REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
14.8° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Negrescu solicită intervenţia Avocatului Poporului de la nivelul UE pentru apărarea drepturilor muncitorilor sezonieri români

Negrescu solicită intervenţia Avocatului Poporului de la nivelul UE pentru apărarea drepturilor muncitorilor sezonieri români

Replica API 28 aprilie 2020 | 00:00 907

Victor Negrescu

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a solicitat, luni, printr-o scrisoare, intervenţia Avocatului Poporului de la nivelul Uniunii Europene pentru apărarea drepturilor muncitorilor sezonieri români.

"Protejarea muncitorilor români care s-au deplasat în alte state europene pentru contracte sezoniere de muncă, în condiţii ce le pun în pericol sănătatea şi drepturile, este obiectivul apelului adresat instituţiei Avocatului Poporului de la nivelul Uniunii Europene de Victor Negrescu (europarlamentar şi preşedinte-coordonator PES activists România), alături de mai mulţi reprezentanţi ai PES activists Diaspora. Semnatarii scrisorii atrag atenţia asupra ignorării normelor de distanţare socială în contextul deplasărilor, asupra prevederilor contractuale care ar putea lăsa loc abuzurilor, dar şi asupra lipsei de reacţie a autorităţilor, atât la nivel naţional, cât şi european", se arată într-un comunicat de presă.

Negrescu susţine că lucrătorilor sezonieri nu li se oferă la timp informaţii complete privind condiţiile de muncă, riscurile la care se supun, precum şi în legătură cu drepturile pe care le au în calitate de cetăţeni europeni.

"Flexibilizarea restricţiilor pentru această categorie de angajaţi nu trebuie să se facă în detrimentul condiţiilor corecte de muncă şi de siguranţă medicală. Statul român ar fi trebuit şi putut să asigure întocmai drepturi şi garanţii suplimentare pentru aceste persoane în contextul actual, respectându-le dorinţa de a lucra în străinătate. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce ridică reale probleme de siguranţă pentru toată lumea. Există multe semnale în spaţiul public privind condiţiile foarte dificile în care sunt nevoiţi să lucreze aceşti muncitori sezonieri. Prevederi contractuale ce permit abuzuri, situaţia incertă a asigurărilor de sănătate, abuzuri, condiţii de muncă ce indică un tip de exploatare a acestor muncitori, facilităţi de cazare ce nu par să ţină cont de regulile impuse în contextul pandemiei de coronavirus constituie suficiente semne de întrebare pentru ca Ombudsmanul european să investigheze şi să intervină pentru protejarea drepturilor cetăţenilor europeni", a menţionat Negrescu.

Semnatarii scrisorii mai susţin în apelul lor că deplasarea muncitorilor sezonieri între state europene în contextul restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus se realizează în baza unor reglementări naţionale şi acorduri bilaterale care pot lăsa loc unor încălcări ale drepturilor lucrătorilor, în afara faptului că îi expun pe aceştia riscului de îmbolnăvire.

"Scrisoarea oferă exemplul lucrătorilor români care au plecat în Germania, Marea Britanie, Austria sau Slovenia pentru activităţi agricole sau de îngrijire a persoanelor, dar solicită o investigaţie la nivelul întregii Uniuni Europene pentru a se stabili dacă sunt necesare acţiuni care să stopeze eventualele abuzuri şi să impună respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale", se arată în comunicat, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pesedistilor dece nu ati facut nimic in aproape 30 de ani pentru a dezvolta tara si ca populatia sa nu plece in masa din tara?Acum va treziti ca sunteti destepti?
2
0
Negrescu asta zice corect si bine dar conducatorii dorm sau se fac ca nu stiu nimic o fi de la spagile primite cand au hotarat sa trimita oamenii la sparanghel. Baiatul asta are sange in instalatie cand nu s-a inteles cu Dragnea privitor la modul de conducere a Presedentiei Europene si-a dat demisia dupa ce muncise 3 ani la pregatirea dosarelor pe care le lua Romania. Sa lasam tinerii sa conduca poate schimba ceva in tara asta.
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212