REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11.2° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Nici colindele nu mai sunt ce au fost odată! 'Urșii' au invadat străzile, cu sticlele de băutură la purtător

Nici colindele nu mai sunt ce au fost odată! 'Urșii' au invadat străzile, cu sticlele de băutură la purtător

Replica API 16 decembrie 2019 | 01:21 594

Ursul, care este un obicei popular practicat cu precădere în zona Moldovei, este prezent, în această perioadă, pe străzile din Constanţa. Mai multe grupuri de colindători ce străbat străzile constănțene încearcă, așa cum știu ei mai bine, să ne arate tradiţia care se perpetuează din moşi-strămoşi. Numai că, nu prea le reușește. Incredibil de gălăgioși și cu sticlele de băutură la purtător, colindătorii agasează, practic trecătorii poate, poate le dau un leu, doi pentru prestația lor. Cel puțin, unii dintre ei, cum este cazul celor din imagini.

Îmbrăcaţi, de la mic la mare, cu o blană de urs, care cântărește câteva zeci de kilograme, cetele de colindători străbat străzile Constanței, jucând Dansul ursului și făcând urările pentru anul ce vine. Dotați cu tobe și sticle goale pe care speră la le umple cu bani până la finalul zilei, colindătorii care zic că vin din Moldova pentru a arăta constănțenilor tradițiile lor par să fie destul de agasanți cu cei cărora le urează de bine.

”Nu mai scăpam, domnule de ei. Se îmbăga în sufletul meu, să le dau bani, chiar așa am ajuns? Era și beat. Ne trezesc cu noaptea în cap cu tobele lor și urletele care nu mai colinde nu par astea. Perturbează liniștea oamenilor. Astea nu-s colinde”, s-a plâns o constănțeancă. ”Sărbători fericite , un leu ne dați, un mic, unul mic?!”, spune unul dintre colindători. În timp ce ”casierul” ce ține în mână sticla în care depozitează banii stă cu ochii pe la geamurile oamenilor și le face semne să le dea un, leu, doi, altul își potolește setea cu o gură de vin dintr-o sticlă pe care o poartă după el și o împarte cu ceilalți.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La ciorile astea jegoase le-a dat o vecina 10 lei si cateva portocale . Banii i au bagat in buzunar si portocalele le au aruncat in mijlocul strazii. Prost e ala care da bani la puscariasii astia mai bine dau la copiii care vin la usa
2
0
Lasa ca nici oamenii nu mai sunt ce au fost... Daca te duci la ei la usa te mascaresc ba ca e prea devreme ba ca e prea tarziu si asa mai departe..
1
2
urate traditii, tribalice
2
0
bun, furturi, crime, incendi , mancare otravita, apa poluata , aerul contaminat si prostutii suporta!
0
1
Ce face politia locala? Vor sa votam sa nu fie desfiintati.
3
0
Halal Constanta, arata cacuru .. permiteti cacofonia intentionata dar altfel nu putem atrage atentia. Moldovennii si tziganii au impanzit Cta, o constanta boema si linistita pina sa vina PZD la putere. Rusine Constanta .. dar meritam asta.
4
1
De ce nu faceti un articol si despre cum arata trenurile in care colinda ,,ursuletii betivi,,? O splendoare!
5
0
cand prezentati Romania sa-i includeti si pe astia in documentarul Discover Romania, ca aveti cu ce va mandri, ca doar astea va sunt traditiile, tiganie si multa galagie
9
2
cu ursul se merge doar in ajunul anului nou. cei care merg mai devreme sunt tigani
9
0
Colindele traditionale RROManesti
10
1
LUI FAGABOU
6
1
Hoti in recunoastere.
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212