Noutate! Ce pățesc elevii care au mai mult de 20 de absențe nemotivate la școală!
Noutate! Ce pățesc elevii care au mai mult de 20 de absențe nemotivate la școală!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestNota la purtare va scădea cu un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate pe an, în loc de 40 de absențe, conform unui anunț publicat de instituție. Ministerul a anunțat că ROFUIP 2024 și Statutul elevului 2024 au fost aprobate și trimise la Monitorul Oficial pentru publicare.
Decizia de a păstra pragul actual de scădere a punctului la purtare, de 20 de absențe nemotivate, vine după o serie de avertizări publice ale profesorilor, directorilor, elevilor și părinților.
Reamintim faptul că a existat un val de ironii în mediul online față de decizia neargumentată și nefundamentată a Ligiei Deca de a dubla pragul de absențe la 40: „Era firesc, din moment ce se dau burse pentru note sub 5”. „România lucrului bine făcut. Atât s-a putut în două mandate”.
Cadrele didactice considerau periculoasă propunerea de modificare a articolului 28, alineatul 2, care prevede sancționarea elevilor cu un punct scăzut la purtare pentru 40 de absențe nemotivate pe an școlar sau 20% absențe nejustificate din numărul de ore la o disciplină. Argumentul lor a fost că elevii au deja dreptul la 40 de absențe motivate de către părinți pentru diverse probleme personale, ceea ce permite acumularea a până la 79 de absențe fără justificare medicală și fără sancțiuni. Profesorii au avertizat că această măsură încurajează absenteismul și lipsa de responsabilitate a elevilor și părinților.
Așadar, și profesorii de la Colegiul Național „Matei Basarab” din București au transmis Ministerului Educației un set de observații și propuneri detaliate cu privire la modificările propuse pentru Statutul Elevului și Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP). Aceștia își exprimă îngrijorarea față de anumite măsuri care, în opinia lor, ar putea avea un impact negativ asupra calității educației și disciplinei în școli.
Colegiul Național „Matei Basarab” din București
„Această măsură încurajează absenteismul și lipsa de responsabilitate a elevilor și a părinților în relația cu școala”, se arată în documentul transmis. „Mai mult, considerăm că ar trebui prevăzut în regulament motivele concrete pentru care un părinte poate învoi elevul de la școală: deces în familie, nuntă, prezența la tribunal etc., dovedite cu acte.”, au declarat aceștia.
Anunțul cu privire la decizia privind scădea cu un punct la fiecare 20 de absențe nemotivate fost făcut chiar de Ministerului Educației, Ligia Deca: „La fiecare sfârșit de interval de cursuri (modul) se acordă o notă la purtare, prin care se evaluează comportamentul elevului și respectarea regulamentului unității de învățământ. La finalul anului școlar, se calculează media acestor note. Media rezultată se diminuează în mod corespunzător, cu câte un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate pe an școlar”, potrivit Ministerului Educației.
Potrivit explicațiilor acesteia, numărul de absențe are impact doar asupra mediei anuale la purtare, nu și asupra notei pe fiecare modul la purtare. Nota pe fiecare modul, la purtare, „vizează exclusiv respectarea regulamentului școlii și a normelor de comportament”, potrivit acesteia.
Așadar, vom vedea dacă Ligia Deca va schimba aceste prevederi până la începerea noului an școlar sau dacă elevii chiar vor fi nevoiți să fie prudenți, pe viitor, și să se gândească de două ori înainte de a trage chiulul de la școală.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News