REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
14.4° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

O firmă din Constanța a cerut reducerea impozitului, din cauza pandemiei

O firmă din Constanța a cerut reducerea impozitului, din cauza pandemiei

Replica API 14 februarie 2022 | 12:19 906

Tomis Rent, din Constanța, prin administratorul Viorel Popescu, a chemat în judecată SPIT Constanța, solicitând reducerea impozitului anual pe clădiri. Solicitarea a fost făcută în contextul diminuării activității firmei care funcționează în clădire în proporție de 50% ca urmare a instituirii „stării de urgență” pe teritoriul României.

SPIT Constanța

Magistrații din cadrul Tribunalului Constanța au decis admiterea acțiunii reclamantei și obligarea SPIT Constanța la acordarea facilităților fiscale constând în reducerea cu 50% a impozitului pe clădiri datorat în anul 2020 pentru imobilul aflat în proprietatea reclamantei. Sentința a fost dată pe 12 ianuarie 2022 și nu este definitivă urmând a se judeca recursul.

Motivarea reclamantei

Tomis Rent a făcut precizarea că imobilul este închiriat către o altă societate comercială și că a depus cerere de reducere cu 50% a impozitului anual pentru clădiri nerezidențiale, aceasta fiind înregistrată sub nr. T69325/15.09.2020. Cererea a fost făcută în contextul diminuării activității în proporție de 50% ca urmare a instituirii „stării de urgență” pe teritoriul României. În același sens, învederează că locatarul său și-a întrerupt total activitatea întrucât acesta era în curs de amenajare a spațiului comercial însă, din cauza unor restricții internaționale impuse în contextul pandemiei SARS-COV-19, a fost în imposibilitatea finalizării lucrărilor.

Cum a justificat SPIT refuzul

SPIT consideră că a respins în mod corect cerea de acordare a reducerii de 50% a impozitului anual pentru clădiri nerezidențiale la nivelul municipiului Constanța, apreciind că, în speță, nu au fost îndeplinite cerințele prevăzute de Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. În acest sens, arată pârâtul că reclamanta a precizat în cererea formulată că spațiul este utilizat de către o altă societate comercială, respectiv, locatarul Donga SRL și a anexat certificatul pentru situații de urgență tip 1, emis pe numele acesteia, Tomis Rent SRL, și nu pe numele locatarului. Deși i s-a solicitat completarea înscrisurilor anexate cererii de acordare a facilității fiscale, reclamanta a omis să depună și certificatul pentru situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri în cazul utilizatorilor care și-au întrerupt parțial activitatea (certificatul T1) emis pentru societatea Donga SRL, înscris reglementat în mod expres de legiuitor.

Instanța a dat câștig de cauză reclamantei

Din înscrisurile depuse la dosarul cauzei, instanța a reținut, contrar susținerilor pârâtului, că reclamanta a depus toate înscrisurile prin care, potrivit dispozițiilor legale mai sus arătate, aceasta a făcut dovada dreptului acesteia de a beneficia de reducerea impozitului pe clădiri pentru imobilul situat în Constanța.

Date despre Tomis Rent

Tomis Rent aparţine afaceristului Viorel Popescu, unic administrator, și are ca obiect principal de activitate „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate". În anul 2010, firma a obținut de la Primăria Constanța, condusă la acel moment de Radu Mazăre, trei contracte în valoare de aproape 700.000 de lei, constând în furnizarea cadouri și dulciuri de Crăciun.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212