REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

NE MAI FACEM BINE?! Vosganian şi evaziunea cu ouăle de la găinile crescute la curte!

NE MAI FACEM BINE?! Vosganian şi evaziunea cu ouăle de la găinile crescute la curte!

Replica API 6 octombrie 2017 | 00:00 292

Varujan Vosganian

Deputatul Varujan Vosganian a scris o postare pe pagina sa de Facebook care a indignat mai multe persoane. Acesta compară profitul câștigat de stat prin ouăle comercianților cu ouăle crescute în curțiile oamenilor. Indignarea vine din faptul că, practic, deputatul spune că românul „văduvește” bugetul cu fiecare ou consumat din propria curte.

„Fiecare ou mâncat de la găina din curte „văduvește” bugetul de cincizeci de bani ! :)

Să presupunem că folosim, în demonstrația noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparține unei ferme, cealaltă unui coteț. Oul fermierului va lua calea pieței și va fi vândut, în medie, cu 1 leu (pentru ouăle ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai puțin). Oul gospodarului va trece direct din coteț în tigaie.

Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit și pe dividende, impozit pe salarii și contribuții la asigurările sociale. La asta se adaugă faptul că, la rândul lor, salariile și profiturile obținute din producția fermierului, din prestațiile angrosistului și din serviciile supermarketurilor reintră în circuit și generează iarăși impozite și taxe.

În schimb, oul din coteț, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban.

La fel în ce privește roșiile din brazdele de acasă, magiunul din prunii din grădină, săpunul din grăsimile adunate peste an, pulovărele tricotate din lâna oilor de la stână etc. etc.

Toate acestea, cotețele, brazdele, grădinile, stânele și atelierele din fundul curții produc produs intern brut, dar nu produc și impozite. Producția din gospodăriile populației ajunge la peste 20% din PIB, fără să producă niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin piețele țărănești.

Locuitorii din Danemarca, Franța și din alte țări care ajung la venituri bugetare în jur de 45% din PIB nu au găini în curte și nici nu amestecă în ceaun roșiile pentru bulion ori prunele pentru magiun.

Faptul că avem o atât de puternică înclinație spre autoconsum, și nu doar în ce privește alimentele, ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei”, a scris Varujan Vosganian pe pagina de Facebook.

C.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ungure daca nu ma gasesti la gaini da ma cauti la oua.
0
0
Gainarul ordinar - o panarama de mafiot - ajuns ministru si parlamentar liberal ! Poet ratat al decadentei si putreziciunii umane si economist de cotet teleormanean ... Javra si fiu de curva cosmopolita !
2
0
phai noi ne comparam cu danemarca sau franta
3
0
Abia acum am inteles de ce mosul din poveste bate cocosul...penibil om,dupa ce s-a lasat dat cu mir!
3
0
Camasa Burberry de 300 euro si el vorbeste prostii cu 50 de bani oul. ALDE un partid de oameni dusi cu pluta.
8
1
Pun pariu ca Varujan nu stie cat costa o paine sau un litru de motorina.
7
0
Ouale tale cat valoreaza ? Acoperim 0,00000001 din buget cu ele ?
3
0
Mare economist Varujan asta. Il freaca grija de bulionul facut in curte, pulovarul tricotat de mana, oul din tigaie si alte astea. Cica astea "vaduvesc" bugetul si afecteaza economia, nu tunurile alea date de cei ca el si ca tovarasii lui. Prefer sa vaduvesc bugetul prin autoconsum decat sa platesc taxe peste taxe care nu se mai intorc inapoi la mine sub nici o forma, banii fiind furati de baieti din astia destepti, ca Varujan.
7
0
Unde e desteptaciune e si multa prostie,spun batrinii. Astea sint semne de senilitate.Tacearea e de aur si vorba de argint. Daca tacea,filozof raminea, si alte asemenea. A uitat ca a stat cu morcovul in fund? I-a venit glasul?
13
0
sa imi iei ouale in gura ciochistule.apropos mir miri mai ai posibil sa mai fie nevoie zic japita umana ce esti.
15
0
Ce ti-as mai amesteca eu facaletul prn barba aia carunta de armean sau jidan armenesc si cum te-as invita sa ne numeri ouale ls toti taranii.
17
0
Taranii romani sunt ai romanilor si cumparam de unde vrem noi,ROMANII.Duduiul sa vorbeasca despre taranii lui armeni.
15
0
Asa cum ne-am obisnuit,damblagii astia din sefimea neamului se leaga tot de amarastenii care abia de-si duc basinile cu greutatile si deznadejdea traiului in Romania. Cum sa se lege cineva de interlopi? Cum sa aduca cineva in fata mafiile din absolut toate domeniile de activitate ? Mai bine pui sarmanii sa-si vanda organelle ca sa se poate aduna bani la buget ,buni de smenuit,de furat,de cheltuit cu protocoale.Va mai mirati ca romanii vor continua sa fuga din tara asta? Nu tara e de vina,ci parca vesnicii conducatori de cacat ai tarii si instrumentele lor de forta impotriva poporului.
20
0
Si altuia tot de la oua i s-a tras...
16
0
Felicit cele doua postari, mult adevar ! Bravo !!
14
0
acest mos invechit sa-si scoata averea la vedere,furaciunile atat ale lui cat si ale colegilor din parlament si dupa aceea sa ajunga la oul din curul gainii pe acre il mananca un copil,om amarat.
22
0
Dar de evaziunea parlamentarilor cand o sa ne vorbeasca dnu? Cand treci in 17 ore o lege prin care primesti o insula ce e ? Despre marea evaziune si hotie sa ne vorbeasca, ca e parlamentar, nu crescator de gaini.
27
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218