REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

O coaliție de state NATO trimite 200 de tancuri în Ucraina, inclusiv Leopard 2 şi Abrams

O coaliție de state NATO trimite 200 de tancuri în Ucraina, inclusiv Leopard 2 şi Abrams

Ana Maria LIPAN 26 ianuarie 2023 | 00:00 873

Aliații occidentali ar putea trimite 200 de tancuri Leopard 2 și Abrams în Ucraina, o mișcare care ar putea fi decisivă în războiul declanșat de Vladimir Putin, scrie observatornews.ro. După săptămâni de presiuni, Germania a deblocat furnizarea tancurilor grele și le va permite și celorlalte state partenere să facă același lucru.

O coalitie de state NATO trimite 200 de tancuri in Ucraina, inclusiv Leopard 2 si Abrams

SUA şi Germania sunt pregătite să sprijine semnificativ efortul de război al Kievului prin livrarea de tancuri grele de luptă, au declarat surse anonime familiare cu discuţiile. Decizia este condamnată de Moscova, care spune că este o "provocare flagrantă".

Washingtonul ar urma să anunţe miercuri că va trimite tancuri de luptă M1 Abrams, iar Berlinul a decis să livreze tancuri Leopard 2, au spus sursele, o schimbare de politică despre care Kievul a precizat că îl va ajuta să schimbe cursul conflictului.

Schimbarea poziţiei SUA vine în urma unei convorbiri telefonice care a avut loc la 17 ianuarie între preşedintele Biden şi cancelarul german Olaf Scholz, în care Biden a fost de acord să analizeze posibilitatea de a furniza tancurile Abrams, deşi Pentagonul nu este de acord. Un oficial german de rang înalt a declarat pentru WSJ că această problemă a făcut obiectul unor negocieri intense între Washington şi Berlin, timp de mai bine de o săptămână, şi că părea să fie pe cale de rezolvare.

Furnizarea de tancuri grele ar putea schimba cursul războiului

Oficialii militari americani au susţinut public că tancurile Abrams necesită un volum substanţial de instruire şi sprijin logistic şi, prin urmare, nu sunt adecvate pentru acest moment al conflictului.

Reamintim că Statele Unite au autorizat deja nouă tranşă de ajutor militar către Ucraina, care include 59 de vehicule blindate Bradley, pe lângă cele 50 de vehicule blindate uşoare de acest tip promise pe 6 ianuarie, şi 90 de vehicule blindate Stryker.

 Pe 24 ianuarie, publicația Der Spiegel anunța că Olaf Scholz a decis să furnizeze cel puțin 14 tancuri Leopard 2 Ucrainei. De asemenea, așa cum anunțase anterior, și Polonia va furniza tancuri grele de luptă Kievului. Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a anunțat pe 24 ianuarie că Varșovia a cerut aprobarea Berlinului pentru transfer, iar ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a subliniat că țara sa nu va bloca acest demers.

Furnizarea de tancuri grele din partea statelor occidentale va permite Kievului să ducă un război mecanizat pentru a învinge armata rusă și pentru a elibera teritoriul ucrainean, dar va mai dura câteva săptămâni până când militarii ucraineni vor fi antrenați iar tancurile vor deveni operaționale. Generalul Valeri Zalujni a subliniat anterior, în decembrie 2022, că Ucraina are nevoie de 300 de tancuri de luptă (printre alte sisteme de arme) pentru a permite contraofensivele ucrainene, scrie ISW.

Țările din Europa care au tancuri Leopard 2 și care sunt dispuse să livreze

Țări precum Polonia și Finlanda au anunțat deja că vor să livreze Ucrainei tancuri Leopard. Potrivit surselor ABC News, și Spania, Olanda, Danemarca și Norvegia sunt dispuse să furnizeze Kievului tancuri grele.

Și Elveția pare să renunțe încetul cu încetul la statutul său neutru și permite altor state să reexporte arme și muniție specială în Ucraina, inclusiv tancuri Piranha. De asemenea, Marea Britanie a fost prima țară care a anunțat că va trimite tancuri Challenger 2 în Ucraina, la care s-ar putea adăuga un număr de tancuri franceze Leclerc, potrivit președintelui Emmanuel Macron.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
va primi 31 tancuri sua + 14 germania + 14 polonia + 14 uk = 73 tancuri grele plus promisiuni de la 6 tari - deci plus inca vreo 50 - 70, total max 140 tancuri occidentale plus vreo 2 baterii patriot si alte sisteme aa; generalul Valeri Zalujni spune ca Ucraina are nevoie de 300 de tancuri de luptă pentru ofensiva; problema este ca aproape sigur cele 140 de tancuri occidentale s-ar putea sa nu ajunga toate sau majoritatea pana la asteptata ofensiva ruseasca din jurul lui 1 martie
0
0
a anuntat azi ca va da 14 tancuri peste 3 luni iar alte tari vor da si ele fiecare cate un numar mic fiecare; se spera sa se ajunga la 100; sua nu au anuntat nimic; pe surse ar urma sa dea dar va dura multe luni si se vorbeste chiar de ani pana tancurile abrams vor ajunge in ucraina pe campul de lupta; se asteapta ca rusii sa declanseze o ofensiva de amploare cu tancuri in jurul lui 1 martie si ucrainienii vor avea atunci in cel mai bun caz vreo 10 - 20 tancuri leopard 2 in plus fata de cele vechi pe care le au acum sau chiar nici unul, cu sanse mici de a se opune eficient rusilor; tot ce putem spera este ca rusii sa lupte la fel de catastrofal ca pana acum si ucrainienii sa foloseasca armele individuale antitanc foarte eficient
0
0
Hai nu zau? Deci tancurile sunt bune contra dronelor si rachetelor. Ba nenorocitilor! Ba jigodiilor! Mizeria asta este doar pt a prelungi mizeria si suferinta oamenilor doar pentru a se spala si mai multi bani de catre sua si poponarii de la conducere ue. Hai sictir scarbelor
3
2
Asta de mai jos,sa nu iei tu m**e...roaga-te sa nu se escaladeze,cum se vrea,da' tu esti prea spalat pe creierii ca sa iti dai seama!
2
1
devine realitate. Acum sa vedeti cat de mult trebuie sa deschida gura pentru a lua mwia de rigoare. Da, aia cu kkt !!!
2
3

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614