REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Navigatorii aflați pe nava „blocată” într-un port din Libia au refuzat debarcarea. Sindicat: „Situația s-a complicat!”

Navigatorii aflați pe nava „blocată” într-un port din Libia au refuzat debarcarea. Sindicat: „Situația s-a complicat!”

Replica API 16 noiembrie 2018 | 00:09 447

Situația pe nava Nivin, pe care se află și doi ofițeri români, se complică. Potrivit Sindicatului Liber al Navigatorilor, din cei 95 de imigranți aflați la bordul navei doar 9 au acceptat să coboare, ceilalți baricadându-se și acuzând membrii echipajului că i-au mințit. Ei vor să ajungă în continuare în Italia.

„Migranții de pe nava Nivin refuză să coboare și s-au baricadat la bord. Situația se complică. Nava este acostată la cheu în Misurata, dar este practic izolată. Nimeni nu poate coborâ sau urca la bord, cu excepția negociatorilor. Nouă persoane au acceptat să coboare, printre care se află și un copil mic. Migranții doresc în continuare să ajungă în Italia și acuză echipajul că i-au mințit atunci când i-au preluat la bord de pe ambarcațiunea de pe mare. Libia este acuzată de practici crude și abuzuri în centrele de detenție, de către organizațiile umanitare și Agenția Națiunilor Unite pe Probleme ale Refugiaților. Libia respinge aceste acuzații. Migranții ar trebui să ajungă în aceste centre și probabil știu ce îi așteaptă acolo”, au afirmat reprezentanții Sindicatului Liber al Navigatorilor.

„Cei doi ofițeri maritimi români care fac parte din echipajul navei sunt în continuare blocați la bord. Dacă aceștia au crezut în promisiunile conducerii navei/armatorului, că se rezolvă această problemă și au refuzat ajutorul oficialilor Ministerului Afacerilor de Externe și al Sindicatului Liber al Navigatorilor, care s-au oferit să îi debarce încă de marți, 13 noiembrie a.c., astăzi debarcarea lor a devenit una complicată. Voci spun că autoritățile libiene vor începe o investigație împotriva navei și a echipajului, pentru a stabili de ce aceștia au ajuns cu migranții în portul Misurata și nu i-au dus acolo de unde au primit instrucțiuni de a interveni și unde migranții doreau să ajungă (Italia). Informația nu este confirmată”, au mai precizat reprezentanții sindicatului.

Specialiștii spun că migranții izolați pe una din punțile intermediare ale navei pot avea probleme cu alimentația, igiena și sănătatea. În acel loc nu sunt facilități sanitare și acei oameni își fac nevoile fiziologice în spațiul unde sunt închiși. Nava, echipajul și migranții de la bord sunt practic într-o situația aproape fără ieșire.

Sindicatul Liber al Navigatorilor este o organizația profesională care se confruntă alături de toate organizațiile navigatorilor din toată lumea cu foarte multe probleme ale navigatorilor, are o uriașă experiență în problematica maritimă și modalități de rezolvare a acestora. Sfaturile SLN ca și ale organizațiilor internaționale ale navigatorilor, ITF, ETF trebuiesc urmate la timp și nu ignorate, pentru a nu se ajunge în situații critice, ca și în exemplul de față. Acestor doi tineri ofițeri de marină li s-a oferit ajutorul SLN chiar dacă nu erau membri de sindicat, aceasta deoarece sindicatul știa că era o situație critică, având experiența atâtor altor cazuri similare. Familiile disperate, de asemenea, ne-au contactat și ele cu rugămintea de a-i ajuta. Neglijarea sfatului SLN și refuzul de a fi ajutați la momentul oportun au complicat mult situația”, au subliniat reprezentanții Sindicatului Liber al Navigatorilor.

Reamintim că la bordul navei Nivin, care este blocată în portul din Libia, se află și doi ofițeri 3 români, unul la punte, celălalt la sala motoare.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ai omorat lb romana. Omora se termina cu i din i
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920