REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
19° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Numărul execuţiilor capitale în lume a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu

Numărul execuţiilor capitale în lume a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu

Replica API 11 aprilie 2019 | 00:00 450

Amnesty International a înregistrat 690 de execuţii capitale în 2018, cifra cea mai scăzută în zece ani, în ciuda unei creşteri în mai multe ţări, printre care Statele Unite şi Japonia, conform unui raport mondial privind pedeapsa cu moartea publicat miercuri şi citat de AFP.

Organizaţia a precizat totuşi că această cifră nu include execuţiile din China, al căror număr este clasificat ca secret de stat. "Se crede că acolo execuţiile sunt de numărul miilor", arată ONG menţionată.

"Scăderea la scară globală a numărului execuţiilor", cu 31% în raport cu anul precedent, "dovedeşte că până şi cele mai improbabile ţări încep o schimbare şi realizează că pedeapsa cu moartea nu reprezintă soluţia", a declarat Kumi Naidoo, secretar general al Amnesty International.

"Aceasta naşte speranţa că va fi doar o chestiune de timp până când această pedeapsă crudă şi arhaică să ajungă de domeniul trecutului", a adăugat el.

ONG consideră că scăderea se datorează în principal modificărilor aduse legislaţiei contra drogurilor din Iran, unde numărul execuţiilor a scăzut cu 50%, şi diminuării aceluiaşi număr în unele ţări responsabile pentru mare parte din execuţii, precum Irak, Pakistan şi Somalia.

În urma Chinei, ţările care au recurs cel mai mult la execuţii sunt Iran (253), Arabia Saudită (149), Vietnam (85) şi Irak (52). Aceste patru state totalizează aproape patru cincimi (78%) din execuţiile recenzate în întreaga lume.

În ciuda unui recul global, numărul execuţiilor a crescut în mai multe ţări, în special în Statele Unite (25), Japonia (15), Singapore (13), Sudanul de Sud (7) şi Belarus (4). Thailanda a reluat execuţiile, stopate în ţară din 2009.

În total, 20 de state au executat oameni în 2018, prin decapitare - Arabia Saudită, electrocutare - Statele Unite, spânzurare - Afganistan, Japonia, Singapore, injecţie letală - China, Statele Unite, Thailanda sau prin împuşcare - Coreea de Nord, Yemen.

Amnesty International a înregistrat totodată anul trecut 2.531 condamnări la moarte (China nefiind inclusă), faţă de 2.591 în 2017, fapt ce a dus la 19.336 numărul persoanelor intrate pe aşa numitele culoare ale morţii.

ONG şi-a exprimat preocuparea pentru "creşterea puternică a numărului" condamnărilor în unele ţări. Astfel, acestea au crescut de patru ori în Irak (271 condamnări la moarte în 2018) sau cu 75% în Egipt (717).

În ciuda acestor cifre, Amnesty International consideră că pedeapsa cu moartea este în continuă scădere în lume, oferind spre exemplificare mai multe măsuri luate pentru a se pune capăt acestei pedepse severe.

Astfel, Burkina Faso a adoptat un nou cod penal care exclude pedeapsa cu moartea, în timp ce Gambia şi Malaezia au declarat un moratoriu oficial asupra execuţiilor. În SUA, legea privind pedeapsa capitală în statul Washington a fost declarată neconstituţională.

"Încet, dar sigur, un consens mondial este pe cale de a se forma în ce priveşte eliminarea folosirii pedepsei cu moartea", a spus Kumi Naidoo.

Potrivit Amnesty International, la finalul lui 2018, 106 state, adică peste jumătate din ţările lumii, aboliseră pedeapsa cu moartea, iar în 142 aceasta era abolită în drept sau în practică.

Organizaţia a înregistrat de asemenea în ultimul an opt cazuri de oameni condamnaţi la moarte fără a fi vinovaţi, dintre care două în SUA şi unul în Egipt.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212