REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
12.7° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

O femeie revendică 33 de hectare de teren din Cotu Văii şi o gospodărie, despre care susţine că au fost confiscate de comunişti de la familia sa

O femeie revendică 33 de hectare de teren din Cotu Văii şi o gospodărie, despre care susţine că au fost confiscate de comunişti de la familia sa

Replica API 7 octombrie 2019 | 00:00 312

O femeie de origine turcă din Constanța încearcă să pună mâna pe 33 de hectare de teren din Cotu Văii, un imobil și alţi 7000 de metri pătraţi aferenţi imobilului, motivând că terenul îi aparține, moștenire de la părinți și de la bunic. Culmea este că femeia a deschis acțiune în instanță, soliictând restituirea suprafeței de teren ori despăgubirea, deși nu are documente care atestă propritatea familiei sale, dar nici nu a formulat cerere la Primăria Albești, în baza Legii 10/2001.

Femeia spune că imobilul a aparținut bunicului său și tatălui său, iar inițial a fost ocupat de primărie și grădiniță, în timp ce în prezent este ocupat și stăpânit de mai multe persoane fizice. Bunciul său a pierdut terenul, la fel și tatăl, după ce au fost condamnați politic, fiindu-le confiscate bunurile de comunişti, mai declară femeia.

Magistrații spun însă că cererea femeii nu conține nici un element sau referință care să atragă incidența Legii 10/2001 și că nu s-a susținut și nici nu s-a dovedit că reclamanta este titulara unei notificări în baza Legii 10/2001 de natură a declanșa procedura specială de restituire a acestui imobil. În replică, femeia a precizat că, atunci când i-au fost confiscate bunurile, i-au fost confiscate și actele de proprietate. Femeia a solicitat proba cu expertiză merceologică de evaluare a prețului celor 33 de hectare și a gospodăriei din satul Cotu Văii. Magistrații i-au respins cererea, motivând că "nu nu poate pretinde că are o speranță legitimă" la dobândirea unui bun după ce a stat în pasivitate aproape 30 de ani de la căderea regimului comunist și alți 18 ani de la intrarea în vigoare și prelungirea succesivă a termenelor de formulare a cererilor de retrocedare pe Legea 10/2001.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Intr-o tara normala i se restituie propietatea sau contravaloarea, asta daca are dreptul, la noi nu are sanse, daca era machedoanca avea 100 hectare in centru!
2
0
Bine ca ati pus o poza reprezentativa ca sa intelegem mai bine...articolul este ca poza: nu are legatura cu nimic! Bine ca inca va mai platesc astia reclamele!
0
0
sa faca o cerere si la Stefan cel Mare poate il retrocedeaza la 2m adancime.
0
1
Turcii cer pamantul si dinainte de razboiul de independenta din anul 1977.
3
3
Esti nou pe aici. Nivelul asta de jurnalism e tot ce stie Mirela. Se putea mult, mult mai rau.
6
1
Nu vad necesitatea specificarii originii femeii, de altfel cetatean roman cu drepturi depline, decat daca cumva autorului acestui articol i se pare deplasat daca etnicii din aceasta tara dau in judecata. Cat despre articol, unul specific ignorant, fara esenta si degeaba. Trebuia sa fiti profesionisti investigand subiectul, miezul problemei, istoricul. Practic atii catalogat-o pe femeie drept nebuna, cand de fapt se stie cum au fost deposedati taranii de bunuri la colectivizare. Cand la predare declarau mai putin pamant decat aveau, desi il pierdeau pe tot, ca sa nu fie catalogati ca chiaburi.
19
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272