REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.7° Constanța Lun., 2 Dec. 2024
Anul XX Nr. 6931
5.7° Constanța Luni, 2 Decembrie 2024 Anul XX Nr. 6931
 

Noul administrator al Șantierului Naval 2 Mai are venituri proprii de 18 milioane de lei

Noul administrator al Șantierului Naval 2 Mai are venituri proprii de 18 milioane de lei

Andreea POPA 8 noiembrie 2024 | 00:00 12173

Noul administrator al Șantierului Naval 2 Mai SA Mangalia, Ovidiu Nicolae Neacșu, adus pentru prima dată la conducerea unei companii de stat din postura de asociat la una dintre cele mai de succes societăți specializate în insolvențe din România este, de departe, cel mai bogat șef numit vreodată la o companie publică din Constanța. Neacșu a fost cooptat de Ministerul Economiei cel mai probabil datorită experienței sale în insolvențe, ținând cont de faptul că șantierul naval din Mangalia se află în insolvență și riscă să dispară, cu toate consecințele catastrofale care decurg de aici. Până să încerce resuscitarea șantierului din Mangalia, din care s-au retras între timp cu scandal olandezii de la Damen, Neacșu se poate lăuda cu o avere de peste 18.000.000 lei (3,6 milioane euro) numai din titluri de stat și veniturile propriilor firme, fără a mai pune la socoteală bunurile imobiliare.  

Noul administrator al santierului Naval 2 Mai are venituri proprii de 18 milioane de leiOvidiu Nicolae Neacșu

Ovidiu Nicolae Neacșu este asociat la Sierra Quadrant, una dintre cele mai importante companii de lichidare, insolvență și restructurare din România. În vârstă de 59 de ani, Neacșu a coordonat cea mai mare insolvență din țară, a colosului ELCEN, pe care a reușit să-l reintroducă în circuitul economic. Cu o experiență căpătată în sute de falimente, insolvențe și reorganizări judiciare, Neacșu pare cel mai potrivit om pentru administrarea Șantierului Naval 2 Mai SA, care trebuie să preia integral de la Damen șantierul naval din Mangalia, aflat în insolvență. Statul va trebui să salveze cumva de la faliment cel mai mare șantier naval din România și singurul din proprietatea sa, de care depinde mare parte din economia județului Constanța și cu o importanță strategică deosebită pentru țara noastră.

Până atunci, Ovidiu Nicolae Neacșu se dovedește a fi probabil cel mai bogat administrator din sectorul privat numit la conducerea unei companii de stat.

Șeful Sierra Quadrant a depus pe 23 august 2024 prima sa declarație de avere, obligat de legea care impune așa ceva pentru cei aflați în managementul societăților la care deține acțiuni statul român.

De aici aflăm că Neacșu deține două terenuri în intravilanul localității brăilene Gara Ianca, două terenuri intravilane în București și încă unul agricol în Corbu, Constanța. Patronul Sierra Quadrant are un apartament și o vilă în București și conduce un Volkswagen Passat din 2015, iar în bănci ține doar aproximativ 50.000 de lei.

Neacșu a declarat peste 18.000.000 de lei din titluri de stat și veniturile propriilor firme

Adevărata avere a lui Neacșu rezidă însă în titlurile de stat și acțiunile deținute la societăți comerciale. Noul administrator al Șantierului 2 Mai SA este multimilionar în euro, cu titluri de stat în valoare de 8.000.000 lei, respectiv 2.300.000 lei, la care se adaugă 50% din Sierra Quadrant SRL, 20% din Se7en Capital SRL, 100% din Alma Shortstop SRL, 10% din World Millenium Publicity SRL și 21% din Sfera Credit IFN.

Neacșu mai este, de asemenea, beneficiarul unui contract de fiducie în valoare de 3.750.000 lei. Singura sa datorie este un credit de 500.000 lei luat în 2022 de la Libra Bank.

Ovidiu Nicolae Neacșu a declarat pentru ultimul an venituri de 193.200 lei din salarii la Sierra Quadrant, societatea care i-a mai adus, ca asociat coordonator, venituri suplimentare de 3.105.636 lei. Neacșu a mai câștigat 59.318 lei din închirierea unui imobil, în timp ce soția sa, Ligia Neacșu, a completat veniturile familiei cu salariul de 71.786 lei încasat ca administrator al Best Smart Consulting SRL, plus dividende ca asociat al aceleiași firme, în valoare de 1.330.000 lei.

Fostă șefă din ANAF, numită la șefia Șantierului 2 Mai SA

Reamintim că Adunarea Generală a Acționarilor de la Șantierul Naval 2 Mai SA Mangalia a hotărât în ședința de pe 24 iulie 2024 numirea unor administratori provizorii, cu un mandat de 5 luni și o indemnizație lunară brută de 3.500 lei. Este vorba despre Constantin George Brezoi, Ovidiu Nicolae Neacșu și Florentina Șușnea, care alcătuiesc acum unul dintre rarele Consilii de Administrație de la Șantierul Naval 2 Mai SA care chiar știe ce ar trebui să facă, cu excepția, poate, a celui numit politic, respectiv Constantin George Brezoi.

Asta în condițiile în care statul român va oficializa pe 28 noiembrie rezilierea contractului de asociere încheiat în 2018 cu olandezii de la Damen pentru șantierul naval din Mangalia, aflat acum în insolvență.

Replica a scris pe larg și despre ceilalți administratori, la data numirii acestora. Astfel, Florentina Șușnea, de 64 de ani, este doctor în economie (2016), managing partner PKF Finconta, una dintre cele mai importante firme de audit și consultanță din România și fostă directoare a Direcției Mari Contribuabili din Ministerul Finanțelor (2008-2009).

A fost vicepreședinte al Camerei Consultanților Fiscali din România (2009-2017), este vicepreședinte al Camerei Auditorilor Financiari din România, iar în 2018-2019 a făcut parte din directoratul Hidroelectrica. Din iunie 2024, Florentina Șușnea este și în Consiliul de Administrație al Administrației Române a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA RA.

Singurul administrator numit politic, fost patron de chioșc în Giurgiu

Singurul personaj politic din noul CA al Șantierului Naval 2 Mai SA este Constantin George Brezoi, director executiv la Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii din martie 2021. În vârstă de 40 de ani, Brezoi a fost între 2020 și 2021 subprefect al județului Prahova, iar anterior a fost secretar de stat în turism și vicepreședinte al Autorității de Administrare a Activelor Statului (2015-2016), numit din partea PC de către premierul de atunci Victor Ponta.

Lucrează din 2008 în aparatul public, unde a ocupat în cea mai mare parte funcții de conducere la Oficiul Teritorial pentru IMM-uri Ploiești. Are o licență în Marketing obținută în 2008 la Spiru Haret, iar în 2010 termină studiile de master în Management educațional și integrare europeană la Universitatea Petrol-Gaze Ploiești, unde soția sa este profesor. Până să ajungă la stat, Brezoi a administrat un chioșc în Giurgiul natal (2005-2006), pentru ca apoi să fie director la fabrica de termopane Montplast SRL Ploiești (2007-2008) și patronul propriei firme de consultanță Bri Solutions SRL Vălenii de Munte (2008-2014).

În ciuda expertizei sale mai degrabă timide, Brezoi este numit în octombrie 2023 membru în Consiliul de Supraveghere al Damen Shipyards Mangalia SA, cu un mandat până în noiembrie 2026. Din iunie 2024, Brezoi este și președintele Consiliului de Administrație de la Avioane Craiova SA.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca il ia Bosanceanu, falimenteaza de 3 ori. ricum ca si dotare ce au lasat Daewoo adica coreenii acolo nu are si nu va avea Bosanceanu nici intr-o mie de ani, nici oamenii de la SB Mangalia,atat cat au mai ramas si nici calitatea care se facea acolo ! La SNC se spala bani, se muta banii dintr-un buzunar in altul si daca nu erau navele lui Bosanceanu , constructii noi,demult mureau de foame ! La ce spagarii sunt acolo vezi Dan Neacsu,spagarul spagarilor un suge pullll la spaga de la nave si de la firmele sub contactoare si altii, aviz amatorilor , este o cloaca de smenari !!
0
0
ceva? Ca este necesara diploma asta pe la Mangalia!
1
1
grea si sa-ti faci un bun renume de profesionist e greu banii sunt probabil castigati legal astea sunt legile date de alesii poporului mai sunt alte cateva meserii destul de dificile in care se face avere rapid perfect legala daca faci treaba bine si iti faci un renume notar consultant fiscal etc la fel e si in alte tari fost comuniste
1
0
In regula! Omul are o situatie materiale bune,din activitati benefice economiei nationale,inainte de a fi chemat in cazul Mangalia. Ce voiati,sa fie un sarantoc? Pe bune? Oamenii cu pregatire si care chiar stiu ce fac trebuiesc platiti si basta! Am vazut deseori din pacate,ca daca faci ceva de calitate si esti platit cum trebuie, se aduna o groaza de cacanari invidiosi care nici sa se barbiereasca nu sunt in stare si le pute gura ca nu se spala pe dinti,sa te critice. In Mangalia,sefimea locala pupincurista oricui a fost liant intre smecherii din afara si alte grupuri de interese. Da,asta este adevarul. Probabil ca si in alte orase e fix la fel,adica niste unii distrug restul lumii ca sa para ca sunt ,,superiori''. Viata reala ,economia reala cursul evenimentelor scot la suprafata ticalosii,nataraii dar si pe cei putini buni,din pacate tarziu pentru ei. Va legati de averea unuia care munceste? NASPA !
5
4
Oare ce facea omu' asta , inainte de 89! Precis nu a inventat nimic! Nici apa calda si nici mersul pe jos! Aceste capuse sug sangele romanilor si statului roman! De aia a fost dat jos Ceausescu! Astia l-au dat jos pe Ceausescu! La vremea respectiva Poporul dorea sa aiba caldura, curent, mancare , banane si portocale! Habar nu avea de capitalism si de aceste capuse!
9
4
Ce mecla de om afurisit are nea Neacsu asta.
6
2
intr-o tara falimentara firmele de insolventa si specialistii in insolvente se imbogatesc si sunt suprasolicitati toate guvernele si parlamentele in loc sa incurajeze si sprijine afacerile serioase de la foarte mici la foarte mari le pun bete in roate si fac viata mai grea decat in multe alte tari
6
1
firmele de insolventa au cistigat bani prin vinzarea activelor, doar nu vindeau ceva ce era al lor.
6
1
Sa îl iau Bosinceanu la fel cum a luat Șantierul Naval Constanta. Nu vi se pare același scenariu numai ca atunci nu erau olandezi ci norvegieni. Trăiască clasa politica muncitoare care a nenorociți economia r*mânească!
12
0
Succes noului administrator
6
0

REPLICA


LOTO

6/49
362716462332
5/49
14328401239
joker
1636354139