REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

NOUTĂŢI la Spitalul Hârşova: bloc pentru medici şi dotări moderne!

NOUTĂŢI la Spitalul Hârşova: bloc pentru medici şi dotări moderne!

Replica API 14 martie 2019 | 16:13 1513

Lipsa medicilor din unitățile spitalicești de stat se resimte în întreg sistemul sanitar. Iar Spitalul Orășenesc Hârșova nu face excepție! Încet dar sigur, însă, lucrurile încep să se așeze pe făgașul normal: în urma demersurilor realizate de actuala conducere a instituției sanitare, în Ambulatoriul spitalului dau consultații, în prezent, un medic urolog – consultații în această specialitate nu au mai fost acordate, până în prezent, la Hârșova, bolnavii fiind nevoiți să parcurgă cel puțin 90 de kilometri când aveau nevoie de un consult! – chirurgie generală, ortopedie etc. Pentru a veni în sprijinul dezvoltării Spitalului Orășenesc Hârșova, administrația locală a început deja construcția unui bloc de locuințe pentru medici și personal medical.

Spitalul Orășenesc Hârșova are nevoie de medici. Nu este o noutate, nu este nimic surprinzător, este aceeași situație precum în toate unitățile sanitare de stat. Dar se poate spune că reprezentanții unității sanitare nu stau cu mâinile în sân, ci au făcut demersuri în acest sens. Astfel încât, încet dar sigur, numărul de specialiști care supraveghează starea de sănătate a locuitorilor din Hârșova și din împrejurimi este în creștere.

Astfel, deja în Ambulatoriul spitalului acordă consultații un medic de chirurgie, de urologie, de ORL, ginecologie etc. De altfel, prezența unui urolog este o noutate, având în vedere că până în prezent nu au fost acordate consultații pe această specialitate în cadrul spitalului, iar pacienții parcurgeau mai bine de 90 de kilometri, până la Constanța, pentru a fi văzuți de un doctor.

„De asemenea, au fost scoase la concurs și alte posturi, pentru medic ortoped, pentru ORL. Pe lângă aceasta, am cerut Ministerului Sănătății și avem deja alocați nouă rezidenți, pentru toate specialitățile pe care le avem în ambulatoriu: cardiolog, neurolog, pediatru ș.a.m.d.. pentru toate specialitățile prevăzute în structura ambulatoriului avem rezidenți, anul I care fac rezidențiatul la Constanța, iar unul la București”, a afirmat Bogdan Andrei Zidaru, managerul Spitalului Hârșova. Mai este nevoie de specialiști. De un cardiolog, în primul rând, dar se fac demersuri și în acest sens.

În aceste condiții, inițiativa Primăriei Hârșova de a realiza un bloc de locuințe pentru medici și personalul medical vine în sprijinul asigurării unei îngrijiri medicale de calitate pentru locuitorii din zonă. Construcția blocului de locuințe, care va avea 16 spații locative, a început deja și cel mai probabil în vara va fi finalizată.

„A fost finalizată turnarea plăcii la cota zero a blocului de locuințe pentru medici și personalul medical, lucrare ce va fi finalizată în cursul verii acestui an. Proiectul de dezvoltare a Spitalului Orășenesc Hârșova va continua și cu celelalte investiții, privind dotarea ambulatorului cu echipamente medicale, în valoare de aproximativ 1,2 mil. euro și eficientizarea energetică a spitalului”, a afirmat Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova.

„Blocul de locuințe ne vine în ajutor, avem deja trei medici care fac naveta, vin cu greu în programul stabilit. Este vorba despre directorul medical, dr. Dumitru Dumitrescu, care vine din Constanța, care a lucrat la Spitalul Județean 30 de ani. Deja îl văd ocupat, în acest moment, în proporție de 50%. În plus, rezidenții care vor veni peste 4 – 6 ani vor veni aici.

Am discutat cu ei, erau încântați. Spitalul nostru, chiar dacă este un spital orășenesc care a dus-o mai greu, ne dezvoltăm. Am vorbit cu rezidenții, s-au arătat interesați să vină aici”, a adăugat Bogdan Andrei Zidaru, managerul spitalului.

Dotări moderne: un aparat de radiologie și un ecograf

Pe lângă angajarea de personal, cât și realizarea de investiții în reabilitarea și dotarea cu echipament a ambulatoriului – proiect realizat alături de primărie – reprezentanții spitalului a obținut și o serie de echipamente medicale, prin transfer de la alte instituții.

De exemplu, a fost transferat un aparat de radiologie de la Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” București, care urmează să deservească Dispensarul TBC. „Am amenajat spațiul, dar urmează să depunem dosarul pentru obținerea avizelor. Probabil în două – trei luni va fi funcțional”. În prezent, spitalul mai are un aparat de radiologie, dar are o vechime considerabilă.

Tot de la Spitalul „Carol Davila” urmează să fie transferat un ecograf și 15 paturi, iar de la Spitalul Clinic de Copii „Victor Gomoiu” mai multe pătuțuri și alte echipamente. De asemenea, maternitatea instituției a primit o donație constând în aparatură și mobilier medical.

Campanii de prevenție pentru depistarea din timp a bolilor

Dezvoltarea spitalului este evidențiată și prin derularea mai multor campanii de prevenție. Astfel, anul trecut a fost derulată campanie de prevenire a cancerului de sân, reprezentantele sexului frumos având posibilitatea să realizeze o investigație ecografică. „Au fost depistate probleme de sănătate în stadii incipiente, astfel încât se poate interveni din pripă”, a arătat managerul Bogdan Zidaru.

„De asemenea, am desfășurat un program pe prevenirea bolilor de tiroidă, iar acum urmează să desfășurăm un program de monitorizare și prevenire a problemelor de prostată”, a adăugat managerul.

Spitalul Orășenesc Hârșova are 64 de paturi pentru spitalizare continuă, 22 de paturi pentru spitalizare de zi și 15 paturi pentru însoțitori. În structura spitalului sunt cinci compartimente: pediatrie, ginecologie, medicină internă, neurologie, chirurgie generală. „În a doua etapă de reorganizare, plănuim să facem un compartiment de urologie pentru a putea face și internări, fie pe spitalizare de zi, fie spitalizare continuă”, a mai arătat managerul spitalului.

Florentina BOZÎNTAN

Proiect pentru spitalul orăşenesc din Hârșova

INVESTIGAȚII CARDIOLOGICE GRATUITE pentru șapte copii din Hârșova, la Spitalul „Grigore Alexandrescu” București

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108