5.1° Constanța Mie., 30 Nov. 2022
Anul XX Nr. 6198
5.1° Constanța Miercuri, 30 Noiembrie 2022 Anul XX Nr. 6198

Nutriția și cancerul: Analiză privind dieta anticancerigenă

Replica API 24 septembrie 2022 551

Specialiștii estimează că 30-40% din toate tipurile de cancer pot fi prevenite doar prin măsuri legate de stilul de viață și de alimentație.

Obezitatea, alimentele sărace în nutrienți, cum ar fi zaharurile concentrate și produsele din făină rafinată, care contribuie la alterarea metabolismului glucozei (care duce la diabet), aportul scăzut de fibre, consumul de carne roșie și dezechilibrul dintre grăsimile omega 3 și omega 6, toate contribuie la un risc excesiv de cancer.

O analiză vastă privind dieta anticancerigenă

Consumul de semințe de in, în special fracțiunea sa de lignani, și porțiuni abundente de fructe și legume vor reduce riscul de cancer. Legumele aliene și crucifere sunt deosebit de benefice, germenii de broccoli fiind cea mai densă sursă de sulforofan.

VIVO - Ad.
VIVO - Ad.

Elementele protectoare într-o dietă de prevenire a cancerului includ seleniu, acid folic, vitamina B-12, vitamina D, clorofilă și antioxidanți precum carotenoizii (α-caroten, β-caroten, licopen, luteină, criptoxantină). Acidul ascorbic are beneficii limitate pe cale orală, dar ar putea fi foarte benefic pe cale intravenoasă.

Utilizarea suplimentară a enzimelor digestive orale și a probioticelor are, de asemenea, merite ca măsuri dietetice anticancerigene. Atunci când o dietă este alcătuită conform liniilor directoare de aici, este probabil să se înregistreze o scădere de cel puțin 60-70% a cancerelor de sân, colorectal și de prostată, și chiar o scădere de 40-50% a cancerului pulmonar, alături de reduceri similare ale cancerelor din alte zone. O astfel de dietă ar fi favorabilă prevenirii cancerului și ar favoriza, de asemenea, recuperarea după cancer, potrivit National Center for Biotechnology Informațion.

Rolul nutriției în procesul de cancer este foarte vast

Pe măsură ce cercetările continuă, nutriția joacă un rol major în cancer. Institutul American pentru Cercetarea Cancerului și Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului au estimat că 30-40% din toate cancerele pot fi prevenite prin diete adecvate, activitate fizică și menținerea unei greutăți corporale corespunzătoare.

Majoritatea cercetărilor privind nutriția și cancerul au fost reducționiste. Aceste studii sunt foarte utile pentru a vedea detaliile mecanismelor bolii. Cu toate acestea, ele nu ajută să ofere o imagine de ansamblu asupra modului de prevenire a cancerului la nivel alimentar. Cu atât mai puțin, ele spun prea puțin despre cum să mănânce atunci când o persoană are deja un cancer și ar dori să aibă o dietă favorabilă recuperării sale.

Această trecere în revistă se va concentra pe acei factori alimentari despre care s-a demonstrat că contribuie la creșterea riscului de cancer și apoi pe acei factori alimentari protectori suplimentari care reduc riscul de cancer. În cele din urmă, vor fi menționate unele studii privind dieta integrală care oferă o imagine mai completă a modului în care acești factori individuali acționează împreună pentru a reduce riscul de cancer.

Consumul excesiv de calorii duc la cancer

Consumul excesiv de alimente este unul dintre principalii factori de risc pentru cancer. Acest lucru poate fi demonstrat în două moduri:

Prin riscurile suplimentare de tumori maligne cauzate de obezitate.

prin efectul protector al consumului de mai puține alimente.

Obezitatea a atins proporții epidemice în Statele Unite. Șaizeci și patru la sută din populația adultă este supraponderală sau obeză. Experții au constatat că alimentația necorespunzătoare și inactivitatea fizică reprezintă a doua cauză principală de deces și probabil va depăși tutunul ca principală cauză de deces.

Cauze cancer la bărbați

Recent, experții au demonstrate că excesul de greutate și obezitatea sunt responsabile de 14 % din toate decesele cauzate de cancer la bărbați și de 20 % din cele înregistrate la feme.

S-au constatat asocieri pozitive semnificative între obezitate și rate mai mari de deces pentru următoarele tipuri de cancer: esofag, colon și rect, ficat, vezică biliară, pancreas, rinichi, stomac (la bărbați), prostată, sân, uter, col uterin și ovar.

Peste 90.000 de decese cauzate de cancer

Oamenii de știință au estimat că peste 90.000 de decese cauzate de cancer pe an ar putea fi evitate dacă toată populația adultă ar menține o greutate normală (IMC < 25,0). În mod clar, obezitatea este un factor de risc major pentru cancer.

Pe de altă parte, planificarea atentă a meniului aduce cu sine o abordare intitulată CRON-Calorie Restriction with Optimal Nutrition (CRON – Restricție calorică cu nutriție optimă). Ideea de bază este de a mânca o cantitate redusă de alimente (aproximativ 70-80% din cantitatea necesară pentru a menține o greutate corporală „normală”), consumând în același timp toate cantitățile necesare de vitamine, minerale și alți nutrienți necesari.

Singura restricție este cantitatea totală de calorii consumată

Care este rezultatul atunci când toate aceste lucruri sunt puse împreună? Ce s-ar întâmpla dacă toți acești factori analizați aici ar fi luați în considerare și puși în practică? Această dietă anticancerigenă ar avea:

calorii adecvate, dar nu excesive,

10 sau mai multe porții de legume pe zi, inclusiv legume crucifere și alifii; sucul de legume ar putea îndeplini o parte din acest obiectiv,

4 sau mai multe porții de fructe pe zi,

bogate în fibre,

fără zahăr rafinat,

fără făină rafinată,

cu un conținut scăzut de grăsimi totale, dar care să conțină acizii grași esențiali necesari,

fără carne roșie,

un raport echilibrat de grăsimi omega 3 și omega 6 și ar include DHA,

semințe de in ca sursă de fitoestrogeni,

suplimentat cu ~200 μg/zi de seleniu,

suplimentat cu 1.000 μg/zi de metilcobalamină (B-12),

foarte bogată în acid folic (din legume de culoare verde închis),

însorire adecvată pentru a obține vitamina D, sau folosiți un supliment de 1.000 UI/zi,

foarte bogată în antioxidanți și fitochimicale din fructe și legume, inclusiv α-caroten, β-caroten, β-cryptoxantină, vitamina C (din alimente), vitamina E (din alimente),

foarte bogat în clorofilă,

suplimentate cu probiotice benefice,

suplimentat cu enzime orale

În cadrul studiilor privind dieta umană s-au observat deja reduceri de 60 % în ceea ce privește rata cancerului de sân și o reducere de 71 % a cancerului de colon la bărbații fără factorii de risc modificabili cunoscuți.

Aceste reduceri sunt fără a lua în considerare mulți dintre ceilalți factori luați în considerare în această analiză, cum ar fi un consum marcat de fructe și legume, un consum echilibrat de grăsimi omega 3 și 6, vitamina D, un consum redus de zahăr, probiotice și enzime – factori care, toți, sunt susceptibili de a avea un impact asupra cancerului.

Așadar, prevenirea cancerului ar fi posibilă, iar inversarea cancerului în unele cazuri este destul de probabilă, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?

COMENTARII

REPLICA

LOTO

6/49
193339183026
5/49
1136376284
joker
20243019359