REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
16.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Nicuşor Constantinescu a scăpat de răspunderea cheltuielilor ilegale cu Herghelia Mangalia

Nicuşor Constantinescu a scăpat de răspunderea cheltuielilor ilegale cu Herghelia Mangalia

Replica API 24 noiembrie 2018 | 14:04 340

Nicușor Constantinescu

Cum a scăpat Nicușor Constantinescu de răspunderea prejudiciului în dosarul modernizării Hergheliei Mangalia?! În urmă cu cinci ani, Herghelia Mangalia a fost modernizată, printr-o hotărâre de Consiliul Județean, al cărui președinte era Nicușor Daniel Constantinescu, lucrări realizate de către RAJDP Constanța, condusă la acea vreme de Adrian Gâmbuțean. Modernizarea s-a realizat prin intermediului unui protocol cu Romsilva, cea care deține herghelia.

Numai că, CJC n-a plătit, iar, în iulie 2015, Regia a acționat în instanță instituția solicitând obligarea acesteia la achitarea debitului rezultat în urma lucrărilor de modernizare. Debit constat și de Curtea de Conturi, în urma unui control. Iar judecătorii i-au dat câștigat de cauză, decizia fiind menținută și de instanța de recurs, așa că banii au fost plătiți, cuantumul fiind de 253.620,71 lei. Acum, conducerea CJC încearcă recuperarea prejudiciul de la cel care a fost implicat direct în aceste ”tranzacții”, respectiv Nicușor Daniel Constantinescu.

Între Consiliul Județean Constanța și RAJDP Constanța s-a încheiat, în 2004, un contract de lucrări prelungit și modificat anual prin acte adiționale, inclusiv cu privire la acele lucrări ce urmau a fi efectuate ca urmare a protocoalelor încheiate cu Romsilva. Prin Hotărârea CJC din 2009 a fost aprobat protocolul de colaborare cu Regia Națională a Pădurilor-Romsilva-Direcția Silvic Constanța care prevedea, printre altele, promovarea unor proiecte de dezvoltare a silvoturismului și turismului ecvestru.

Prin H.C.J. nr. 153/2013 a fost aprobat și încheiat un alt protocol având același obiectiv major, reabilitarea, modernizarea și amenajarea obiectivului „Herghelia Mangalia". Cu această ocazie, RAJDP a executat lucrări de modernizare la un spațiu care nu se afla în patrimoniul județului. Evident, conform hotărârilor de consiliul de la acea vreme. Numai că, Regia nu a primit banii de la CJC pentru lucrarea efectuată, așa că a acționat în instanță Consiliul Județean.

În noiembrie 2015, a fost admisă în parte cererea privind emiterea ordonanței de plată formulată de creditoarea RAJDP Constanța în contradictoriu cu debitorul Județul Constanța, având ca obiect obligarea la plata sumei de 3.508.311,09 lei, reprezentând debit principal-contravaloare a unei facturi din decembrie 2014 reprezentând lucrări amenajare Herghelia Mangalia în scopul exploatării turistice și a penalităților de întârziere aferente debitului principal.

„Admite în parte cererea privind emiterea ordonanței de plată formulata de creditorul Regia Autonoma Județeană de Drumuri și Poduri Constanța în contradictoriu cu debitorul Județul Constanța. Dispune obligarea debitorului la plata către creditor a sumei de 3.508.311 lei în termen de 30 de zile de la data comunicării prezentei ordonanțe.

Dispune obligarea debitorului Județul Constanța la plata către creditor a sumei de 270.140 lei cu titlu de penalități de întârziere în cuantum de 0,05% pe zi calculate asupra sumei de 3.508.311 lei, începând cu data de 06.01.2015, până la data de 08.06.2015 în termen de 30 de zile de la data comunicării prezentei ordonanțe.

Dispune obligarea debitorului Județul Constanța la plata către creditor a penalităților de întârziere in cuantum de 0,05% pe zi calculate asupra sumei de 3.508.311 lei începând cu data de 09.06.2015 pan ă la data plății efective a debitului", se arată în minuta din 2015.

Nicușor Constantinescu a scăpat de răspundere! Motivul?!

Consiliul Județean a efectuat recurs, chiar și cerere în anulare a hotărârii rămasă definitivă în aprilie 2016, însă, în zadar. În urma comunicării sentinței, în august 2016 a fost înregistrată pe cheltuielile CJC suma de 3.778.651,09 lei. Penalitățile de întârziere în cuantum de 270.140 lei, acordate de instanță, au fost achitate și ele.

Considerând că s-a creat un real prejudiciu, prospăta conducere a CJC, instalată în urma alegerilro locale din 2016, a deschis acțiune în instanță, îndreptată către persoana pe care o consideră vinovată de craerea prejudiciului: Nicușor Daniel Constantinescu. În instanță, conducerea CJC a invederat faptul că suma plătită către RAJDP reprezintă un mare prejudiciu adus bugetului județean, în condițiile în care lucrările în cauză au fost efectuate fără să existe proiecte, autorizație de construire, recepții parțiale sau finale și au fost efectuate la un obiectiv care nu a fost niciodată în patrimoniul instituției.

Aceste lucrări nu au fost identificate pe teren și inventariate cu ocazia efectuării inventarierilor anuale ale patrimoniului instituției. Deși, în mod normal, CJC se aștepta la o decizie a instanței în favoarea sa, ei bine, nu s-a întâmplat așa. Instanța a constatat că la dosarul cauzei și în susținerea acțiunii CJC a depus Protocolul de colaborare încheiat între Județul Constanța și ROMSILVA, aprobat prin Hotărârea.

Cum legalitatea acestei hotărâri nu a fost pusă în discuție în prezentul dosar, instanța a constatat că nu s-a făcut dovada caracterului ilicit al faptei pretins săvârșite de Constantinescu, care îndeplinea calitatea de președinte al CJC, nefiind îndeplinite condițiile art.14 alin.3 din Legea nr.273/2006 în sensul înscrierii unei cheltuieli lipsite de bază legală. În concluzie, Nicușor Constantinescu a scăpat de răspundere, însă nu definitiv. Căci CJC a formulat recurs, primul termen în dosar fiind stabilit pentru luni, 26 noiembrie a.c.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108