REPLICA ONLINE CONSTANTA

2.2° Constanța Joi, 22 Feb. 2024
Anul XX Nr. 6647
2.2° Constanța Joi, 22 Februarie 2024 Anul XX Nr. 6647
 

Nou-născuții prematuri, cei mai vulnerabili în fața infecțiilor acute cu virusul sincițial respirator

Nou-născuții prematuri, cei mai vulnerabili în fața infecțiilor acute cu virusul sincițial respirator

A.F. 18 noiembrie 2022 | 00:00 159

Știai că 1 din 10 nou-născuți din România este prematur? Dar că peste 60% din infecțiile acute ale tractului respirator la sugari sunt determinate de Virusul Sincițial Respirator (VSR)? Pe 17 noiembrie a fost Ziua Mondială a Prematurității - o zi importantă care îşi propune să crească gradul de conştientizare în jurul impactului naşterii premature şi al impactului pe care îl poate avea asupra nou−născuţilor prematuri din România, a părinţilor şi tuturor celor implicaţi.

Copiii născuți prematur sunt cei mai vulnerabili în fața VSR, în special în sezonul toamnă-iarnă.

Peste 60% din infecţiile respiratorii sunt determinate de Virusul sinciţial respirator (VSR). Acesta reprezintă cea mai frecventă etiologie virală care determină infecţii acute respiratorii la copii la nivel mondial. Aproximativ 90% dintre copii se infectează cu VSR în primii 2 ani de viaţă.

”Un copil trece, în medie, prin 8-10 infecții respiratorii în an. Să reținem faptul că marea majoritate a infecțiilor sunt virale. Dintre acestea, cele mai frecvent întâlnite virusuri sunt: virusul sincițial respirator, care este cauza a peste 60-70% din infecțiile copilului mic sub cinci ani, urmat apoi de rinovirusuri, virusurile gripale și paragripale, pe care le întâlnim în mod obișnuit în sezonul rece. Virusul VSR este extrem de întâlnit din septembrie-octombrie și până în aprilie-mai. Este o perioadă destul de îndelungată comparativ cu virusul gripal, care începe un pic mai târziu și dispare destul de repede la începutul primăverii”, spune dr Irina Costache, medic primar pediatru.

Trebuie subliniat că sugarii născuţi prematur au un risc major de infecție cu VSR, de aceea este important să se conştientizeze riscul şi simptomele acestei boli respiratorii , deoarece virusul sincițiar respirator este cea mai frecventă cauză de bronșiolită și pneumonie la sugari și una dintre principalele cauze de spitalizare pentru sugari în primul lor an de viață.

VSR se transmite extrem de ușor, prin contactul direct între persoane (strănut sau tuse) sau prin contactul cu o suprafață pe care se regăsește virusul. Acest virus poate supraviețui până la șase ore pe suprafața jucăriilor, tastaturilor sau pe mânerele ușilor, potrivit www.desprevsr.ro, citează stiripesurse.ro.

În faţa pericolului reprezentat de agenţii infecţioşi, prematurul are nevoie întotdeauna de un mediu cât mai sigur, ferit de aglomeraţie şi interacţiuni, de aceea, părinții de prematuri ar trebui să respecte anumite ”măsuri de igienă, precum, igiena mâinilor, curățarea mediului, a încăperilor și aerisirea frecventă, curățarea jucăriilor cu care copilul întră în contact, evitarea vizitelor cu prieteni, cunoscuți pe perioada sezonului, mai ales, noiembrie-martie, evitarea contactului cu persoane cu infecții respiratorii, evitarea plimbărilor în spații publice aglomerate”, spune Corina Croitoru, președintele Asociației Române pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați – ARNIS.

În prezent, nu este disponibil niciun vaccin pentru prevenirea VSR, dar există soluţii terapeutice profilactice disponibile şi în România, pe care un medic le poate recomanda în cazul în care copilul este la risc pentru infecții severe determinate de acest virus.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
733481553
5/49
1646443318-02-20245 0 4 1 8 3 2
joker
27328183039