REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Nuclearelectrica plătește peste 1,2 milioane de euro unei firme din Austria condusă de ruși

Nuclearelectrica plătește peste 1,2 milioane de euro unei firme din Austria condusă de ruși

Andreea POPA 19 decembrie 2022 | 00:00 4031

Nuclearelectrica plătește peste 1,2 milioane de euro pentru mentenanța generatoarelor de la Centrala Nucleară Cernavodă printr-un contract care se poate traduce azi ca o dublă ”trădare”. Și asta pentru că banii vor merge în conturile unei firme din Austria, controlată de ruși. O situație de-a dreptul nefericită, în contextul războiului nemilos dus de ruși în Ucraina și a sancțiunilor care au urmat la adresa Moscovei, precum și a boicotului la care se îndeamnă între ei românii, după ce Austria a fost singura țară din Uniunea Europeană care s-a împotrivit aderării României la Schengen.

Nuclearelectrica

Nuclearelectrica a atribuit pe 14 noiembrie 2022 un contract privind ”Servicii de mentenanță corectivă, inclusiv asigurare soluții de inginerie și piese de schimb, pentru seturile de Generatoare Diesel și auxiliare pentru alimentare cu energie la urgență (EPS)”.

Înțelegerea a fost semnată în urma unei licitații câștigate de asocierea Inkla Trading & Engineering GmbH (lider de asociere, reprezentată de Miha Vergelj) – 2H Energy (reprezentant Laurent Reynaud).
Valoarea totală a contractului valabil 5 ani este de 1.264.600 de euro, fără TVA.

Sediul Inkla

Companie cu sediul în Austria, dar controlată de ruși

2H Energy are sediul în orașul francez Saint Leonard și a raportat pentru 2021 afaceri de 30,3 milioane de euro; compania specializată în producția de unități de energie electrică face parte din grupul italian Fiat Powertrain Technologies.
Mult mai interesant însă este profilul liderului asocierii câștigătoare, Inkla Trading & Engineering. Compania specializată pe consultanță în energie are sediul central în orașul austriac Klagenfurt, dar este condusă de un board majoritar rus. De altfel, firma care va veni prin centrala nucleară de la Cernavodă are un sediu secundar important la Moscova, precum și unul la Kiev. Inkla este mai degrabă o companie mică, raportând pentru 2021 afaceri de 5,9 milioane de euro.
Firma austriacă îl are ca CEO pe Miha Vergelj și manageri administrativi pe Valentina Bogdanova și Seda Stern, în timp ce Olga Shananina este director general. De asemenea, filiala din Moscova este condusă de Mila Sevryuk, în timp ce biroul din Kiev îl are ca director pe Ruslan Chystyakov. Informațiile se află chiar pe site-ul companiei Inkla.

Rușii nu se află pe lista celor sancționați, dar se știe că Austria este o mare prietenă a Rusiei

Este puțin probabil să avem de-a face cu altceva decât o întâmplare, cu atât mai mult cu cât licitația Nuclearelectrica a fost lansată pe 10 iunie 2022, dată la care războiul din Ucraina se afla în plină desfășurare, iar Rusia era deja sancționată în toată lumea civilizată pentru agresiune sa.
În aceste condiții, rușii de la Inkla nu au stârnit se pare nimănui suspiciuni cu privire la activitatea lor, din moment ce nu se află pe nicio listă de companii sau oficiali moscoviți supuși sancțiunilor. În paranteză fie spus, totuși, Austria și mediul său de afaceri este unul extrem de prietenos cu Rusia și interesele Kremlinului, astel încât sunt posibile și ”scăpări”.
Cât despre boicotarea Austriei, după ce Viena s-a opus complet irațional aderării României la Schengen, în afara unei potriviri nefericite de date, Nuclearelectrica nu avea cum să evite colaborarea cu Inkla; oferta a fost depusă înaintea episodului politic al Vienei, iar boicotul în sine nu este decât o opțiune pur personală și nu un demers oficial.
 

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pai daca a fost licitatie care este problema ? intrebati-i pe cei de la ue de ce nu era pe lista de sanctiuni; eu zic ca ei sunt eventual vinovati sau poate au vreo justificare necunoscuta voua; si oricum nu a zis presedintele johanis ca noi nu boicotam austria ? a zis, deci ciocu mic
1
0
Pana nu v-a dat Austria sutul asta in cour nu stiati de toate astea? Sau v-a apucat brusc patriotismul tembel? Dar cand Bombonel si Razgandeanu au vandut tara, unde erati mai patriotilor?
8
1
Cat sunteti de frivoli si chiar lipsiti de luciditate ???!!! Firma asta nu poate sa faca singura aceste operatiuni, va somez dragi procurori sa vedeti care este implicarea firma MAN Energy din Franta, firma care este supusa obligatiei sa nu faca afaceri cu Rusii !!!!! Aceasta firma este 100 % cea care va executa, cea care va furniza aceste servicii catre clientul final, rusii fiind doar un intermediar !!!
4
1
Serviciile dorm dar oricum buba plina de puroi din conducerea de la Nuclear Electrica va exploda natural la un moment dat.
19
0
Sub plapuma
12
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272