurorii Tribunalului de pe lângă Parchetul Constanţa. Amintim în acest context că nava a fost reţinută din data de 20 martie în Portul Constanţa, având 2.700 tone de deşeuri la bord, importate din Italia. Firma importatoare, Ecovalor, a explicat faptul că deşeurile sunt nepericuloase şi că verificările procurorilor au legătură cu "anumite menţiuni şi codificări din documentele de transport". Anchetatorii suspectează însă că documentele au fost modificate, aşa încât să nu existe probleme cu introducerea deşeurilor în România, respectiv folosirea lor pe post de combustibil. După câteva luni de explicaţii şi corespondenţă între instituţii, importatorul a decis să plece din Portul Constanţa, sperând totodată să scape şi de dosar!

Nava Volgo Balt 219, având 2.700 tone de deşeuri la bord, părăseşte Portul Constanţa, cu destinaţia Bulgaria. Decizia a fost anunţată vineri, 2 august 2013, şi a fost transmisă autorităţilor din România, inclusiv Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Conform documentelor, firma Eco Valsabbia din Italia a solicitat părăsirea Danei Chimpex din Portul Constanţa. În atenţia Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa a ajuns o adresă a Autorităţii Naţionale a Vămilor, potrivit căreia: "Prin prezenta vă înaintăm spre ştiinţă adresa Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului nr. 1/2712/01.08.2013 referitoare la solicitarea Eco Valsabbia de a redirecţiona transportul de deşeuri aflate la bordul navei Volgo Balt 219 către Bulgaria, în baza notificării ITO 15301". Contactat de "Replica", pentru un punct de vedere, Mihail Fâcă, preşedintele ANPM, a transmis că: "Îmi cer scuze, sunt în străinătate, în concediu, revin în ţară abia săptămâna viitoare. Nefiind informat, nu aveţi ce să mă întrebaţi de Volgo Balt pentru că sunt în concediu". Reamintim faptul că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au demarat o anchetă în cazul navei încă din luna martie a.c. Motivul: pe avizul de însoţire a mărfii prezentat autorităţii vamale constănţene se preciza că nava e încărcată cu 2.700 tone de combustibil derivat, iar în actele întocmite în Italia de furnizor scria că e vorba despre deşeuri menajere. Potrivit procurorilor, cele 2.700 de tone trebuiau să ajungă la o fabrică de ciment din Bihor, unde urmau să fie supuse unui proces de ardere, numai că fabrica respectivă avea autorizaţia de mediu expirată. Conform unui alt document consultat în exclusivitate de cotidianul "Replica", inspectorii Direcţiei de Control în Sănătate concluzionau, după ce au urcat la bordul navei: "Conţinutul baloturilor este aparent reprezentat din deşeuri plastice şi hârtii (...)". Însă, mai arătau inspectorii, de la navă "se decelează un miros intens de disconfort". În încheiere, menţionăm că există temerea că, deşi nava a luat calea Bulgariei, deşeurile ar putea ajunge tot în România, aduse de data aceasta, după descărcare pe teritoriul ţării vecine, cu ajutorul camioanelor.

Alexandra VASILE, Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272