REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
15.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Nici după opt luni de la ALEGERI, primarii nu și-au făcut publice AVERILE

Nici după opt luni de la ALEGERI, primarii nu și-au făcut publice AVERILE

Replica API 26 aprilie 2021 | 00:18 2935

Transparenţa nu este punctul forte al multor administraţii locale din judeţul Constanţa. Din 70 de unităţi administrativ-teritoriale, 16 primari nu s-au deranjat încă să publice toate declaraţiile de avere, atât pe cele ale primarilor, cât şi pe cele ale consilierilor locali. Ba mai mult, unele dintre primării nu şi-au actualizat nici măcar informaţiile de bază, cu toate că în urma alegerilor din septembrie 2020 au avut loc schimbări în ceea ce priveşte funcţia de conducere.

16 primării din judeţul Constanţa dau “dovadă de transparenţă maximă” întrucât nu s-au sinchisit nici până acum să-şi actualizeze datele. Din contră. Nici măcar primarii nu se grăbesc să-şi publice declaraţiile de avere. Cu toate că există rubrici dedicate acestor documente pe site-urile UAT-urilor, informaţiile lipsesc cu desăvârşire.

La Aliman, ultimele declaraţii de avere sunt din 2015

Printre primăriile care au uitat de principiul transparenţei se numără şi cea de la Adamclisi. Cu toate că există o rubrică dedicată declaraţiilor de avere, ultimele documente de acest fel au fost publicate în anul 2017. Dar, surpriză! Declaraţiile nu pot fi deschise. La Adamclisi, primar este Dorina-Cicilia Şerbănescu. Şi pe site-ul Primăriei Aliman există o secţiune dedicată declaraţiilor de avere, iar ultimele documente au fost publicate în 2015. Acolo este primar George Nicola. Primăria Băneasa dă dovadă de ceva mai multă transparenţă întrucât ultimele declaraţii de avere au fost publicate în 2019. Primar în Băneasa este Paul Coliş. Pe de altă parte, la Vulturu, Primăria a publicat toate declaraţiile de avere din anul 2020, dar, dintre toate, lipseşte fix cea a primarului Eugen Berbec. Se pare că nici Primăria Castelu nu a auzit de principiul transparenţei întrucât la rubrica destinată declaraţiilor de avere nu există niciun astfel de document. Primarul comunei Castelu este Nicolae Anghel.

Ce alte primării au uitat să publice documentele

Printre primăriile care au uitat să publice declaraţiile de avere ale primarilor şi ale consilierilor locali se numără şi Primăria Cerchezu. Ultimul document de acest fel a fost publicat în 2019. Aici este primar Ştefan Chelaru. Dacă pe site-ul UAT-ului Ciobanu ultima declaraţie de avere figurează din anul 2017, iată că la Ciocârlia, rubrica destinată acestor documente este goală. Aici nu există nicio declaraţie de avere publicată, nici măcar cele din anii trecuţi. Primar în Ciocârlia este Ionuţ Şerbu. În ceea ce priveşte administraţia locală de la Cogealac, declaraţia de avere a actualului primar, Cati Hristu, nu a fost publicată încă, în schimb, pe site există cea a fostului primar, completată în anul 2020. Nici la Cuza Vodă nu a fost publicată declaraţia de avere a primarului Viorel Dulgheru, dar, în 2020, au fost publicate declaraţiile celorlalţi membri ai aparatului administrativ. Aceeaşi situaţie este şi la Primăria Tortoman, documentul care lipseşte fiind cel al primarului Lucian Chitic. Ultima sa declaraţie de avere figurează din anul 2019.

Situaţie similară la alte 5 primării

Pe site-ul Primăriei din Deleni, cu toate că există o rubrică dedicată declaraţiilor de avere, se pare că niciun document nu a fost publicat, iar administraţia locală din comuna Dumbrăveni a publicat ultimele declaraţii de avere în anul 2019. Primarul din Ostrov, Niculae Dragomir, şi-a publicat ultima declaraţie de avere în 2016, cu toate că pe site-ul Primăriei există declaraţiile din 2019 ale celorlalţi membri ai aparatului administrativ. Nici pe site-ul administraţiei locale din comuna Rasova nu există declaraţia de avere a actualului primar, Mihalache Neamţu. Cât despre Primăria din Topalu, cei care administrează site-ul nu s-au deranjat nici măcar să actualizeze numele primarului. Precizăm că, deşi pe site apare ca primar Valentin Stanciu, în realitate, funcţia este deţinută de Constantin Baltă, cel care a câştigat alegerile din septembrie 2020. În ceea ce priveşte declaraţiile de avere, cea a noului primar nu a fost încă publicată, iar cea a fostului primar este din anul 2019.

Diana MAXIMIUC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
probabil au averi prea mici si se fac de ras
0
0
nu muncesc pentru averi ,doar de placere
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468