REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
17.5° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Neurochirurg: Ora la care suntem maxim de inteligenți

Neurochirurg: Ora la care suntem maxim de inteligenți

Replica API 12 iulie 2022 | 00:00 691

Neurochirurgul Vlad Ciurea a afirmat în cadrul Conferinței Naționale ”Tehnologia & IHealth în Medicina Secolului XXI” de la Tg. Mureș, desfășurată până sâmbătă, importanța pe care o are tehnologia în domeniul medical.

Prof. dr. Vlad Ciurea

Potrivit prof. dr. Vlad Ciurea, un neurochirurg care nu se adaptează noilor tehnologii este unul depășit, în contextul în care acest domeniu nu mai poate fi folosit fără tehnică, notează dcmedical.ro citând Agerpres.

”Nu se poate medicină, nu se poate neurochirurgie fără tehnologie. Oricât ai fi de îndemânatic pe mâna dreaptă, trebuie să îţi foloseşti şi mâna stângă, or tehnologia vine pe mâna stângă, iar tu cu mâna dreaptă duci tehnologia spre această bijuterie umană care este creierul.

Este pas de pas, exact ca într-o căsătorie, suntem mână în mână. Ai făcut un pas înainte în neurochirurgie pe îndemânare, trebuie să faci un pas înainte şi pe tehnologie.

Un neurochirurg care nu se adaptează, care adoptă o atitudine de nu cunosc, nu vreau, este un neurochirurg depăşit. Noi, când spunem neurochirurgie, înseamnă minim invaziv, înseamnă micro neurochirurgie, deci înseamnă tehnologie”, a mai spus prof. Vlad Ciurea, la Tg. Mureș.

Evoluţia tehnologiei în acest domeniu al medicinei, a arătat doctorul Ciurea, a fost explozivă, iar actul medical în domeniul neurochirurgiei nu mai poate fi conceput fără aspectul tehnic.

”Nivelul tehnologiei în neurochirurgie a izbucnit ca Vezuviul, toată lumea ştie, toată lumea vrea, toată lumea poate şi sunt spitale în care tehnologia s-a dezvoltat, şi clinic, în mod deosebit, şi merg înainte.

Este exact ca un drog, care ne place, ne place, ne place şi ne acoperă întreg creierul, şi din profunzime, iar noaptea ne gândim la tehnologie.

Nu se poate fără tehnologie

Tehnologia şi actul medical se îmbină, nu aş spune 50 – 50%, dar nu poţi să realizezi fără tehnologie.

Am fost în cel mai mare centru universitar de tehnologie şi neurochirurgie din INI (International Neuroscience Institut) din Hanovra şi constatam că pentru a aborda anumite zone întâi o faci tehnologic, pe fantomă, după care te duci la om şi faci structurile umane.

Deci întâi era tehnologia şi apoi abordul uman manual.

Însă fiinţa umană este una singură, fiinţa umană se compune şi din structuri anatomice vasculare, dar şi din structuri psihice pe care noi nu putem să le ştim decât dacă noi, care suntem şi oameni, înţelegem pacientul şi aprofundăm tehnologia şi cu restul de minte, creier, simţuri, gânduri ale pacientului”, a arătat prof. Vlad Ciurea, potrivit dcmedical.ro.

Prof. Vlad Ciurea a participat la prima Conferinţă Naţională cu tema ”Tehnologia & IHealth în Medicina Secolului XXI”, organizată de Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureş şi Asociaţia Medicală Română, sub patronajul Academiei Române.

Când se iau deciziile

”Inteligența umană este maximă între orele 10.00 – 12.00. După-amiază, un vârf formidabil între orele 16.00 – 18.00.

Acei domni care se află în Grecia sau Spania și fac siesta cred că au citit aceste lucruri. Se odihnesc. Nu lucrați noaptea, pentru că forțăm creierul să lucreze.

Trebuie să ne odihnim. Spre seară, activitatea cerebrală scade. Scad toate funcțiile, atenția, memoria.

Este bine să luăm decizii dimineața, nu noaptea. Cel mai bun somn este între 22.00 – 00.00. Creierul trebuie să se odihnească”, a spus neurochirurgul Vlad Ciurea, pentru CSID, citează doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108