REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Mar., 6 Iun. 2023
Anul XX Nr. 6386
14.4° Constanța Marți, 6 Iunie 2023 Anul XX Nr. 6386

O boală contagioasă face ravagii printre copii

O boală contagioasă face ravagii printre copii

Valentina CAMARA 27 martie 2023 | 00:00 814

Tot mai multe şcoli şi grădiniţe se confruntă cu o înmulţire a cazurilor de viroze prin copii şi îi sfătuiesc pe părinţi să fie atenţi la cele mai mici semne care ar arăta că fiul sau fiica lor ar fi infectaţi şi să ia toate măsurile pentru a-i proteja, îngriji şi izola de alte grupuri de copii.

O boala contagioasa face ravagii printre copii

90% din cazurile de scarlatină apar la copiii sub 14 ani

Valul de viroze a umplut cu copii camerele de gardă ale spitalelor din întreaga ţară, experţii vorbind deja despre o epidemie de scarlatină în şcoli şi grădiniţe. Boala este specifică acelor copii cu vârste de la 5 și până la 14 ani, dar sunt situații când ea poate fi transmis şi la adulți.

Medicii explică explozia de cazuri de scarlatină din această primăvară prin faptul că, în timpul pandemiei de coronavirus, majoritatea copiilor din țară au avut puține contacte între ei, dat fiind că grădinițele și școlile au fost închise.

Instruirea s-a desfășurat în principal online şi, ca urmare, procesul natural de schimb de virusuri a fost întrerupt. Copiii s-au îmbolnăvit mult mai puțin în acea perioadă, mai afirmă medici, dar în același timp organimul lor “a uitat” cum să se apere.

Medicii specialişti în bolile infecțioase atrag atenţia asupra pericolul scarlatinei și îi sfătuiesc pe părinţi cum să recunoască boala, în condiţiile în care 90% dintre cazuri se înregistrează la copiii cu vârsta sub 14 ani. Boala se transmite prin aer şi nu există vaccin pentru ea.

Scarlatina este o boală bacteriană acută, care se caracterizează prin febră mare, erupții cutanate și dureri în gât. Agentul cauzal este streptococul beta-hemolitic. Este o boală destul de gravă care necesită tratament antibiotic adecvat și în timp util.

Părinții sunt sfătuiţi, dacă văd anumite semne, cum ar fi apariția unor bubițe roșii la nivelul pielii, iar copilul face febră și dacă are inflamație cu durere la nivelul gâtului, să meargă neapărat la medic și să nu administreze medicamente acasă.

În cazul scarlatinei, agentul care o transmite este o bacterie, nu un virus, astfel încât infecția are loc prin contact apropiat. Un pacient cu scarlatină trebuie izolat și trebuie să mănânce din vase şi cu tacâmuri separate. Acest lucru va ajuta la evitarea infectării altor membri ai familiei.

Principalele metode de prevenire sunt spălarea frecventă a mâinilor, ventilarea încăperilor și purtarea măștilor medicale de protecţie.

Cu un tratament la timp și în absența complicațiilor, pacientul se recuperează în aproximativ 14-15 zile. Dacă apare o nouă infecţie cu agentul patogen, probabilitatea unei boli grave este mult mai mică. De regulă, scarlatina este boălă pe care o persoană o face doar o dată în viață, potrivit fanatik.ro .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
24422204626
5/49
82039243840
joker
37324517292