REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° ConstanÈ›a Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
17.6° ConstanÈ›a Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

O carte postumă a lui Benedict al XVI-lea aruncă în aer catolicismul mondial

O carte postumă a lui Benedict al XVI-lea aruncă în aer catolicismul mondial

Victor ROTARU 24 ianuarie 2023 | 00:00 631

A fost lansată o carte postumă a lui Benedict al XVI-lea, care cuprinde texte publicate È™i inedite din perioada în care a fost Papă Emerit. Într-o scrisoare trimisă în data de 1 mai 2022, Ratzinger le-a curatorilor, Elio Guerriero È™i Georg Gaenswein ca ''acest volum, 'care adună scrierile pe care le-am compus în mănăstirea Mater Ecclesiae, să fie publicat după moartea mea''.

O carte postuma a lui Benedict al XVI-lea arunca in aer catolicismul mondial

În altă scrisoare către Guerriero Ratzinger, È™i-a explicat alegerea după cum urmează: ''În viaÈ›a mea, nu mai vreau să public nimic. Furia cercurilor din Germania care sunt împotriva mea este atât de puternică, încât apariÈ›ia fiecărui cuvânt provoacă imediat un cor ucigaÈ™. Vreau să mă feresc de asta, È™i vreau să feresc ÅŸi creÈ™tinismul de asta", precizează Ratzinger în volumul intitulat ''Ce este creÈ™tinismul" (editura Mondadori).

''Au existat episcopi individuali, È™i nu numai în Statele Unite, care au respins tradiÈ›ia catolică în ansamblu, urmărind să dezvolte în eparhiile lor un fel de catolicitate nouă, modernă. Poate că merită menÈ›ionat faptul că, în destul de multe seminarii, studenÈ›ii care erau prinÈ™i citindu-mi cărÈ›ile erau consideraÈ›i nepotriviÈ›i pentru preoÈ›ie. CărÈ›ile mele erau catalogate drept literatură nocivă e È™i erau citite, să spunem aÅŸa, doar în secret". În volumul proaspăt apărut, Benedict al XVI-lea vorbeÈ™te despre homosexualitate È™i despre faptul că în seminarii există ''cluburi'' gay.

Vorbind despre întâlnirea pe care Papa Francisc a convocat-o cu preÈ™edinÈ›ii tuturor conferinÈ›elor episcopale din lume pe tema abuzului, Ratzinger subliniază: ''În contextul întâlnirii preÈ™edinÈ›ilor conferinÈ›elor episcopale din întreaga lume cu Papa Francisc, a fost pusă, mai presus de toate problema vieÈ›ii preoÈ›eÈ™ti È™i cea a seminariilor. În ceea ce priveÈ™te problema pregătirii pentru slujirea preoÈ›ească în seminarii, constatăm o degradare mare a actualei forme a acestei pregătiri''. Papa Benedict al XVI-lea subliniază: ''În diferite seminarii s-au format „cluburi” homosexuale care au acÈ›ionat mai mult sau mai puÈ›in transparent È™i care au transformat clar atmosfera din seminarii. Într-un seminar din sudul Germaniei, candidaÈ›ii la preoÈ›ie È™i candidaÈ›ii la funcÈ›ia laică de referent pastoral locuiau împreună. În timpul meselor comune, seminariÈ™tii stăteau împreună cu reprezentanÈ›ii pastorali căsătoriÈ›i, unii însoÈ›iÈ›i de soÈ›iile È™i copiii lor È™i alÅ£ii, de iubitele lor. Atmosfera din seminar nu putea ajuta la formarea preoÈ›ească". Ratzinger mai relatează că ''un episcop, care anterior fusese rector, a permis să li se arate seminariÈ™tilor filme pornografice, probabil cu intenÈ›ia de a-i face să reziste împotriva comportamentelor contrare credinÈ›ei''. În carte, Benedict al XVI-lea mai vorbeÈ™te ÅŸi despre demisia sa, în 2013 È™i scrie că în acel moment se simÅ£ea ''epuizat''.

''Când mi-am anunÈ›at demisia, pe 11 februarie 2013, nu aveam niciun plan referitor la ce voi face în noua mea situaÈ›ie. Eram prea epuizat pentru a putea planifica altceva. Mai mult, publicarea Copilăriei lui Isus mi s-a părut o concluzie logică a scrierilor mele teologice". ''După alegerea Papei Francisc, mi-am reluat încet munca teologică. Astfel, de-a lungul anilor, s-au conturat o serie de contribuÈ›ii de dimensiuni mici È™i mijlocii, care sunt prezentate în acest volum'', explică Benedict al XVI-lea în cartea care, aÅŸa cum a cerut, a fost publicată după moartea sa, potrivit stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272