REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Nelu Mureșan, fostul soț al Ritei Mureșan, rămâne cu SECHESTRU pe AVERE!

Nelu Mureșan, fostul soț al Ritei Mureșan, rămâne cu SECHESTRU pe AVERE!

Replica API 14 aprilie 2021 | 21:52 5683

Omul de afaceri Ioan Lucian Mureşan, fostul soţ al creatoarei de modă Rita Mureşan, a fost trimis în judecată de DNA Constanţa, pe 29 decembrie 2020, într-un dosar de evaziune fiscală, în legătură cu vânzarea la fier vechi a instalaţiilor combinatului "Solventul" Timişoara. Ioan Lucian Mureşan, care a fost şeful AVAS, specializat în lichidarea fostelor combinate de stat, este acuzat, alături de asociații săi, că ar fi prejudiciat statul cu aproximativ 20 milioane de lei. Mureșan și asociații au contestat măsurile şi excepţiile dispuse de judecătorul de cameră preliminară, însă nu s-a dat o soluție nici până astăzi. Acesta este și motivul pentru care nu a început, încă, cercetarea judecătorească. Totodată, procurorii și-au luat măsură de precauție și au dispus instituirea sechestrului pe toată averea lui Nelu Mureșan. Ordonanța a fost, de asemenea, contestată de afacerist… degeaba.

SC Inter Industrie Management, firma lui Nelu Mureșan, este acuzată de procurori că ar fi achiziționat, în anul 2008, instalațiile aflate pe platforma fostei fabrici „Solventul” Timișoara, acestea urmând a fi valorificate ulterior ca deșeuri metalice. Dosarul de evaziune fiscală a fost trimis în judecată la finele anului trecut, însă nu a început judecată nici până astăzi. Inculpații, inclusiv Nelu Mureșan, au contestat măsurile şi excepţiile dispuse de judecătorul de cameră preliminară, însă judecata a fost amânată de 3 ori. Ultimul termen a fost stabilit pentru 21 aprilie.

Nelu Mureșan a cerut scoaterea de sub sechestru a averii

Prin ordonanța procurorului din 23 decembrie 2020, s-a dispus instituirea sechestrului asupra oricăror bunuri mobile/imobile, inclusiv sume de bani, prezente şi viitoare care vor exista la momentul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratorii dispuse în patrimoniul lui Mureșan și a asociaților săi. Omul de afaceri a contestat măsura, dar i-a fost respinsă.

De ce este acuzat Nelu Mureșan

Potrivit procurorilor, în perioada 2009-2011, Mureșan, beneficiind de ajutorul altor persoane, ce dețin calitatea de inculpați în același dosar, ar fi creat un circuit comercial și financiar fraudulos constând în vânzări – cumpărări fictive reciproce, succesive, de servicii și bunuri (mijloace fixe și deșeuri aparținând fostului combinat „Solventul” Timișoara). Aceste demersuri ar fi avut ca finalitate evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, de venituri și cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului.

Acționând în această manieră, inculpații ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma de 19.696.602 lei (din care impozit pe profit 9.004.161 lei și TVA 10.692.441 lei), sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză. Mai dețin calitatea de inculpați în dosar asociații Laurenţiu Ionuţ Niculescu, Lavinia Narcisa Niculescu, Aurelia Postole și firmele SC Profuture SRL, SC GO Invest RNG SRL, SC Blue Star Group SRL, SC Metal Trade Rng SRL.

Ioan Mureșan a fost asociat și administratorul firmei SC Inter Industries Management SRL, până-n 2011, noiembrie, când s-a retras, cedând părțile sociale lui Niculescu. Mureșan este fostul soț al creatoarei de modă Rita Mureșan, cu care are doi copii.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367