REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

O femeie în vârstă de 99 de ani, născută în Constanţa, s-a judecat pentru a primi un… CNP!

O femeie în vârstă de 99 de ani, născută în Constanţa, s-a judecat pentru a primi un… CNP!

Replica API 25 mai 2018 | 00:00 263

Când a plecat din ţară NU exista aşa ceva. Vrea ca urmaşii să-şi cunoască originile

Când a plecat din ţară NU exista aşa ceva. Vrea ca urmaşii să-şi cunoască originile

sursa foto VideoBlocks

O femeie născută în oraşul Murfatlar, în anul 1919, a dat în judecată Primăria, Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor şi Direcţia Publică Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Constanţa, pentru a i se emite un CNP care să fie înscris pe certificatul de naştere. Magistraţii nu prea au fost de acord cu ea… Menţionăm şi faptul că mai toate instituţiile la care a apelat i-au precizat că nu deţin arhive anterioare Legii nr.21/1991.

Zulcade M. s-a născut în Murfatlar în anul 1919, din părinţi cetăţeni români. Pe vremea când era minoră a plecat cu familia în Turcia, acolo unde locuieşte şi acum. Însă, de dată recentă a dorit să-şi redobândească cetăţenia română pentru ca urmaşii săi să ştie că au legături şi cu România. Numai că, pe vremea când s-a născut şi plecat din ţară nu exista cod numeric personal, motiv pentru care a solicitat emiterea unuia acum.

În motivare, reclamanta a arătat că s-a născut la data menţionată mai sus şi a părăsit teritoriul României când era copil, împreună cu tatăl acesteia, care dorea să locuiască în Turcia. Nu a formulat niciodată vreo cerere de renunţare la cetăţenia română, iar în prezent, fiind ajunsă la o vârstă înaintată, doreşte să îşi reconstituie originea română, astfel încât urmaşii acesteia să cunoască originile familiei.

Potrivit celor susţinute de reclamantă, notează rolii.ro, aceasta s-a adresat în data de 3.11.2016 Direcţiei Publice Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Constanţa, cerând atribuirea unui CNP potrivit legislaţiei române, dar a fost îndrumată către Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, care i-a comunicat că nu deţine evidenţa cererilor de acordare, renunţare sau retragere a cetăţeniei române anterioară Legii nr.21/1991 şi se află în imposibilitate obiectivă de a răspunde solicitării adresate.

Reclamanta a precizat însă că părăsirea de către aceasta a teritoriului României în perioada în care era copil nu echivalează cu pierderea drepturilor sau cetăţeniei, prin neuz. Însă, instanţa a reţinut că, potrivit art.4 din Decretul nr.125/07.07.1948, cetăţenia română se pierde prin dobândirea cetăţeniei unui alt stat şi prin retragerea cu titlu de pedeapsă. În considerarea dispoziţiilor legale menţionate anterior, instanţa a apreciat că reclamanta reprezintă un cetăţean român care a dobândit cetăţenia turcă, pierzându-şi de drept cetăţenia română.

Astfel, la data de 8.02.2018, judecătorii i-au respins cererea. Dar a depus apel, care s-a judecat în luna mai anul curent. În motivarea căii de atac s-a mai menţionat că la data naşterii apelantei nu exista CNP, legislaţia recentă impunând acest cod. Însă a fost respins şi apelul.

De precizat este că instanţa va avea în vedere că reclamanta poate depune cerere de redobândire a cetăţeniei, putând invoca următoarele situaţii prevăzute în lege: persoanele care au dobândit cetăţenia română prin naştere sau prin adopţie şi care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau această cetăţenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum şi descendenţii acestora până la gradul III, la cerere pot redobândi sau li se poate acorda cetăţenia română, cu posibilitatea păstrării cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art.8 alin.1 lit.b, c şi e.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
la ce-i mai trebuie CNP? sa voteze PSD?
3
1
Deci se incadreaza in lege. In loc sa fie primita cu flori si respect,animalele fac totul pentru a demonstra ca veorica nu e o greseala. Astia suntem !
4
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367