REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
15.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Nu avem nicio șansă să scăpăm de secetă!

Nu avem nicio șansă să scăpăm de secetă!

Replica API 7 mai 2020 | 00:00 1809

Autoritățile au reușit, într-un final, să se mobilizeze și să trimite echipe în județul Constanța pentru evaluarea pagubelor produse de secetă. Direcția Județeană pentru Agricultură Constanța a stabilit calendarul pentru desfășurarea vizitelor în teren, în următoarele săptămâni. Totuși, momentan nu este clar de unde va lua Ministerul Agriculturii banii pentru finanțarea pierderilor provocate de secetă.

"Starea de secetă se poate prelungi"

Apelul disperat al fermierilor pare că a avut ecou, iar autoritățile locale au reușit până la urmă să constituie comisia la nivel județean pentru evaluarea pagubelor. Important de precizat este că nu va fi impus un termen limită pentru depunerea constatărilor.

George Niculescu

"Am constituit o comisie la nivel județean, potrivit ordinului ministrului Agriculturii, format din reprezentanții UAT-urilor, Direcției Județene pentru Agricultură și APIA Constanța. Conform unui calendar stabilit de Direcția Județeană pentru Agricultură, se desfșoară vizite în vedere evaluării și constatării pagubelor sesizate de către fermieri. Constatările se depun în termen de 72 de ore de către fermieri, la primării. Ordinul nu restricționează fermierii să depună constatările până la o anumită dată. Dacă este secetă pedologică, atunci culturile de primăvară care abia au fost semănate și nu beneficiază de apă, vor și ele afectate. Atunci starea de secetă se poate prelungi", a declarat, pentru "Replica", George Niculescu, prefectul județului Constanța.

"Nu ne confruntăm cu această secetă de ieri, de azi"

Meteorologii nu vin cu vești bune în privința viitorului pe termen scurt și mediu, anunțând că este doar începutul pentru o secetă puternică și extremă. Nici măcar precipitațiile din ultimele zile nu-i bucură pe fermieri, întrucât recoltele multora dintre ei nu mai pot fi salvate.

„Seceta este în continuare pe arii extinse în Dobrogea, aceasta fiind puternică și extremă. Nu avem nicio șansă să scăpăm de ea, chiar dacă am avut aceste precipitații în ultima perioadă. Ea nu vine de azi de ieri, ea se tot accentuează de 10 – 20 de ani în Dobrogea. Poate că au mai fost ani mai buni în care o anumită curătură a mers, însă nu ne confruntăm cu această secetă de ieri, de azi.”, ne-a precizat Dumitru Coțofan, directorul Centrului Meteorologic Dobrogea.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cand aveati profit din agricultura de ce nu ati investit in instalatii de irigatii ? Acum va plangeti si vreti subventii?
0
0
De irigatii ati auzit?
1
0
Pai cum va plangeti de seceta ca doar au fost barbatii in fuste pe camp sa faca dansul ploii?
0
0
ce zambet... prefect are , ce sa-i ceri omului asta irigatii in judet, toti ca el care au fost si vor venii nu vor face mai nimic bun si de durata , vor poza, cu un zambet de habarnisti diplomati in prostie!
1
0
oferiti despagubiri, ce ne trebuie irigatii?
2
3

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212