REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

O femeie din Constanța, PUSĂ să-și caute singură actele într-o HALĂ cu MUCEGAI

O femeie din Constanța, PUSĂ să-și caute singură actele într-o HALĂ cu MUCEGAI

Replica API 31 ianuarie 2020 | 00:02 487

foto digi24.ro

O femeie din Constanţa, pusă să-şi caute singură documentele într-o instituţie publică. Se pare că ar fi vorba despre Agenţia de Plăţi şi Prestaţii Sociale Constanţa. Reacţia ministrului Muncii nu a întârziat sa apară.

Ministrul Muncii a cerut Casei Naționale de Pensii Publice, Inspecției Muncii și ANPIS să prezinte situația condițiilor de depozitare a documentelor.

"În 2017, am demarat un proces, am fost 43 de persoane, cerându-nne anumite drepturi de la o societatea comercială unde am prestat muncă în condiţii deosebite. Societatea ne-a anunţat că nu ne poate elibera adeverinţe, deoarece arhiva unde au a luat foc în 2016. În urma solicitării noastre, ne-au spus să ne prezentăm la ITM sau Agenţia de Plăţi. Aici, am cerut documentele, dar după 30 de zile ne-au spus că nu le găsesc. Am fost în audienţă la directoare şi am solicitat să le căutăm noi. Ne-au onorat cererea şi patru persoane ne-am prezentat la Agenţia de Plăţi, ne-au spus să fim echipaţi cu măşti, obiecte de iluminat că sunt condiţii improprii. Documentele toate sunt aruncate de-a valma, nu sunt geamuri, rafturi, totul e aruncat pe jos. Am luat fiecare dosar la mână. Am întrebat de ce nu sunt aranjate documentele, mi s-a răspuns că nu au arhivar. Nu se poate, o instituţie atât de importantă să nu aibă arhivă", a spus Anica Mîrţu, la digi24. Femeia a cerut documente pe o perioadă de 10 ani, dar nu a găsit decât două dintre acte.

În mod normal, într-o instituţie a statului, într-o arhivă, nu ar trebui să aibă acces decât personal autorizat. Însă arhiva AJPPS Constanţa este depozitată, de fapt, într-un depozit. Tot aici sunt şi documente ale Casei de Pensii.

Reacţia ministrului!

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a cerut Casei Naționale de Pensii Publice, Inspecției Muncii și ANPIS să prezinte o situație a condițiilor de depozitare a documentelor, în urma mediatizării unor imagini făcute publice de un cetățean din Constanța, trimis să își caute singur documentele în sediul unei instituții.

Clădirea filmată este o anexă a sediului principal al AJPIS Constanța, în care și Casa de pensii deține un spațiu în care a depozitat dosarele pasive ale beneficiarilor decedați.

În opinia demnitarului, dincolo de lipsurile materiale sau de condițiile existente, lucrurile ar putea arată altfel, dacă ar exista mai mult interes din partea angajaților.

”Nu avem condiții potrivite, nu avem resurse să facem investiții, dar totuși nu ne putem bate joc de niște documente, pentru orice scop au fost ele depuse de către cetățeni la instituțiile publice. Există o limită, chiar și în condiții în care nu dispui de spații potrivite, sub care nu poți permite abandonarea de documente. Ești dator să cauți soluții. Un geam, o curățenie poți face indiferent de cât de limitate sunt resursele pentru instituțiile publice care lucrează cu publicul respectiv dețin arhive de documente. Regret situația în care un cetățean din Constanța a fost trimis să își caute singur documente în arhiva care arăta într-o stare deplorabilă, o stare care merge dincolo de necesitățile de investiții.”, arată ministrul Violeta Alexandru.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa iti faci birou in arhiva plina de gandaci mucegai si pisugi fatati.Sa ma cac cu bolta pe tine si jarteaua de la casa de pensii constanta o cloaca de golani si spagari care umbla prin judet dupa spagi.Respect o singura persoana de la ITM.Constanta domnul BECHEANU MARIAN.
1
0
GO FUCK YOURSELF!Pt restu' sa le mai dai bani alta data ?
0
0
ceia asa de spectaculos doar peste tot se foloseste,self mentenance,self cleaning adica pe romaneste fuck you self,de ce nu si-ar cauta fiecare dovezile in mormanul de gunoi de la costinesti,de romanica tara tuturor hotilor
0
1
Aman, aman turcii racneau, Sarind pe noi o sta....
0
2
Asta inseamna sa conduca orasul si judetul PSD ! Muie Fagadau !
1
1
Sa zica mersi ca l-a gasit. Angajati oameni sa munceasca ca nu e nimeni sa se ocupe de multe chestii. Vreti sa le faca unul care sta 2-3 ani in serviciu dupa care se satura si pleaca si in urma potopul.
1
0
sa ne sugi cacatul. Cu limba !!! Bogatule !!!
4
2
Sa se duca ma-ta la parnaie bai saracule.
1
10
In aceasta postura am fost pus si eu de parca ar fi treaba mea sa caut documentele solicitate si nu a salariatilor.Asa sefi asa "salariati" ca sa nu folosesc alti termeni.
5
1
Fagadau va merge la puscarie garantat, probabil ca constientizeaza dar crede ca va scapa dar se va duce sigur la bulau a facu prea multe infractiuni ca sa scape, asa si mazare credea ca scapa si acum scapa sapunul la dusuri.. nu imi doresc raul nimanui dar pe babu, vanturache si fagabou ii vreau la parnaie 25 de ani!
8
1
Noi am aruncat vestigile oa gunoi dar hartaile
18
2

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272