REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
15.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Nici Dunărea şi nici ploile nu au lovit serios Constanţa. Judeţul, ferit de calamităţi

Nici Dunărea şi nici ploile nu au lovit serios Constanţa. Judeţul, ferit de calamităţi

Replica API 31 mai 2014 | 00:00 78

Autorităţile zic că situaţia este sub control

Autorităţile zic că situaţia este sub control

Serbia şi Bosnia s-au confruntat cu cele mai grave inundaţii din ultimii 120 de ani, autorităţile fiind nevoite să declare stare de alertă. În partea românească, situaţia este cu mult mai calmă, iar, în judeţul Constanţa, nu există până la această oră localităţi afectate. Potrivit purtătorului de cuvânt al Instituţiei Prefectului, Robert Nenciu, judeţul nostru este ferit de calamităţi.

"Deocamdată nu au fost semnalate probleme la nivel de localităţi în judeţul Constanţa. Desigur, situaţia se poate schimba. În teren, acţionează ISU şi Jandarmeria, dar, în primul rând, sunt comunităţile locale, fiecare primărie trebuie să aibă activate comitetele pentru situaţii de urgenţă. Dunărea este în scădere, putem sta liniştiţi, e aproape la 10.000 de metri cubi pe secundă", a declarat Robert Nenciu, pentru "Replica". De asemenea, nici ploile nu au creat dificultăţi autorităţilor. "A plouat prin judeţ, dar nu atât de spectaculos încât să fie probleme", a precizat Nenciu. De vinerea trecută, judeţul Constanţa a intrat sub cod portocaliu de inundaţii, iar prefectul Constanţei, Radu Volcinschi, alături de directorii instituţiilor deconcentrate, s-au reunit joi, 22 mai, în cadrul unei videoconferinţe cu vicepremierul Gabriel Oprea. "În zilele trecute, am efectuat o deplasare şi am verificat punctele sensibile. Punctele sensibile, le-am considerat a fi cele unde, în 2006 şi în 2010, am avut probleme. Am avut probleme în 2010, la Ciobanu, Gârliciu, la Hârşova, primarul a făcut un dig de apărare al localităţii. Mai jos, în localitatea Topalu, există o porţiune neacoperită de dig, care, la un debit de 13.500, ne aşteptăm ca două case să fie afectate. Dacă debitul va creşte, vom avea un număr mai mare de locuinţe în pericol de a fi afectate. Bineînţeles, avem posibilitatea de informare, Dunărea nu va veni cu un debit care să ne ia prin surprindere. Pentru acei locuitori care în 2006 şi în 2010 au refuzat să se mute şi au refăcut locuinţele pe aceleaşi amplasemente, nu înseamnă că nu monitorizăm zona, adică Topalu şi Ostrov. La Rasova, există un dig ce apără o incintă agricolă, iar la Oltina, e un dig afectat în 2006, este monitorizat în momentul de faţă. Am stabilit ca, pentru următoarea perioadă, fiecare porţiune este monitorizată. Nu ne aşteptăm ca la un debit de 13.500 să avem probleme deosebite, dar asta nu înseamnă că avem diguri construite în 1960 şi pe care putem să ne bazăm a fi sigure", a precizat atunci Volcinschi.

Diguri de protecţie contra inundaţiilor în zonele vulnerabile ale oraşului

Reprezentanţii Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă la nivelul municipiului Constanţa au hotărât, vineri, amplasarea de diguri de protecţie formate din saci de nisip în zonele vulnerabile ale oraşului, ca urmare a avertizărilor de cod galben privind vreme nefavorabilă în zilele de vineri şi sâmbătă. Şeful comandamentului, viceprimarul Gabriel Stan, a informat totodată că autorităţie locale au pregătit până în prezent peste o mie de saci cu nisip care vor fi puşi la dispoziţia cetăţenilor, pregătite fiind şi utilajele necesare vidanjării apei din subsoluri, beciuri etc., în caz de necesitate. "Reamintim constănţenilor că pot solicita saci de nisip sau pot sesiza orice problemă legată de inundaţii la dispeceratul Primăriei, tel. 0241/550 055 sau la dispeceratul Inspectoratului Municipal de Protecţie Civilă Constanţa, tel. 0241/ 488 108", au menţionat, printr-un comunicat remis presei, reprezentanţii Primăriei Constanţa.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108