REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Nu exageraţi cu la expunerea la soare! Riscurile de cancer cutanat sunt ridicate!

Nu exageraţi cu la expunerea la soare! Riscurile de cancer cutanat sunt ridicate!

Replica API 8 iulie 2016 | 00:02 300

Vezi ce spune Dr. Gheorghe Nicola, medic primar Dermato- Venerice

Vezi ce spune Dr. Gheorghe Nicola, medic primar Dermato- Venerice

Cum sezonul estival a început, iar vremea a fost de partea turiştilor şi nu numai, se observă cu ochiul liber că plajele sunt luate cu asalt indiferent de oră. Ceea ce este foarte grav, în special pentru copii. Dr. Gheorghe Nicola, medic şef al Clinicii Dermato- Venerice, trage un semnal de alarmă! Copiii sub vârsta de 1 an nu au voie la plajă! Totuşi, nici adulţii nu trebuie să omită folosirea unor produse adecvate pentru protecţia solară. Iar de o veste bună au parte cei care vor alege să-şi petreacă vacanţa în sudul litoralului. Medicii dermatologi vor examina fiecare persoană doritoare.

Valul de caniculă din ultima perioadă a făcut foarte multe victime. Iar aici ne referim şi la persoanele care au ales să se expună la soare la orele cele mai nepotrivite. „În această perioadă caniculară, medici sunt confruntaţi cu foarte multe probleme de sănătate legate de expunerile la căldură şi mai ales la soare. În ultimele două săptămâni, numărul cazurilor care au necesitat îngrijiri medicale a fost foarte mare. Sunt foarte multe cazuri, chiar mai multe decât în anii trecuţi. Leziunile cele mai multe au fost determinate de expunerea la căldură, în locuinţă sau în afara locuinţei, la locul unde se desfăşoară unele activităţi profesionale. Aceste probleme legate de căldură îi supără mai mult pe bolnavi. Sunt leziuni care sunt însoţite de obicei de prurit, care îi aduce repede la medic. Cele mai grave manifestări clinice cu care au fost confruntaţi medicii dermatologi în ultima perioadă au fost cele legate de expunerea la soare”, a precizat Dr. Gheorghe Nicola. Ce este şi mai grav este faptul că oamenii nu conştientizează riscurile la care se expun.

“Turiștii nu conștientizează faptul că expunerea la ultraviolete poate deveni periculoasă. Dar pericolul nu este imediat, pericolul imediat este înroșirea pielii și usturimea. Pericolul cel mare la expunerea la soare este efectul în timp al acestor ultravilente. Pielea noastră se comportă ca un contoar, înmagazinează toată cantitatea de energie care ajunge pe suprafața pielii. La un moment dat, apar modificări în ADN-ul celular, iar acestea vor duce, lent, la manifestări de tip cancer cutanat”, a adăugat medicul primar. Obligatorie este folosirea produselor cu factor de protecție ridicat! “Aceste produse cu factorul de proteție mare 50-50+ sunt eficiente. Ele ecranează 99,9% din ultraviolete. Atunci când citim pe eticheta unui produs că are un factor de protecție de 50+, atunci înseamnă că acesta ecranează radiațiile ultraviolete în proporție de 99.9%. În cazul celor cu factor de protecție de 30+, nu ecranează mai puțin, ci ecranează în propoție de 97,9%. Diferența este foarte mică! Noi recomandăm persoanelor care au pielea albă și foarte albă, adică fototipul 1,2, un produs cu factor de protecție foarte mare. Pentru persoanele care la lumină fac erupții, unele sunt benigne, lucitele, de exemplu. Dar sunt și afecțiuni severe provocate de lumină, de exemplu Lupus eritematos, porfiria, unele sunt determinate de lumină, altel sunt declanșate de lumină. Când ești bolnav, nu stai în soare!”, a adăugat Dr. Gheorghe Nicola. Totuși, nu este suficientă o singură aplicare. “Ar trebui ca aceste creme, loțiuni, spray-uri să fie aplicate la un anumit interval de timp. Oamenii, de obicei, aplică pe piele când ajung pe plajă, după jumătate de oră nemaisuportând căldura și razele soarelui, intră în apă și apoi uită să mai aplice iar. Aceste produse trebuie să fie în permanență pe suprafața pielii, trebuie aplicate în mod repetat. Au și ele o perioadă în care se inactivează”, a precizat Dr. Nicola.

Efectul radiaților ultravioletelor pe litoral este mult mai intens!

Ceea ce și mai important este faptul că riscul de a te alege cu o arusă a pielii gravă pe litoral este mult mai ridicat. De ce? “Pe malul mării un lucru este foarte important! În afară de ultraviolete care ajung direct din spectrul solar pe suprafața pielii, mai ajung și ultravioltele reflectate de unduirea apei. Pericolul este dublu! Și mai intervine încă un efectul. Efectul de lupă pe care-l îl face pelicula fină de apă pe care acoperă pielea și apar mici arsuri solare. Chiar dacă nu suntem în apă, dar stăm în căldură, pielea noastră este acoperită de o peliculă de umiditate, de transpirație care are același efect”, a explicat Dr. Gheorghe Nicola. Nici așa-zisa “ploaie de vară” nu este benefică. “După o ploaie, intensitatea ultravioletelor este mai mare sau mai bine efectul ultravioletelor asupra pielii este mai intens. După o ploaie, atmosfera devine curată. Particulele de praf ar opri cât de cât aceste ultraviolete, însă, după ploaie, lipsind aceste particule, ele ajung nestingherite pe pielea noastră”, a menționat Dr. Nicola.

Atenție, părinți, în ce interval expuneți copiii la soare!

Vacanța de vară este perioadă cea mai așteptată de copii, iar dacă se lasă cu o escapadă la mare, și mai bine. Însă, părinții ar trebui să aibă grijă în ce condiții își expun copiii la soare. De reținut este faptul că bebelușii cu vârsta sub 1 an de zile ar trebui feriți de expunerea la soare agresivă! “Expunerea copiilor la soare este necesară pentru sinteza de vitamina D în piele, care are efect antirahitic. Însă, este total interzisă expunerea la soare a copiilor sub 1 an! M-am consultatți cu mai mulți dermatologi asupra acestui aspect. În principal, copiii care sunt expuși la soare se aleg cu arsuri solare. Mai târziu pe locul acestor arsuri solare, apar cancerele cutanate. Cancerele cutanate apar de cele mai multe ori pe leziuni preexistene. Tegumentului sugarului este foarte subțire și imatur. El are o bogăție celulară deosebită, are fibre elastice și de colagen mai puține, de aceea este foarte fragil. Deși numărul de celule este foarte mare, nu sunt complet dezvoltate melanocitele, cele care sintetizează pigmentul pielii, melanina, care intervine apoi în fotoprotecție. Nefiind complet dezvoltată această funcție, copiii fac foarte rapid arsuri solare”, a precizat medicul primar. Nici cei mai mari nu trebuie să facă abstracție de anumite reguli. “Copiii au foarte puține de melanocite, o cantitate foarte mică de melanină. După vârsta de 1 an este permisă expunerea la soare, dar după ora 17.30, mă refer pe litoral. Dar copiii trebuie să aibă pălăriuță ca să se protejeze pielea capului și pe cât se poate cu un maiou, ca să protejeze zonele sensibile, spatele și trunchiul”, a conchis Dr. Nicola.

Turiștii de pe plajele din sudul litoralului pot beneficia de examinare gratuită!

O campanie desfășurată de Societatea Română de Dermatologie în candrul instituțiilor de învățământ, continuă în această vară pe litoral. “Împreună cu Societatea Română de Dermatologie am desfășurat campania Euro Melanoma Day în școli, mai ales în licee. În liceele, campania s-a încheiat din cauza bacalaureatului. În lunile iulie și august, vom avea în fiecare weekend, medici dermatologi ajutați de medici rezidenți în dermatologie pe plajele din sudul litoralului, Venus, Neptun și Jupiter. Sunt implicați medici dermatologi și rezidenți din toate centrele universitare, nu numai din Constanța. Vor fi examinați toți cei care doresc, direct pe plajă unde sunt instalate corturi speciale, discreția fiind asigurată. Vor fi examinați și cu dermatoscoape, aparatul pentru examinarea alunițelor. Reușim astfel să depistăm foarte multe cazuri de cancere cutanate incipiente”, a spus Dr. Nicola.

Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102