REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
16.9° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Noua armă tactică testată de Coreea de Nord este pentru confruntări terestre

Noua armă tactică testată de Coreea de Nord este pentru confruntări terestre

Replica API 20 aprilie 2019 | 00:00 410

"Noua armă tactică ghidată" testată miercuri de Coreea de Nord este un sistem de rachete pentru confruntări terestre, a confirmat pentru EFE un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării.

Propaganda nord-coreeană a anunţat joi, fără a furniza mai multe detalii, că liderul Kim Jong Un a supravegheat testarea unei noi arme tactice (arme cu rază scurtă de acţiune concepute pentru a fi folosite în cadrul unei lupte).

În urma evaluărilor făcute, Forţele Armate sud-coreene au stabilit că este vorba de un sistem de rachete pentru confruntare terestră, a explicat purtătorul de cuvânt.

La rândul său, secretarul interimar american al Apărării, Patrick Shanahan, a spus joi că în niciun caz nu a fost "o rachetă balistică".

Analiştii cred că racheta a zburat puţin la altitudine joasă, ceea ce ar putea indica o rachetă de scurtă distanţă similară rachetei israeliene Spike, cu o rază de circa 20 de kilometri.

Folosirea rachetelor de acest tip de către Coreea de Nord nu reprezintă o încălcare a rezoluţiilor aprobate de Naţiunile Unite la adresa sa ca sancţiune pentru testele cu arme de distrugere în masă, precum rachete balistice intermediare sau intercontinentale, ori bombe nucleare.

A fost pentru prima dată din noiembrie trecut când Kim Jong Un a supervizat testarea unei arme. Şi atunci propaganda nord-coreeană a informat că a fost prezent la testele pentru o armă tactică (probabil un sistem de artilerie), tot fără a furniza alte detalii.

În orice caz, scrie EFE, testarea unei arme cu rază scurtă ar putea fi văzută ca un mijloc de a-i reaminti preşedintelui american, Donald Trump, că reluarea testelor cu rachete balistice şi nucleare (pe care Phenianul a lăsat-o să se înţeleagă după summitul eşuat din februarie de la Hanoi) este o opţiune la îndemână.

Preşedintele american a spus de mai multe ori că, în ciuda blocajului intervenit în actualele negocieri pentru denuclearizarea Coreei de Nord, el este momentan mulţumit de faptul că regimul nu a mai făcut teste cu arme de distrugere în masă din noiembrie 2017.

După eşecul încheierii unui acord la Hanoi, Phenianul presează Washingtonul pentru a-şi reduce solicitările astfel încât să se negocieze o dezarmare graduală care să ajute la relaxarea sancţiunilor ce sufocă tot mai mult economia nord-coreeană.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468