REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.7° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.7° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Norvegia va primi 20 dintre migranţii salvaţi de nava umanitară Ocean Viking

Norvegia va primi 20 dintre migranţii salvaţi de nava umanitară Ocean Viking

Valentina CAMARA 21 noiembrie 2022 | 00:00 242

Ministerul Afacerilor Externe norvegian a anunţat sâmbătă că Norvegia va primi 20 dintre migranţii salvaţi de nava umanitară Ocean Viking după debarcarea acestora în Franţa, în urma refuzului Italiei de a permite accesul navei în porturile sale, informează AFP.

Foto cu fond informativ

Ocean Viking, o navă umanitară închiriată de ONG-ul francez SOS Méditerranée, a salvat de pe mare 234 de migranţi în largul coastelor libiene, apoi a aşteptat timp de mai multe săptămâni să găsească un port care să accepte debarcarea migranţilor.

După ce a cerut mult timp Italiei permisiunea de a acosta în unul dintre porturile sale, Ocean Viking a debarcat la Toulon (sudul Franţei) la începutul lui noiembrie, în urma unei decizii pe care guvernul francez a calificat-o drept "excepţională".

Circa 40 de minori au fost preluaţi de serviciile sociale franceze şi 189 de adulţi au fost conduşi spre un centru de reţinere pentru a evalua validitatea cererii lor de azil, a anunţat vineri un responsabil al Ministerului de Interne francez. Dintre adulţi, 123 nu au furnizat suficiente dovezi în susţinerea cererilor lor de azil şi li s-a refuzat intrarea în Franţa, potrivit aceleiaşi surse.

Alţi 66 de adulţi vor fi transferaţi în 11 ţări din UE, printre care Germania, Finlanda şi Portugalia. Norvegia, chiar dacă nu face parte din UE, a anunţat sâmbătă că va primi 20 de migranţi.

"Guvernul a luat această decizie extraordinară ca răspuns la o cerere primită din partea Franţei pentru a o ajuta într-o situaţie dificilă", a declarat o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei norvegiene. Ea a precizat că persoanele pe care ţara sa le va primi "aveau o mare probabilitate de a îndeplini criteriile pentru a obţine statutul de refugiat".

Conflictul dintre Franţa şi Italia a reanimat dezbaterea europeană asupra imigraţiei şi a accentuat tensiunile dintre Paris şi noul guvern de extremă dreapta al Giorgiei Meloni.

Autorităţile italiene susţin că au primit circa 90.000 de migranţi de la începutul acestui an. Ele au subliniat că refuzul lor de a lăsa să acosteze Ocean Viking constituie un semnal trimis UE pentru a o face să înţeleagă că ele au nevoie de un nou sistem de repartizare a migranţilor între ţările din Uniune, agerpres.ro .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108