REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
18.6° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Nuclear: UE lansează o alianţă industrială pentru reactoare mici

Nuclear: UE lansează o alianţă industrială pentru reactoare mici

A.F. 12 februarie 2024 | 00:00 168

Comisia Europeană a anunţat lansarea unei alianţe industriale europene în domeniul energiei nucleare pentru a accelera implementarea viitoarelor reactoare modulare mici (SMR), o tehnologie promiţătoare pentru decarbonizarea industriei în următorii zece ani, transmite AFP.

Nuclear: UE lanseaza o alianta industriala pentru reactoare mici

aursa foto: energy.ec.europa.eu

Acest anunţ face parte dintr-o revenire recentă în discuţii a energiei nucleare în cadrul instituţiilor europene sub influenţa a 12 ţări membre, printre care Franţa, Suedia şi Polonia, care se bazează pe această energie cu emisii scăzute de carbon pentru a-şi atinge obiectivele climatice.

SMR ("reactoarele modulare mici") sunt reactoare nucleare mult mai mici decât centralele electrice convenţionale. Ele pot fi fabricate în uzine înainte de a fi transportate la locul de instalare. Tehnologia este încă în curs de dezvoltare şi face obiectul competiţiei internaţionale.

Mai flexibile şi mai puţin costisitoare decât reactoarele mari, SMR-urile vor putea înlocui centralele pe gaz, petrol sau cărbune. Ei vor putea furniza energie electrică şi căldură pentru industrie şi termoficare sau pentru a produce hidrogen cu emisii scăzute de carbon.

"Prin consolidarea cooperării la nivelul UE, Alianţa va accelera desfăşurarea primelor SMR în UE până la începutul anilor 2030", a spus Comisia Europeană într-un comunicat.

Vineri, Comisia Europeană a lansat un prim apel de candidaturi până pe 12 aprilie, destinat furnizorilor de energie electrică, companiilor din industria nucleară, instituţiilor financiare, organizaţiilor de cercetare, centrelor de formare şi organizaţiilor societăţii civile.

Obiectivul este acela de a încuraja înfiinţarea unui sector european. În special, aceasta implică identificarea şi completarea lacunelor tehnologice sau industriale şi promovarea cooperării între diferitele părţi interesate, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369