REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

O FIRMĂ din grupul UTI a PUS mâna pe un CONTRACT fără LICITAȚIE de la PORTUL Constanța

O FIRMĂ din grupul UTI a PUS mâna pe un CONTRACT fără LICITAȚIE de la PORTUL Constanța

Replica API 9 februarie 2021 | 00:07 9401

Portul Constanța va plăti peste un milion de lei unei firme din grupul UTI, în urma unui contract atribuit fără licitație, prin negociere directă. Motivul invocat a fost protejarea unui drept care aparține exclusiv firmei câștigătoare. Patronul UTI, Tiberiu Urdăreanu, este cunoscut pentru faptul că dă mită pentru contractele de sute de milioane de euro pe care le-a primit de-a lungul anilor de la stat. Iar asta a spus-o justiția din România, care l-a condamnat definitiv pe Urdăreanu pentru dare de mită.

Tiberiu Urdăreanu

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a atribuit pe 21 ianuarie 2021 un contract pentru achiziționarea unui ”Sistem monitorizare TVCI a obiectivului “Pod rutier la km 0+540 al Canalului Dunăre - Marea Neagră", parcarea 10 Bis și platforma danelor 98 – 99”.

Sistemul a fost cumpărat prin negociere directă cu firma Trident Servicii și Mentenanță SA, fără licitație, având ca motiv ”protecția unor drepturi exclusive, inclusiv drepturile de proprietate intelectuală”.

Practic, compania are drept exclusiv asupra tuturor lucrărilor ce se prestează în această zonă, pe baza unui contract semnat în 2004.

De ce nu s-a făcut licitație

Potrivit documentației de atribuire, ”Schimbarea contractantului inițial nu poate fi realizată din motive tehnice și de asigurare a protecției unor drepturi exclusive, care pot fi generate de:

- necesitatea asigurării compatibilității lucrărilor de instalare pentru Sistemul de supraveghere video Puncte Vamale Port Constanța Nord și Sud cu Sistemul de Securitate Perimetrală Port Constanța precum și al interoperabilității, în perspectiva preluării, în stare de funcționare, în anul 2024, a Sistemului de securitate perimetrală al Portului Constanța.

- necesitatea deținerii dreptului de utilizare asupra infrastructurii de comunicație (fibra optică magistrală a Portului Constanța), aflată în proprietatea și administrarea SC TRIDENT SERVICII ȘI MENTENANȚĂ S.A (până în anul 2024, conform Anexei 1.3 la contractul nr. 32659/2004).

- necesitatea deținerii dreptului de utilizare a licenței sistemului VMS (licență deținută de SC TRIDENT SERVICII ȘI MENTENANȚĂ S.A) și a serverului de timp existent în COpCC al Sistemului de securitate perimetrală a Portului Constanța.

- necesitatea asigurării service-ului și mentenanței Sistemului în perioada de garanție și post-garanție, de către o echipă tehnică care să poată remedia, într-un termen foarte scurt, defecțiunile și să poată avea acces deplin în rețeaua IT a Sistemului de securitate perimetrală a portului Constanța, având în vedere faptul că serviciile de mentenanță sunt asigurate de către SC TRIDENT SERVICII ȘI MENTENANȚĂ S.A, în baza contractului de bază, până în anul 2024;

- necesitatea securizării cibernetice a datelor, asigurată în prezent de către SC TRIDENT SERVICII ȘI MENTENANȚĂ S.A prin Sistemul de securitate al portului Constanța.

Schimbarea contractantului inițial, SC TRIDENT SERVICII ȘI MENTENANȚĂ S.A., ar cauza entității contractante, CN APM SA Constanța, dificultăți semnificative în ceea ce privește respectarea obligațiilor contractuale dintre cele două părți”.

Contractul nr. 32659 încheiat în anul 2004 care prevede, printre altele:

- „execuția sistemului de securitate perimetrală pentru Portul Constanța” (conform art.5.01.lit .a din contract);

- dreptul de proprietate al prestatorului asupra Sistemul de securitate al Portului Constanța (conform art.9.01.lit .h din contract);

- dreptul de proprietate intelectuală al Prestatorului asupra soluțiilor tehnice, codului sursă si elementelor software (conform art. XII din contract).

Tot din documentația de atribuire află următoarele:

”Contractul nr. 32659 încheiat în anul 2004 care prevede, printre altele:

- „execuția sistemului de securitate perimetrală pentru Portul Constanța” (conform art.5.01.lit .a din contract);

- dreptul de proprietate al prestatorului asupra Sistemul de securitate al Portului Constanța (conform art.9.01.lit .h din contract);

- dreptul de proprietate intelectuală al Prestatorului asupra soluțiilor tehnice, codului sursă si elementelor software (conform art. XII din contract)”.

Tiberiu Urdăreanu, foto: profit.ro

Urdăreanu, condamnat definitiv pentru că a dat șpagă pentru un contract al UTI

Trident Servicii și Mentenanță SA București, fosta UTI Servicii și Mentenanță SA, este deținută de UTI Grup SA și are nu mai puțin de 5 administratori: Alina Nicoleta Ane, Gina Banu, Toma Grosu, Cristian Ionuț Costea și Tiu Investments and Management SRL, reprezentată prin Răzvan Petrescu.

Firma a raportat în 2019 afaceri de 38,7 milioane de lei și un profit net de aproape 2,2 milioane lei, cu 69 de angajați, precum și datorii de 4,2 milioane de lei.

Firmele UTI sunt celebre pentru contractele sale de sute de milioane de euro primite de la stat, de la Portul la Constanța la Centrala Nucleară Cernavodă și de la Parlament la SRI și toate structurile de de forță și strategice ale statului român.

Cel mai mare tun reușit de UTI a fost chiar cel din Portul Constanța, unde asigură securitatea perimetrală de aproape 20 de ani pe baza unui contract ce a depășit 100 de milioane de euro, deși pe hârtie costa ”doar” 60 de milioane de euro.

Controversele legate de afacerile fostului colonel Tiberiu Urdăreanu s-au materizalizat în august 2020 printr-o condamnare definitivă a afaceristului la 8 luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită. Urdăreanu, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din România, a recunoscut că i-a dat șpagă fostului primar din Iași Gheorghe Nichita pentru ca UTI să primească un contract de 69.614.309 lei, fără TVA, pentru managementului traficului din oraș.

Nichita a fost condamnat în acest dosar la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.

Curtea de Apel București a mai hotărât confiscarea de la Tiberiu Urdăreanu a sumei de 1.210.632 lei.

Andreea POPA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu este singurul care puna mana pe contracte din banul public,ca sa dea ulterior spaga unde si cui trebuie. Va dau o tripleta de aur : Dan Safciuc - Comandantul UM 2022 si mai noi Chitac ,noul primar Liberal al Constantei ,cu un oarecare Patrascu O. Domnilor Procurori ma cautati daca vreti dovezi in acest sens !
2
0
Urdareanu a fost denuntatorul lui Sica Mandolina betivul Orban care a luat spaga de la UTI. DNA-ul asa procedeaza. Da unul mai mare decat tine ca sa te scapam pe tine. Excroci.
3
0
Sa dat spaga inainte unde trebuie si sa castigat contractul pe banutul public
0
0
Petre daca tu crezi ca niste juristi au facut acele contracte inseamna ca esti departe de viata reala, totul se face la alt nivel, ....
1
0
Ce fel de juristi sunt angajati in Portul Constanta care isi permit sa faca contracte valabile de 20 de ani si sa nu poata fi anulate. Nimic in lumea asta nu se poate anula.
1
0
Ionica cunosti cumva si o "super" profesionista dedicata care a furat de a rupt, a fost indepartata asa cum ai sustinut in comentariu..si acum culmea a fost angajata din nou? probabil pentru a fura incontinuare!
5
0
Asta este obiectul de activitate la APM.Gruparea infractionala de la APM este cercetata de DNA central si chiar si asa cu DNA ul la usa dau tunuri cu licitatii aranjate pe motive ridicole.Noul director stie ca va fi schimbat si da si el un tun cat mai poate.
7
0
CE BINE CA PREMIERUL CATU ARE IN INTENTIE SA LISTEZE LA BURSA ACTIUNINILE PORTULUI CONSTANTA !NU SE VOR MAI SIFONA BANI DE LA BUGET !
5
6
Articol platit. Foameee
10
2
40% din intreaga activitate a portului este EVAZIUNE !!!!
18
2
Portul este stat in stat, niste handicapati administreaza de zeci de ani principala poarta a tarii cu rezultate mizerabile, distrugand ce a lasat Ceausescu.
21
2
Parca ar fi singurul! Si la numirile in functii sunt oamenii atenti...si de unde sa fie atenti? Din contracte, normal..altfel cum ar fi indepartati profesionisti dedicati si numiti oameni zero ca manageri dar buni cotizanti? Numai in port cunoastem destui...se stiu si ei..de ex. elefantul si sleahta lui .. bucatarul, magazionera, siliconata...
19
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108