REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Nicolae Matei, despre condamnarea cu executare: Fac recurs, sunt nevinovat

Nicolae Matei, despre condamnarea cu executare: Fac recurs, sunt nevinovat

Replica API 11 aprilie 2014 | 00:00 205

Primarul Năvodariului, mesaj către aleşii locali şi alegători

Primarul Năvodariului, mesaj către aleşii locali şi alegători

Primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, a fost condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de dare de mită. Decizia a fost luată la Tribunalul Constanţa, însă ea nu este definitivă. Reamintim că, potrivit DNA, Matei ar fi încercat să îi ofere mită fostului şef al IPJ Constanţa.

Joi, la Năvodari a avut loc o şedinţă a consilierilor locali, context în care Matei a ţinut să precizeze că decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă şi că o va contesta la instanţa superioară, întrucât se consideră nevinovat. "Înainte de şedinţă este de datoria mea să informez Consiliul Local dar şi opinia publică despre situaţia în care mă aflu fără voinţa mea. Probabil, cam toată lumea a aflat că am fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru o faptă pe care nu am comis-o. Asta este ţara în care trăim, ţara procurorilor, România în care ne afundăm, şi o spun fără teama de a greşi, că România este stat poliţienesc care a alunecat pe un drum nedemocratic. Ce vă spun eu acum probabil în anii viitori se va confirma, chiar dacă cei care astăzi aplaudă pentru tot ceea ce se întâmplă în ţara asta. Dacă nu au reuşit să pună mâna pe Năvodari democratic încearcă s-o facă prin acţiuni poliţieneşti. După cum vedeţi, nici o faptă bună în România nu rămâne nepedepsită", şi-a început Matei discursul. El a adăugat că "probabil cei care nu au reuşit să fie votaţi de către populaţie încearcă pe alte căi să pună mâna şi pe Năvodari, ca şi pe alte oraşe importante".

"De obicei se încearcă să se închidă gura persoanelor vocale, şi o să vedeţi acţiunea de declarare a tuturor cartelelor, o să vedeţi că trebuie să vă declaraţi orice mişcare faceţi (...). Acesta este stat poliţienesc, de aceea fug toţi investitorii din România. Pe lângă faptul că nu mai este nimeni interesat de România, prin acţiunile noastre îi omorâm şi pe investitorii autohtoni, etichetându-i ca fiind hoţi. Într-o ţară în care absolut toţi primarii, dar absolut toţi, în special cei mai vocali, au câte 2-3 dosare penale, înseamnă că sistemul judiciar este cel puţin viciat, dacă nu e bolnav. În acelaşi timp, nicăieri, în nici un oraş din România nu se deschide nici o fabrică, să mai producem şi noi ceva. Şi sunt surprins că inclusiv colegi de-ai mei, mai mari pe linie de partid dar şi cei din toate celelalte partide, îmbrăţişează sloganul anticorupţiei, care este un slogan fals. Ar trebui să alegem oamenii care încearcă să relanseze România din punct de vedere economic şi să creăm locuri de muncă aici. Dar nu, aceia sunt daţi la o parte. Singurul slogan în România, singurul steag care se flutură, e cel al anticorupţiei. Uitaţi-vă la mine, trei ani şi jumătate plus un an în care mi se spune, în mod expres, sunt patru ani jumătate în care nu mai pot să fiu primar. Asta e ţinta, într-o zi va fi deconspirată toată filiera în care am fost adus. De ce? Pentru că am fost votat de 14.456 de oameni, adică 71%. Hai să fim serioşi. Aleşii populaţiei, aceştia sunt hoţi şi corupţi? Atunci poporul în sine ce este? (...) Sunt singurul primar din România acuzat de dare de mită şi mi-au dat pedeapsă aproape maximă. Eu cunosc filiera şi probabil o cunosc şi serviciile şi probabil sunt de acord cu ea. Dar într-o zi toate aceste lucruri se vor deconspira (...) Mă voi bate pentru viaţa mea, pentru onoarea mea, a copiilor mei, dar şi pentru oraşul care m-a ales primar", a mai spus Nicolae Matei.

El a precizat că în perioada următoare nu va lăsa Consiliul Local şi că va fi mai exigent cu consilierii de la partidul din care face parte (PSD), la fel şi cu angajaţii primăriei. El a făcut apel către aleşii locali să fie uniţi. Revenind la proces şi la condamnarea în dosar, Matei a mai precizat: "Nu se poate ca acuzării să-i admiţi toate probele şi lui Matei nici o probă. Nu se poate domnule judecător, este inadmisibil într-o ţară democratică! Iar dacă aveţi sarcini din altă parte spuneţi că nu puteţi şi ocupaţi-vă cu altceva, e viaţa mea, a copiilor mei! Mama mea astăzi a făcut 65 de ani şi plânge şi plânge, a plâns toată ziua astăzi. Ca să ajung aici, am muncit de mic copil, ca să câştig respectul societăţii care m-a ales cu 71% şi nenorociţii şi-au bătut joc de viaţa mea, de singura mea viaţă şi m-au băgat cu japca la puşcărie. Şi au pretenţia să nu comentez justiţia, că aşa vor Ponta şi Băsescu. Să nu comentăm justiţia, dar dreptul meu la opinie care este, unde este? (...) Vă rog din suflet să nu vă bateţi joc de munca mea, de toate proiectele la care voi ştiţi că am lucrat zi de zi. Se creează un prejudiciu extraordinar şi pentru oraşul Năvodari, oricât de băiat bun ar fi Florin Chelaru (n.r. - viceprimarul oraşului Năvodari). Dar dacă vine după un primar care a fost băgat la puşcărie va fi mai puţin credibil. (...) Nu aveam de ce să dau mită, pentru că nu aveam dosarele alea despre care mi s-a spus. Deci nu aveam motiv, nu aveam de ce şi nu aveam cui! Niciodată nu am avut încredere în miliţieni, niciodată. Şi nu aveam de ce să apelez la asta. Dar în România este normă la dosare. Eu sunt foarte supărat şi pe Victor Ponta, pentru că dacă nu este în stare să lupte cu Băsescu, ar trebui să lase pe altcineva să o facă! Dar eu cred că sunt înţeleşi amândoi (...)", a mai spus Matei, în faţa consilierilor locali reuniţi la şedinţă.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272