REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
11.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Negocierea armistiţiului ruso-ucrainean încă nu se concretizează şi părţile se acuză reciproc

Negocierea armistiţiului ruso-ucrainean încă nu se concretizează şi părţile se acuză reciproc

Replica API 28 februarie 2022 | 23:28 720

Rusia a acuzat sâmbătă Ucraina, în a treia zi a invaziei ruseşti, că a zădărnicit un armistiţiu refuzând negocierile cu Moscova pe care le acceptase anterior, acuzaţie la care Ucraina răspunde că oferta de negociere a Rusiei a fost de fapt un ultimatum.

Dmitri Peskov

''În timpul zile de ieri (vineri), aşteptându-se la negocieri, preşedintele rus (Vladimir Putin) a ordonat oprirea înaintării celei mai mari părţi a forţelor'' Moscovei, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit France Presse, citată de Agerpres.

''Dat fiind că partea ucraineană a refuzat negocierile, înaintarea forţelor ruse a fost reluată astăzi'', a adăugat el.

Potrivit lui Peskov, Moscova a propus ca negocierile să se desfăşoare la Minsk, iar contrapropunerea Kievului a fost Varşovia. Apoi, dialogul ''a luat o pauză'' şi ''comunicarea a fost întreruptă''.

Mai târziu a venit şi o reacţie de la Washington, care a apreciat că deschiderea Rusiei către dialog nu poate fi considerată credibilă.

Cererea de negociere a unui armistiţiu a venit iniţial din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care se declarase deschis inclusiv discutării unui statut de neutralitate pentru Ucraina, într-un moment în care trupele ruse câştigau teren şi ajunseseră aproape de capitala Kiev.

Între timp, deşi asaltul trupelor ruse asupra Kievului încă nu a avut loc, armata ucraineană a arătat că opune o rezistenţă puternică în faţa trupelor ruse, cărora le-a ''deraiat'' planurile, conform lui Zelenski.

Răspunzând declaraţiei lui Peskov, un consilier al preşedintelui Zelenski a spus, potrivit Reuters, că Rusia a pus condiţii inacceptabile pentru negocieri, echivalente unui ultimatum.

La Washington, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunţat sâmbătă un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 350 de miliarde de dolari.

''Acest ajutor va cuprinde noi mijloace militare defensive şi va permite Ucrainei să combată ameninţările blindatelor, (trupelor) aeropurtate şi altele cu care se confruntă astăzi'', a menţionat Blinken într-un comunicat.

Autorităţile franceze au anunţat sâmbătă dimineaţă că au interceptat în cursul nopţii o navă comercială bănuită că transporta vehicule către oraşul rusesc Sankt Petersburg, eludând astfel sancţiunile impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei.

Vorbind în declaraţia sa de sâmbătă despre aceste sancţiuni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că în prezent Moscova elaborează ''măsuri pentru a reduce la minimum efectul lor asupra tuturor sectoarelor economiei'', iar ''ulterior vor trebui stabilite măsuri de represalii''.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272