REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
8.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Negocieri privind deblocarea exporturilor de cereale ucrainene: 'O rază de speranţă', afirmă şeful ONU

Negocieri privind deblocarea exporturilor de cereale ucrainene: 'O rază de speranţă', afirmă şeful ONU

Replica API 13 iulie 2022 | 00:00 845

Negocierile desfăşurate la Istanbul între Ucraina şi Rusia pentru deblocarea cerealelor blocate pe pământ ucrainean şi pentru facilitarea exporturilor de cereale şi de fertilizatori ruseşti sunt "o rază de speranţă", a afirmat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, relatează AFP.

Antonio Guterres

În cadrul unei declaraţii către media, şeful ONU şi-a exprimat speranţă că "un acord oficial" va putea fi atins pe viitor. "Nu suntem încă acolo", a adăugat el, evocând, fără a intra în detaliu, necesitatea de a efectua "muncă tehnică" suplimentară, scrie Agerpres.

Acordul negociat de Antonio Guterres şi de doi dintre adjuncţii săi de peste două luni vizează scoaterea prin Marea Neagră a circa 20 de milioane de tone de cereale depozitate în silozurile ucrainene în special la Odesa (sud) şi facilitarea în cazul Rusiei a exporturilor de cereale şi de fertilizatori.

Declaraţiile şefului ONU au loc după o reuniune, la Istanbul, între delegaţii din Ucraina, Rusia, Turcia şi ONU. A fost prima întâlnire în persoană dintre ucraineni şi ruşi de la sfârşitul lui martie.

Potrivit unor diplomaţi, evacuarea cerealelor ucrainene prin Marea Neagră se va face prin culoare securizate. Va trebui respectat un armistiţiu pentru zonele utilizate, în timp ce navele comerciale vor fi inspectate de Turcia cu concursul ONU, pentru a asigura faptul că Rusia nu transportă arme.

Turcia a anunţat la rândul său că Rusia şi Ucraina au făcut suficiente progrese pentru soluţionarea diferendului lor încât vor avea noi discuţii "săptămâna viitoare".

"S-a convenit ca delegaţiile din Rusia şi Ucraina să se întâlnească din nou în Turcia săptămâna viitoare", a declarat într-un comunicat ministrul turc al apărării Hulusi Akar după prima sesiune de negocieri.

Akar a subliniat că delegaţiile formate din experţi în apărare ai celor două ţări beligerante s-au înţeles asupra unor "controale comune" în porturi şi asupra mijloacelor "de a garanta securitatea căilor de transfer" al mărfurilor în Marea Neagră.

Potrivit ministrului, un acord final privind deblocarea a circa 20 până la 25 de milioane de cereale în prezent imobilizate în porturile ucrainene ar putea fi anunţat săptămâna viitoare.

"În cursul acestei reuniuni, pe care o vom avea săptămâna viitoare, toate detaliile vor fi revizuite o dată în plus şi un document privind munca pe care am făcut-o va fi semnat", a spus Hulusi Akar.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Amice esti idiot de-a binelea ! Daca vrei razboi du-te in mortii ma-tii in Ucraina si lupta cu rusii pana ne trece noua constipatia provocata de un tampit ca tine ! Nu te mai erija in purtatorul de cuvant al romanilor , lichea puturoasa ce esti , nu mai face propaganda razboiului , kacatule bolnav ! Romanii nu vor razboi , nu vor sa fie bagati carne de tun in razboiul slavilor ! Hai SICTIR !!!
1
0
Ba, bozgorule! Baga-mi-as p**a in c***a de ma-ta dupa ce moare! N-ai ma altceva de facut, tradatorule de tara si de neam? Cum mortii ma-tii poti fi rusofil ba retardatule? Esti fix acelasi pop0nar care LASA SPATIU INAINTE DE SEMNELE DE PUNCTUATIE! Esti un analfabet si retardat! Dumnezeu cu mila! Cand s-a impartit mila, tu n-ai primit. Ai ramas fix pielea pulii! Motiv pentru care, te luam toti in p**a ca pe prezervativele din piele de oaie. Acum sterge-ti lacrimile si mai da-ne o limba pe coaie! Iti recomand un abecedar, bozgorule "autonom"! Autonom ca ma-ta, singura si fututa si fara bani!
5
0
...nu vrea tratative de pace ! Sluga americanilor vrea numai razboi ! Mascariciul o sa isi distruga taraapoi o sa isi ia talpasita !
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212