REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.3° Constanța Joi, 9 Mai 2024
Anul XX Nr. 6724
11.3° Constanța Joi, 9 Mai 2024 Anul XX Nr. 6724
 

O constănţeancă stabilită în Germania, DISPERATĂ! Soţul cu care se află în divorţ i-a luat copiii şi i-a adus în România

O constănţeancă stabilită în Germania, DISPERATĂ! Soţul cu care se află în divorţ i-a luat copiii şi i-a adus în România

Replica API 1 iulie 2019 | 00:00 311

Instanţa a decis ca micuţii să se întoarcă URGENT la mamă!

Instanţa a decis ca micuţii să se întoarcă URGENT la mamă!

O femeie din localitatea Nicolae Bălcescu, stabilită de mai mulţi ani în Germania, îşi acuză soţul, cu care se află în divorţ, că i-a luat cei trei copii cu forţa şi i-a adus în România. Luarea minorilor de la domiciliul din Germania a fost efectuată printr-o inducere în eroare a minorilor, tatăl spunându-le că urmează să facă un cadou mamei și că trebuie să meargă în România. Diperată, mama a cerut sprijinul judecătorilor constănţeni, solicitând emiterea unei ordonanțe președințiale, prin care să dispună exercitarea autorității părintești exclusiv de către aceasta, dar şi stabilirea locuinței minorilor la domiciliul ei până la judecarea definitivă a procesului de divorţ. Pe fir au intrat şi poliţiştii din Hertfort.

Cei doi soţi din Nicolae Bălcescu au decis, în urmă cu nouă ani, să plece în Germania, pentru a începe o viaţă nouă. Şi-au găsit locuri de muncă, copiii, cu vârste cuprinse între 3 ani şi 10 ani, urmau cursurile școlii primare din Hertfort, cel mic fiind înscris la grădiniță. În ultimii doi ani, relațiile dintre soți s-au modificat, certurile dintre aceștia fiind determinate de manifestările de gelozie ale tatălului, culminând cu amenințări și injurii, după cum a susţinut soţia acestuia în instanţă. Aceasta a menționat faptul că, deși a încercat să depășească manifestările agresive și violente ale soţului, eforturile au fost în zadar, relațiile de familie au fost deteriorate mai rău, ajungându-se la o lipsă totală de afecțiune. Din mai 2018, bărbatul nu mai are loc de muncă, neavând nicio contribuție financiară la nevoile zilnice ale familiei. În luna septembrie 2018, s-a mutat pentru o perioadă din locuința comună și venea de 2 ori pe săptămână să viziteze minorii, timp în care certurile au continuat să existe.

Pe 18 mai a.c. însă, bărbatul, în lipsa mamei, a luat cu forța cei trei copii și s-a întors în România, fără a anunța mama acestora. Femeia a sesizat poliția din orașul Hertfort, tatăl fugar fiind contactat de autoritățile din Germania, cărora le-a comunicat că minorii vor fi aduși înapoi în Germania la data de 23 mai. Ceea ce nu s-a întâmplat. Mama copiilor a încercat să vorbească cu minorii la telefon sau pe video, iar copiii par speriați, a relalat ea în faţa judecătorilor, și plâng atunci când o văd prin intermediul aplicațiilor video, iar în ultimele zile nu i-a mai văzut, întrucât bărbatul nu a mai permis accesul copiilor la aplicaţiile video.

Judecătorii au constatat că domiciliul statornic al minorilor a fost la locuința mamei, în Germania, aducerea în România a minorilor fiind efectuată de către tată cu unicul scop al stabilirii domiciliului în mod provizoriu în România, până la soluționarea procesului de divorț. Din declarația unei martore a rezultat că luarea minorilor de la domiciliul din Germania a fost efectuată printr-o inducere în eroare a minorilor, aspect confirmat și de către minori, care au învederat instanței, în momentul ascultării în cameră de consiliu, că tatăl le-a spus că urmează să facă un cadou mamei și că au venit cu toții în România, crezând că și mama este aici, dar când au ajuns au aflat că aceasta era în Germania. Deși tatăl a susținut că motivul deplasării minorului în România a fost determinat de neglijența reclamantei în modalitatea de creștere și educare a copiilor, instanța a apreciat că, pe de-o parte, aceste aspecte nu au fost dovedite și, pe de altă parte, o modificare a locuinței, a mediului social și a persoanelor cu care minorii locuiesc în această modalitate poate periclita pe termen lung dezvoltarea fizică, mentală, spirituală și socială a copiilor. Astfel, magistraţii au apreciat că soluția adoptată de tată, de luare a minorilor din mediul lor obișnuit și de deplasare cu aceștia în altă țară, în care aceștia nu au mai locuit, cu întreruperea cursurilor școlare urmate în acel moment denotă o abordare spontană și lipsită de responsabilitate, cu atât mai mult cu cât bărbatul a recunoscut că după finalizarea divorțului, peste un an sau doi ani este posibil să se întoarcă în Germania. Totodată, instanța a mai avut în are în vedere şi modalitatea în care s-a realizat această deplasare și modul de înscriere a minorilor la alte instituții școlare și la alt medic de familie, respectiv fără o prealabilă consultare a celuilalt părinte, sau o reală planificare și fără o justificare întemeiată, nefiind dovedită conduita necorespunzătoare a mamei, prin raportare la minori și nici împrejurarea că minorii erau lăsați singuri în locuință.

Cum, instanța a apreciat că tatăl nu prezintă garanțiile de siguranță și onestitate necesare unei creșteri și educări a minorului corespunzătoare valorilor sociale și umane normale, a admis cererea mamei, aşa că minorii trebuie să se întoarcă în Germania. Deși, în momentul ascultării minorilor de către instanță, în cameră de consiliu, aceştia au arătat că preferă să stea la locuința tatălui în România, instanța a constatat că alegerea acestora a fost justificată doar prin aceea că tatăl le oferă mai multe dulciuri și le cumpără tot ce își doresc, precum și de împrejurarea că în România aceștia stau zilnic 4 ore la școală, iar în Germania 9 ore.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212