Norvegienii de la Verite SRL, în faliment la Mangalia, după ce au fost țepuiți de olandezii de la Damen cu milioane de euro
Norvegienii de la Verite SRL, în faliment la Mangalia, după ce au fost țepuiți de olandezii de la Damen cu milioane de euro
Facebook Instagram X Whatsapp Linkedin PinterestO firmă din Limanu înființată de norvegieni și specializată în plasarea forței de muncă a dat faliment, la scurt timp după ce șantierul Damen, principalul său client, a intrat în insolvență. Aceeași nordici au mai avut o societate, subcontractant specializat în construcția navelor, de asemenea, cu Damen ca singur client. Olandezii i-au țepuit în total pe norvegieni cu peste 2,1 milioane de euro, aceștia reprezentând însă doar o parte infimă din cele 200 de milioane de euro pe care Damen Shipyards Mangalia le are de înapoiat creditorilor săi. Interesant este că norvegienii țepuiți de olandezi sunt vechi parteneri de afaceri cu cei de la Aker, holdingul controlat de statul norvegian care ar dori să vină la Mangalia în locul Damen.
Tribunalul Constanța a aprobat pe 28 noiembrie 2024 deschiderea procedurii de insolvență asupra debitorului Verite SRL din Limanu, fosta Subshore Mangalia SRL, în urma cererii depuse în acest sens de către firmă, pe 19 noiembrie 2024. Următorul termen de judecată a fost stabilit pe 4 martie 2025. Instanța a numit Casa de Insolvență GMC SPRL ca administrator judiciar provizoriu, iar prima adunare a creditorilor va avea loc pe 5 februarie 2025.
Verite SRL are ca domeniu de activitate plasarea forței de muncă și a fost înființată în 2022 cu sediul în București, cu denumirea inițială de Subshore Mangalia SRL. Ulterior, și-a mutat sediul social în satul 2 Mai, din comuna Limanu. Firma a fost înființată de Valentin Ionuț Aurel din Mangalia și Pedersen Jan Kaare, ca filială a companiei Subshore AS din Norvegia, specializată în construcții navale și industria de petrol de gaze.
Norvegieni țepuiți de olandezi cu 2,1 milioane de euro
Ca societate cu experiență în colaborarea cu jucători mari din industria europeană, Subshore a devenit unul dintre principalii furnizori de forță calificată de muncă pentru Damen Shipyards. Olandezii s-au retras însă din compania înființată alături de statul român, șantierul a intrat în insolvență, iar Verite SRL, fosta Subshore, a rămas fără niciun venit. Norvegianul Pedersen Jan Kaare s-a retras din firmă în august 2024, la scurt timp după ce a devenit clar că afacerea va da faliment- respectiv după intrarea oficială a Damen Shipyards în insolvență, în iunie 2024.
Verite SRL a raportat pentru primul an de funcționare o cifră de afaceri de 74.347 lei și pierderi de 105.882 lei, cu un singur angajat și datorii de 134.149 lei, pentru ca în 2023 să cunoască o creștere spectaculoasă, cu afaceri de 13.579.988 lei și un profit net de 7.888.357 lei, cu 18 angajați, dar și datorii de 4.624.461 lei.
Prăbușirea șantierului Damen a însemnat și falimentul inevitabil al firmei înființate de norvegieni, care se află acum pe tabelul creditorilor Damen Shipyards Mangalia cu peste 1,8 milioane de euro de recuperat.
Parteneri de afaceri cu Aker, firma controlată de statul norvegian care ar putea prelua șantierul din Mangalia
Mangaliotul din Verite SRL a rămas unic asociat și la Subshore R SRL, firmă specializată în construcția de nave înființată în 2015, cu sediul la aceeași adresă din 2 Mai. Subshore R SRL este, de asemenea, subcontractant la Damen Shipyards Mangalia SA, de la care are de recuperat circa 335.000 de euro. Societatea a înregistrat în 2023 afaceri de 2.379.168 lei și un profit net de 827.930 lei, cu 15 angajați, dar și datorii de 796.721 lei.
Una peste alta, norvegienii de la Subshore au fost țepuiți de olandezii de la Damen cu un total de peste 2,1 milioane de euro. Înființată în 2013, Subshore AS asigură forță de muncă în special pentru companiile norvegiene din industria de gaz și petrol onshore și offshore, dar are filiale și în Lituania și România.
Interesant este că norvegienii de la Subshore sunt parteneri de afaceri și cu gigantul Aker, holdingul în care statul norvegian deține 30% din acțiuni și despre care Replica a scris că negociază preluarea șantierului din Mangalia după plecarea olandezilor de la Damen.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News