REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
18.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Nu combina aceste două vitamine! Cresc riscul de apariție a cancerului cu 30%

Nu combina aceste două vitamine! Cresc riscul de apariție a cancerului cu 30%

A.F. 19 decembrie 2022 | 00:00 415

Suplimentele sunt rezerva celor conștienți de sănătate, dar beneficiile lor sunt discutabile. De fapt, o revizuire BMJ a literaturii de specialitate a găsit dovezi ale contrariului.

Suplimentele cu vitamine și minerale au devenit o super afacere. Cu toate acestea, cererea populară este una, știința este alta. În ceea ce privește acestea din urmă, se pare că există puține dovezi care susțin utilizarea suplimentelor.

De fapt, administrarea lor poate face mai mult rău decât bine. Aceasta este sugestia unei revizuiri publicată în BMJ.

Relația cu cancerul este deosebit de îngrijorătoare. „Dovezile actuale nu susțin rolul suplimentelor de vitamine și minerale în reducerea riscului de cancer, unele dovezi sugerând un potențial rău”, conchide revizuirea BMJ.

Organismul de sănătate citează un studiu, publicat în The New England Journal of Medicine, care a constatat că combinarea beta-carotenului și a vitaminei A crește riscul de cancer pulmonar în rândul fumătorilor și lucrătorilor expuși profesional la azbest cu 28%.

Beta-carotenul este un pigment sau carotenoid derivat din plante, care este o sursă de vitamina A și un antioxidant natural important.

Studiul a implicat un total de 18.314 fumători, foști fumători și lucrători expuși la azbest.

Pe parcursul a patru ani, participanților li s-a atribuit o combinație fie de 30 mg de beta caroten pe zi și 25.000 UI de retinol (vitamina A) sau placebo.

Până la sfârșitul studiului, ratele de cancer pulmonar în grupul cu tratament activ au fost comparate cu cele observate în grupul placebo.

Riscul a crescut cu aproape 30 la sută în rândul fumătorilor și lucrătorilor cu expunere profesională la azbest.

Cercetătorii au concluzionat: „După o medie de patru ani de suplimentare, combinația de betacaroten și vitamina A nu a avut niciun beneficiu și ar fi putut avea un efect advers asupra incidenței cancerului pulmonar și asupra riscului de deces din cauza cancerului pulmonar, a bolilor cardiovasculare.”

Alte studii au tras această asociere îngrijorătoare. Studiul de prevenire a cancerului cu α-tocoferol, β-caroten a raportat o creștere cu 18% a riscului relativ în rândul fumătorilor randomizați la beta-caroten (20 mg/zi) în comparație cu cei care nu au făcut-o.

Cu toate acestea, cercetarea este mixtă. De exemplu, Clinica Mayo evidențiază un studiu pe 22.000 de medici bărbați, unii dintre ei fumători sau foști fumători, care nu a constatat nicio creștere a cancerului pulmonar prin suplimentarea cu beta-caroten.

Acești oameni au luat 50 mg de beta-caroten la două zile timp de 12 ani, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108