REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.7° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
18.7° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

O companie de stat din Constanța este condusă numai de femei. Vezi care!

O companie de stat din Constanța este condusă numai de femei. Vezi care!

Andreea POPA 13 februarie 2024 | 00:00 4960

Șantierul Naval 2 Mai SA Mangalia este singura companie de stat din România la conducerea căreia au fost numite numai femei. Departe însă de Ministerul Economiei, proprietarul respectivei societăți, orice viziune progresistă sau de orice alt fel, din moment ce respectivele doamne sunt plătite în batjocură - puțin peste salariul minim pe economie, iar funcțiile lor sunt 100% simbolice și inutile. 

O companie de stat din Constanta este condusa numai de femei. Vezi care!Luminița Vlădescu-stânga, Gabriela Danciu, a doua din dreapta

Șantierul Naval 2 Mai SA Mangalia are programată pentru data de 21 februarie 2024 o ședință de Adunării Generale a Acționarilor (AGA) în care se vor prelungi mandatele de administratori provizorii, ocupate la această dată integral de femei. Este vorba despre Gabriela Cătălina Danciu, sociolog din București, Emilia Mirela David, economistă, de asemenea, din București, respectiv Luminița Vlădescu, economist din Medgidia. Șantierul Naval 2 Mai SA este astfel singura companie de stat din România condusă numai de femei, dar, din nefericire, asta nu reprezintă niciun motiv de mândrie.

La prima vedere, pare remarcabil ca firma de stat prin care România deține pachetul majoritar de acțiuni la singurul său șantier naval, Damen Shipyards Mangalia, să fie condusă exclusiv de femei. Șantierul Naval 2 Mai SA și România nu au însă niciun cuvânt de spus în managementul șantierului din Mangalia, asigurat până în august 2023 de către acționarii minoritari olandezi de la Damen.

O companie de stat din Constanta este condusa numai de femei. Vezi care!Șantierul Naval 2 Mai Mangalia

Salariu de 2.100 lei la Șantierul Naval 2 Mai SA

În prezent, este neclar cine asigură managementul șantierului, din moment ce Damen a anunțat că renunță la acesta și a mai și dat România în judecată pentru despăgubiri de 500 de milioane de euro. Iar interimatul, indiferent de cine îl prestează, este exclus a fi oferit celor trei femei din Consiliul de Administrație de la acționarul majoritar Șantierul Naval 2 Mai SA, dată fiind lipsa lor de experiență. 

Practic, este doar o coincidență că cele trei femei au ajuns la conducerea companiei și aproape s-ar putea spune că ministrul social-democrat al Economiei, Ștefan Radu Oprea, le-a compromis profesional prin „sacrificarea” lor pe funcții inutile și prost plătite. 

În acest moment, postul de administrator la Șantierul Naval 2 Mai SA este plătit cu 3.500 lei brut pe lună, adică aproximativ 2.100 lei net, puțin peste salariul minim pe economie. 

Doamnele de la șantier au CV-uri atât de diametral opuse încât nici dacă se voia alegerea unor caractere cât mai diferite nu se reușea un asemenea rezultat.

O companie de stat din Constanta este condusa numai de femei. Vezi care!Luminița Vlădescu

Politiciana de la Medgidia și telefonista de la București

Astfel, Luminița Vlădescu este politician versat din Medgidia, fost viceprimar (2007-2012) și virtual candidat PSD pentru primăria orașului. Anterior, Vlădescu a fost consilier de credite la BRD și apoi director de sucursală bancară la Volksbank (2000-2007), contabil la CFR (1998-2000) și inspector credite, apoi șef agenție Bankcoop (1992-1998). Contabila absolventă în 1994 a ASE București nu are nici cea mai vagă legătură cu domeniul naval ori managementul unui șantier, constructor de nave sau orice altă structură care să o recomande profesional pentru administrarea Șantierului Naval 2 Mai SA Mangalia. Singurul său atu este susținerea șefului PSD Constanța, Felix Stroe. 

Emilia Mirela David este singura din CA-ul șantierului de stat din Mangalia cu oarece experiență, dacă prin calitatea de consilieră personală a șefilor de la Ministerul Economiei din 2017 până în prezent se poate înțelege și o expertiză în domeniu. Anterior, economista din București a fost operator rețele la Radiocom (2008-2018), iar înainte de asta operator Vodafone la relații cu clienții.

Administratorul supracalificat de la Șantierul Naval 2 Mai SA

Gabriela Cătălina Danciu este, de departe, cea mai ciudată prezență din această companie inutilă a statului român. În mod evident supracalificată pentru o funcție jignitor de prost plătită și complet lipsită de atribuții, Gabriela Danciu este un respectat sociolog, asistent universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din Universitatea București (2022), licențiată în Științe Politice la Facultatea de Filosofie a Universității Al. I. Cuza din Iași (2002), cu master în Științe Politice la SNSPA (2004) și doctorat în sociologie la Facultatea de Sociologie de la Universitatea București (2020).

O companie de stat din Constanta este condusa numai de femei. Vezi care!Gabriela Danciu (foto mijloc)

A publicat lucrări de referință precum „De la reclamele postdecembriste, la influencerii din social media. Repere privind conţinutul comunicării” (2022), „Book Review. Székedi Levente’s Limitele supraviețuirii: Sociologia maghiară din Transilvania după 1945” (2022), „Strategii de supraviețuire a Școlii Gustiene 1939-1948” (2022). În 2023, anul în care ajungea administrator la Șantierul Naval 2 Mai SA, Gabriela Danciu publica o lucrare și pe marginea celui mai fierbinte subiect al vremurilor noastre - „Perspectivă asupra justificării războiului Ucraina – Rusia. Elemente de propagandă”. 

În paralel, Gabriela Danciu conduce și ONG-ul Entrropia, prin care derulează de ceva timp proiecte pentru susținerea românilor din regiunea Odesa.  

Soarta șantierului Damen, în mâinile Ministerului Economiei 

Șantierul Naval 2 Mai SA a raportat pentru anul 2022 afaceri de numai 1,9 milioane lei și un profit net de circa 23.000 lei, cu 8 angajați. Cifrele simbolice ale companiei, la fel de insignifiante precum rolul său economic, nu înseamnă însă nimic pe lângă dezastrul înregistrat de Damen Shipyards Mangalia, la care Șantierul Naval 2 Mai SA deține 51% din acțiuni.

Sub managementul Damen, șantierul din Mangalia a înregistrat în 2022 pierderi uriașe, de aproape 84 milioane de lei și se află în cea mai grea situație din istoria sa. După ce olandezii au anunțat că se retrag din șantier, acuzând statul de nerespectarea contractului de asociere din 2018, Ministerul Economiei trebuie să decidă acum soarta unei companii care înseamnă mai toată economia jumătății de sud a județului Constanța și soarta a zeci de mii de familii. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Diplome peste diplome la kg, cand a fost la cursuri, cand muncea? Si doctorat cat a studiat si cand a facut cercetare, in timpul serviciului? Sa ne lase in pace cu diplomele lor , toti politicieni s au blindat cu diplome
2
0
3 grase expirate Cam atât
2
0
Totul pe bază de păsărună
3
0
Totul se face politic! Marionete! Inginerii si oamenii cu experienta pleaca in strainatate , sunt someri sau sunt scosi la pensie! Drumul este asigurat catre groapa istoriei si faliment!
9
0
Psd face rau tarii de 34 ani. Dar in 4 ani, pnl nu numai ca a recuperat, dar i-au si intrecut in distrugeri. Incepand cu liberalizarea preturilor la energie si continuand cu invatamantul,justitia etc.
12
0
Cum să meargă șantierul cu FUFELE astea PSD-iste.?.PSD,ar trebui scos înafara legii,ptr.dezastrul pe care la făcut.
10
3
Alți lucrează pentru 2000 lei de la ora 7-17 și nui mai plângeți
10
2
Cam ofilite...
10
0
Cum drraku sa fie psd pe primul loc in sondaje la cat rau a facut tarii.Suntem normali ?
20
3
Wow! Va dati seama de curent este acolo!...
11
3

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436