REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.3° Constanța Sâm., 11 Mai 2024
Anul XX Nr. 6726
19.3° Constanța Sâmbătă, 11 Mai 2024 Anul XX Nr. 6726
 

O enoriaşă din Mangalia care a făcut împrumut bancar pentru a contribui la construirea Capelei Militare îşi cere banii înapoi!

O enoriaşă din Mangalia care a făcut împrumut bancar pentru a contribui la construirea Capelei Militare îşi cere banii înapoi!

Replica API 27 martie 2019 | 09:50 815

Ministerul Apărării a cedat 2,5 hectare Primăriei Mangalia pentru construirea capelei, în 2008, însă, la scurt timp după începerea lucrărilor, acestea s-au stopat. Traian Chircu, împreună cu câţiva enoriaşi, au strâns banii necesari finalizării construcţiei. Fusese stabilit ca biserica să fie gata la 15 august 2008, de Sfânta Maria, însă ÎPS Teodosie i-a cerut lui Chircu să se grăbească pentru ca biserica să fie gata mai devreme, când se serbau zilele Constanţei şi urma să fie adus la Mangalia Sfântul Brâu al Maicii Domnului. Ca să termine mai repede, preotul Chircu a solicitat ajutorul enoriaşilor, iar o parte dintre aceştia s-au împrumutat la bănci şi au oferit sume mari de bani din economiile proprii. S-au strâns astfel 206.987 lei.

Între timp, Capela Militară - Garnizoana Mangalia a fost preluată de Arhiepiscopia Tomisului şi transformată în Biserica Parohială cu Hramul „Adormirea Maicii Domnului” în temeiul Deciziei nr. 20/12.02.2009 a I.P.S. Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului. În 2017, pentru că banii n-au fost returnați, unul dintre enoriași a deschis acțiune în instanță pentru recuperarea debitului. Ioana NIjloveanu, căci despre ea este vorba, nu a avut succes în instanță. Termenul de returnare a banilor a fost prescris. Vorbim despre suma de 29.750 euro și suma de 28.500 lei pe care enoriașa a dat-o, la acea vreme, preotului Chircu.

Prin cererea sa, Ioana Nijloveanu a arătat că în cursul anului 2008, în baza unei înțelegeri cu preotul Traian Chircu a împrumutat Biserica Garnizoanei cu sumele de bani de 29.750 euro și 28.500 lei. Ea a mai precizat că sumele au provenit din Contractul de credit nr. 9/18.08.2008 încheiat de aceasta cu BRD și din contravaloarea primei de asigurare încasată de la ING Bank.

A primit doar primele 4-5 rate conform înțelegerii intervenite între părți și apoi nu a mai primit nicio sumă de bani, astfel încât, timp de 8 ani, a achitat ratele aferente creditului bancar. Părțile nu au stabilt, în mod expres, în cuprinsul unui înscris, data restituirii împrumutului însă potrivit susținerilor reclamantei, restituirea urma să se facă în cursul anului 2008, odată cu rectificarea bugetară.

Ceea ce nu s-a întâmplat. În 2017, a dat în judecată Arhiepiscopia Tomisului și Minsiterul Apării Naționale, în speranța că-și va recupera banii. Prea târziu, spun judecătorii, care au respins, ca prescrisă, acțiunea formulată de către Ioana Nijloveanu. Instanța în baza prevederilor art. 7 din Decretul n r. 167/1958, a constata că termenul de prescripție a început să curgă de la data nașterii dreptului material la acțiune, dată care, în situația de față este cea a acordării împrumutului, respectiv anul 2008. Ioana Nijloveanu a formulat recurs.

Traian Chircu a fost judecat la Consistoriu la data de 11 iunie 2009 pentru gestionarea incorectă, în interes propriu, a unității bisericești în care a slujit, producând daune financiare în sumă de 272.440,06 lei. Ulterior, a fost caterisit. A fost cercetat penal, însă procurorul a dispus scoaterea de sub urmărire penală a întrucât faptele nu există ori nu întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor reclamate.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
uite asa dumnezeu ii va ierta toate pacatele, amin !
0
0
Cand isi baga Diavolul coada, e clar ca banul e ochiul dracului.Dar ca sa creditezi biserica cu bani dintr-un imprumut bancar trebuie sa fii prost de-a binelea. Adica acum vrei vrabia de pe gardul vecinului, care intre timp a si zburat.
4
0
Hai sa ne dam cu parerea, chiar daca suntem paraleli cu subiectul. Injurati ca asa ati invatat acasa. Legati-va de Biserica, de preoti, ca nu va vedeti ce decazuti sunteti.
1
7
o dobitoaca.mai bine treci la iudaism,aia nu au voie sa-i fure pe cei din neamul lor
5
1
Care a facut pe generoasa cu un popa care il doare in pula de creditul facut de hoasca . Cat de idioata , cat de idioti sunt toti cei care doneaza sume atat de mari cate acesti ferisei care nu ii mai satura nici dracu de bani . Fa hoasco , daca citeai biblia , nu aveai sa arunci atat de multi bani in mana acestor farisei . Vaduva care dona 2 banuti de arama erau mai de valoare decat bani donati de vames . Dumnezeu ne cere milostenie dar nu prostie .
7
2
Rahatul de Teodosie sa infunde puscaria
9
1
Nu sunt de vina infractorii teodosie nemernicul tanasescu slugarnicul bolnav mintal ....ci prosti care le dau bani
7
1
Bai zdrentzelor, eu adica Fekaly, o sa dau milioane ba ca sa fac inca o biserica, baaa hahalerelor! Machedonii au venit in izmene in Dobrogea, au facut averi pe spinarea Mucanilor, iar acum zic ca nu primesc nici macar..o bomboana..Ce magari jegosi!!Ce lichele ordinare!!
10
3
Dragi enoriasi, banii sunt de mult ciorditi de Barba-Cot, numit oficial Teodosie, care e frate cu Corneliu-Barladeanu, zis si Pula-Mare..Amandoi sunt colonei de Securitate , asa ca nu mai intrebati de banii pe care-i dati.. ca oricum ei se duc pa apa Sambetei la escrocii astia..
11
2
Pe unde apare numele lui Teodosie,hop si infractiunea!Cat de prost sa fi sa dai sumele astea Bisericii?
18
1
Bai nebunule Chircu,care esti nebun din porumb,de banii vostrii si-a facut Teodosie o revizie la S -Class,si si-a luat un set de jante pe 21 si un pachet AMG.De banii aia mai bine beati si mancati,si bagati si un Dubai sau o Tailada!Dar cred ca focul vietii tale era sa iti dea o strana in biserica si sa iti picteze numele pe vreun colt de icoana ca si ctitor....Sperante desarte...
10
2
Cand o sa terminati cu rahatul asta numit religie?
7
5
sper sa nici nu mai vada banii vaca ca cabina teleferica...idioti religiosi sa muriti o data da evoluam cu totii ca natie
9
5
Punetile cruce doamna la bani ma refer nu mai sunt pe pamant aveti comoara in cer.
16
1
Multa prostie tre' sa zaca in capetele celor care cred ca Dumnezeu ne cere cupole aurite si imprumuturi bancare. Dar, deh, prosti dar multi si multi dar prosti!
33
1
Daca Nijloveanu face parte din familia celor doi frati care detin Balada Nej, hoteluri si terenuri fara numar in Constanta, nu duc lipsa de bani ! In aceste conditii returnarea lor nu este absolut necesara !
13
4
Singurul vinovat este Porcul nume original din botez Teodosie care impreuna cu garnizaona Mangalia au fraudat atat biserica cat si enoriasii care si au pus prosteste casele la banca ! Deci actionati in instanta pe Teodosie daca nu intra cumva la puscarie si garnizoana Mangalia !
22
1
Nu e singura persoana tepuita de biserica lui teodosie-hotul. Unii s-au consolat cu ideea ca nu vor mai vedea banii niciuodata. Ce , nu are teodosie aceasta suma, sa-i acopere datoriile femmeii?? Hotul tot hot ramine. Chircu a fost reprimit in popie si "functioneaza" undeva prin jud Cluj, poate-i "taca" si pe aia.
22
3
Preotii sunt obsedati de bani, ei nu fac nimic fara bani. SUnt extrem de lacomi. 99% dintre ei sunt in aceasta meserie doar pentru profitul generos pe care il aduce aceasta industrie.
34
3

REPLICA

LOTO

6/49
194341463540
5/49
302723465
joker
2345344389