Nuclearelectrica cere ajutor de stat pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă
Nuclearelectrica cere ajutor de stat pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă
Facebook Instagram X Whatsapp Linkedin PinterestNuclearelectrica a scos la licitație în SICAP un contract cu o valoare de 100.000 de euro lei pentru achiziționarea de servicii de asistență și consultanță în vederea accesării unui ajutor de stat ad-hoc prin notificare la Comisia Europeană în vederea retehnologizării Unității 1 de la Cernavodă. Ajutorul de stat ar fi sub forma obținerii de garanții de stat la creditele pe care urmează să le acceseze pentru a finanța acest proiect. Nuclearelectrica are planificat ca, din 2026 sau 2027, să reabiliteze total Unitatea 1 de la Cernavodă pentru a-i prelungi durata de viață cu 35 de ani, un proces care presupune oprirea reactorului și lucrări efectuate pentru 34 de luni, în urma unei investiții de peste 1,5 miliarde de euro.
Retehnologizarea Unității 1 înseamnă încă 30 de ani de operare după anul 2029, la mai puțin de jumătate din costurile unui reactor nuclear nou. Concret, înseamnă încă 30 de ani fără emisii de CO2. Din punct de vedere al costurilor, implicit al impactului ulterior în piață, un studiu NEA-OECD confirmă că prelungirea duratei de viață a unităților nucleare are cel mai mic cost dintre toate sursele, inclusiv surse regenerabile, de CO2 (35 USD) comparativ cu energia eoliană (50 USD) și energia solară (94 USD). Nuclearelectrica are nevoie acum de stat pentru a-i acoperi în parte cheltuielile cu U1 însă trebuie să-și prezinte foarte bine cauza în fața Comisiei Europene, care este în general sceptică la astfel de ajutoare de stat din România, consultanții urmând să se ocupe de acest lucru.
Prestatorul va efectua servicii de asistența și consultanță, care vor include: etapa de Pre-Notificare, analiză documente și revizuirea lor, daca va fi cazul; participarea la discuții premergătoare cu Ministerul Energiei și Consiliul Concurenței privind incidența ajutorului de stat asupra Proiectului, pregătire documentație suport necesară, elaborare procese verbale întâlniri și alte rapoarte sau documente solicitate, după caz; elaborare pre-notificare ajutor de stat și participare la întâlnirile de lucru cu Ministerul Energiei și Consiliul Concurenței; revizuirea pre-notificării potrivit celor agreate în cadrul acestor întâlniri, dacă va fi cazul. Această etapă se va încheia cu elaborarea de către prestator a unui raport privind derularea procesului de pre-notificare
Se va ocupa de servicii de asistență și consultanță în vederea accesării unui ajutor de stat ad-hoc Stratulat Albulescu SPRL și va încasa 425.000 de lei.
Profitul net al Nuclearelectrica a scăzut în primul trimestru din 2024 cu 26,5%, la 563,27 milioane lei, în timp ce veniturile din exploatare s-au diminuat cu 43,1%, la 1,2 miliarde lei, faţă de primul trimestru din 2023, conform unui raport al companiei publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Anul trecut, a avut vânzări de peste 7,4 miliarde și profit de peste 2,5 miliarde de lei, în timp ce datoriile au ajuns la aproape 1 miliard de lei.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News