REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Nu mai sunt locuri pentru câinii maidanezi în adăpost! Ce facem cu restul câinilor de pe străzi?!

Nu mai sunt locuri pentru câinii maidanezi în adăpost! Ce facem cu restul câinilor de pe străzi?!

Replica API 23 septembrie 2022 | 22:50 4174

Situația câinilor vagabonzi din Constanța este cunoscută de către publicul larg, cetățenii având tot mai des probleme cu aceștia în majoritatea cartierelor din oraș. Aceștia sunt deseori agresivi, cetățenii temându-se pentru siguranța lor, dar mai ales a copiilor lor, care deseori au ajuns victimele câinilor vagabonzi. Adăpostul din Constanța este full, așa că rămâne întrebarea: ce facem cu restul câinilor de pe străzile Constanței?!

Câinii vagabonzi sunt întâlniți la tot pasul în municipiul Constanța, unii dintre ei fiind inofensivi, iar alții foarte agresivi, băgând spaima în cetățeni din mai toate cartierele. Primăria municipiului Constanța face eforturi pentru a captura cât mai mulți câini comunitari, însă în adăpostul public pentru animale abandonate din Constanța capacitatea maximă de 243 de locuri a fost atinsă.

În momentul actual se fac demersuri pentru mărirea capacității adăpostului, după cum ne-au declarat reprezentanții primăriei.

Primăria municipiului Constanța derulează în momentul de față campania ”Adoptă-mă! E gratuit!”, apelând la cetățeni pentru a adopta un câine, și astfel să facă loc altor animale abandonate din cadrul municipiului. Cățeii vor fi încredinţaţi spre adopţie numai după ce au fost consultaţi de către medicul veterinar, deparazitaţi, vaccinaţi antirabic, sterilizaţi şi identificaţi prin microcipare.

Mihai Trăistariu împreună cu 108 voluntari găzduiesc peste 400 de căței

Cunoscut drept un împătimit iubitor al animalelor, dar în special al câinilor, Mihai Trăistariu a pornit o inițiativă în 2013, prin care, împreună cu cei 108 voluntari găzduiesc peste 400 de căței. Acesta a declarat pentru Replica de Constanța: ”Noi nu avem un adăpost, ci ținem câinii în curțile oamenilor și le mai dăm un ban, le mai dăm de mâncare și atunci ei ne ajută în felul acesta. Avem grijă cam de 400 de câini. Noi îi ținem ca la hotel, încercăm să îi dăm spre adopție, avem vreo 108 voluntari. Avem și o pagină, îi postăm mereu. Din 2013 a pornit inițiativa, și în 9 an am dat spre adopție peste 1 000 de căței.

Mihai Trăistariu încearcă prin fel și fel de metode să aibă grijă de cât mai mulți câini comunitari, fiind ajutat foarte mult de voluntari,: ”Cheltuielile sunt mari, fiecare contribuie să le dea apă, niște boabe, mai aduce fiecare câte un sac. Am făcut și concerte caritabile pentru ei am făcut ”Crăciunul Câinilor”, au venit 80 de saci de mâncare, au venit plușuri, blănuri pentru cușca lor. Oamenii ne ajută în permanență, și atunci vin oameni care vin cu bani, dar noi îi punem să cumpere mâncare, pentru că tot acolo se duc banii. Problema este la tratamente, pe care le-am suportat eu. Fiecare apelează la mine, să îl ducem să îl operăm, mai vin câini loviți de mașină, sunt cheltuieli mari. În județ se desfășoară toată inițiativa, la Năvodari, la Lumina. Am găsit curți de oameni care iubesc animalele și ne ajută să îi ținem. 20 de câini acolo, 30 acolo, cel mai mult ținem 40 de câini într-un loc.”, a spus Trăistariu.

Victor ROTARU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cainii maidanezi nu sunt ai primariei, primarului sau ai altei institutii publice. Sunt ai cetatenilor liberi si suprasaturati de drepturi care ii abandoneaza pe domeniul public si tot ei tipa in gura mare ca primaria nu ii aduna. Solutia este amendarea cu sume enorme a celor care abandoneaza animale si nu 3000 lei cat este acum, ci de la 1000 in sus.
1
1
Conform Oug 155 din 2001 art 7 alin 2 se emit decizii de eutanasiere pentru cainii neadoptati sau nerevendicati care au depasit termenul de 14 zile lucratoare. In felul acesta se elibereaza locuri in adapost si se ridica toti cainii de pe domeniul public. Asa s-a facut in Bucuresti in 2014, asa s-a facut si in alte orase unde nu mai sunt maidanezi.
5
1
An de an politicienii lu' peste prajit se bat cu caramida in piept ca sterilizeaza animalele fara stapan. Daca ar fi facut vreunul chestia asta de prin '90 de cand se tot lauda, n-ar fi existat niciun animal fara stapan. Nimic de adunat in adaposturi.
5
1
Faceti plangere la politia animalelor. Cainele tbuie sa fie microcipat si sterilizat, ma indoiesc ca este .altfel ori ia amenda ala din curtea caruia iese ori ii salta cainele.asta e legea.
3
2
iti dau tie la mowe bowuarule
2
2
Cernavoda un oras plin de javre comunitare!
2
2
Bah, voi sunteti tampiti? Ce tot ii trageti cu adoptia, de parca orasul asta este de fapt un mare sat? Unde dreaq sa stea atatia caini. Puneti dreaq mana si eutanasiati-i!
8
8
Ok eu inteleg ca sunt suflete, la fel sunt si sobolanii, aricii de exemplu dupa care nu am vazut sa se planga daca sunt gasiti morti pe undeva. Tot suflete sunt si vacile, porcii, gainile, etc. Ele sunt crescute, stiti toti cum, dupa care sacrificate pentru a fi consumate. Nu inteleg de ce zic iubitorii de animale ca e mai importanta viata unui caine decat cea a celorlalte animale enumerate mai sus cu titlu de exemplu. Nu credeti ca sunteti ipocriti? La fel si celelalte sunt ucise fara mila. Cred ca solutia este eutanasierea dupa o perioada in care sunt tinute in adapost.
9
6
in toata Europa, intai au fost eutanasiati, pt a face curatenie pe strazi, pt siguranta locuitorilor! Maxim 14 zile tinuti la adapost, apoi eutanasiati! Primeaza oamenii, copii , NU animalele!
10
7
Faceti un catalog cu cainii pe care-i detineti .Se va gasi iubitori de animale sau oameni care vor sa ia un caine pentru paza ,Catalodul expuneti-l gratuit la chioscurile de ziare .
5
4
"Neluarea masurilor de prevenire a atacului canin de catre proprietarul cainelui sau de detinatorul temporar al acestuia asupra unei persoane constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani." Deci, dupa ce iti omoara, raneste sau traumatizeaza pe viata copilul pe strada cand merge la scoala, primeste doar vreo 6 luni inchisoare... Stiam ca astia care au avut dosare penale pentru violenta impotriva unei persoane sau ceva de genul, nici nu au voie macar sa detina caini din rasele "agresive". Zici ca suntem tara bananiera... nu le face nimic politia.
8
2
Am o intrebare, ma poate ajuta cineva cu un sfat? Avem un vecin in cartier care are caine Amstaff pe care il tine dezlegat in curte. De foarte multe ori uita poarta deschisa si fuge dupa masini pe strada si dupa alti caine. Momentan nu a muscat pe nimeni, dar de cel putin 2-3 ori pe saptamana il scapa pe strada. Vad copii mici care se intorc si o iau in directia opusa... Cainele nu se repede la oameni, dar e din categoria "agresivi", iar toata familia proprietarului are dosare penale batai, furturi, talharie, droguri etc. Ce putem face? Bombardieri astia iti dau cu parul in cap daca ii reclami
12
2
sa facem salam din ei !
4
11
Ce facem? Evident tbuie sterilizati si hraniti. In 7-10 ani nu o sa mai avem. Dar atata timp cat coana mitza deschide poarta sa se c$ce pudelu pe domeniul public si sa si faca plimbarea,nesterilizat,nemicrocipat ca cine dracu o fi reaponsabil sa se asigure ca e aplicata legea...si i mai da drumul inapoi,daca i mai da,seara inainte de culcare o sa se tot planga constantenii de caini pe strazi
13
2
Sa se verifice aplicarea legii adica sterilizare obligatorie a cateilor. Aceste animale nu se teleporteaza de pe luna, sunt animale domestice si oamenii au raspunderea lor. Initiative primariei e extraordinara si anume de a face Campania de sterilizare gratuita. Cei care nu isi sterilizeaza cainii si abandoneaza sunt sursa raului pentru oameni si animale. Controale si amenzi
15
2
Eu stiu ce facem. Supa de catelus ciorba de pulpa carnat cainesc salam de maidanez tocanita de dulau fudulii de ciobanesc cu sos si multe altele
7
14
ma bucur totusi ca dl Rusu e iubitor de animale! macar atat.
12
4
manusi din piele,asta faceti cu javrele!crestem javre pe banii nostri,dau lapte,brinza,carne,ceva????
12
15
Bravo Treistariu, respect.
12
10

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102