REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

O copilă, cu tumoră gigant la ovar, operată la Spitalul Judeţean!

O copilă, cu tumoră gigant la ovar, operată la Spitalul Judeţean!

Replica API 14 octombrie 2016 | 16:14 216

Medicii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa au participat la o intervenţie chirurgicală foarte dificilă. Trei copii au fost operaţi prin laparoscopie, unul dintre ei având o tumoră de câteva kilograme.

Medicii au operat prin laparoscopie o minoră în vârstă de 13 - 14 ani, care avea o tumoră de câteva kilograme, cât o sarcină, la unul dintre ovare. Cazul a fost foarte avansat, deoarece fetiţa s-a prezentat târziu la spital, unde s-a descoperit abia acum o săptămâna boala de care suferea. Dacă operaţia s-ar fi desfăşurat normal, fără laparoscopie, ar fi fost nevoie de o incizie foarte mare, în schimb tumora a fost scoasă prin sisteme optice. De asemenea, un alt minor, în vârstă de 12 ani, a fost operat de hidronefroză la rinichi, ceea ce e a patra cauză de malformaţie congenitală care afectează aceste organe. Acesta este din Poarta Albă, şi avea programată operaţia în mod normal, dar cum s-a suprapus situaţia cu prezenţa medicilor din Koln, Germania, copilul a putut fi operat prin tehnica respectivă. „Gravitatea hidronefrozei duce la distrugerea rinichiului. Este a 4-a cauză de malformaţie congenitală, malformaţia de rinichi. Sunt malformaţii care se pot diagnostica acum din viaţa intrauterină”, a precizat şeful Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului de Urgenţă Constanţa, prof. univ. dr. Constantin Tica. Un alt caz este cu referire la o operaţie de apendicită. Toate prin laparoscopie. Precizăm că este vorba de medici din străinătate, sosiţi la cea mai mare unitate spitalicească de la malul mării pentru a efectua operaţii laparoscopice. La conferinţa de presă ocazionată de aceste operaţii au participat dr. Reza Vahdad şi dr. Tobias Klein.

„Doctor Reza este pentru a doua oară la noi, în Constanța, și am continuat practic această relație cu clinica din Koln. În afară de colegii care sunt aici, au mai fost și alții din Koln. S-a mai practicat și operații demonstrative în echipă mixtă, am intrat în sală români cu străini, prin laparoscopie. Deci, cam asta a fost scopul workshopului – să învățăm, să facem relații de prieteni. Toate acestea au fost posibile cu prezența sponsorului, bineînțeles, care a plătit drumul, hotelul pentru cei doi chirurgi. Relația de colaborare cu clinica din Koln durează de 8 ani de zile.”, a declarat prof. Univ. Dr. Constantin Tica. În ultimii 8 ani de colaborare cu clinica din Koln, prin Asociația Hope for the Nations Romania, pește 60 de copii au fost operați, iar familiile au fost scutite de aproape 6 milioane de euro, echivalentul deplasării lor în afară pentru operații. ONG-ul a adus echipele de medici în România, unde pentru suma unui copil operat în afară, operau trei, patru sau chiar mai mulți minori. Președintele Asociașiei Hope for the Nations Romania a precizat că „chirurgii români sunt foarte buni și pot face operații de succes”. Cei doi medici din Koln vor pleca în vizită în Delta Dunării, în ultima zi a proiectului.

„Nu m-a durut operația”

O fetiță din Medgidia se afla la spital și era programată pentru o operație la apendice. S-a prezentat cu o zi înainte la spital, alături de mama sa, cu semnalmente de dureri în partea dreaptă a trunchiului. Ea a fost programată la operație, iar cu acordul părinților a putut fi folosită tehnica specială. Diferența pe care au precizat-o și medicii, aceea că postoperatoriu nu mai există dureri, a fost confirmată și de către minoră. „Nu m-a durut operația. Mă simt foarte bine. A doua zi am putut să merg”, a declarat copila din Medgidia.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108