rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 18 aprilie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

O FIRMĂ din grupul UTI a PUS mâna pe un CONTRACT fără LICITAȚIE de la PORTUL Constanța

Portul Constanța va plăti peste un milion de lei unei firme din grupul UTI, în urma unui contract atribuit fără licitație, prin negociere directă. Motivul invocat a fost protejarea unui drept care aparține exclusiv firmei câștigătoare. Patronul UTI, Tiberiu Urdăreanu, este cunoscut pentru faptul că dă mită pentru contractele de sute de milioane de euro pe care le-a primit de-a lungul anilor de la stat. Iar asta a spus-o justiția din România, care l-a condamnat definitiv pe Urdăreanu pentru dare de mită.

Tiberiu Urdăreanu

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a atribuit pe 21 ianuarie 2021 un contract pentru achiziționarea unui ”Sistem monitorizare TVCI a obiectivului “Pod rutier la km 0+540 al Canalului Dunăre - Marea Neagră", parcarea 10 Bis și platforma danelor 98 – 99”.

Sistemul a fost cumpărat prin negociere directă cu firma Trident Servicii și Mentenanță SA, fără licitație, având ca motiv ”protecția unor drepturi exclusive, inclusiv drepturile de proprietate intelectuală”.

Practic, compania are drept exclusiv asupra tuturor lucrărilor ce se prestează în această zonă, pe baza unui contract semnat în 2004.

De ce nu s-a făcut licitație

Potrivit documentației de atribuire, ”Schimbarea contractantului inițial nu poate fi realizată din motive tehnice și de asigurare a protecției unor drepturi exclusive, care pot fi generate de:

- necesitatea asigurării compatibilității lucrărilor de instalare pentru Sistemul de supraveghere video Puncte Vamale Port Constanța Nord și Sud cu Sistemul de Securitate Perimetrală Port Constanța precum și al interoperabilității, în perspectiva preluării, în stare de funcționare, în anul 2024, a Sistemului de securitate perimetrală al Portului Constanța.

- necesitatea deținerii dreptului de utilizare asupra infrastructurii de comunicație (fibra optică magistrală a Portului Constanța), aflată în proprietatea și administrarea SC TRIDENT SERVICII ȘI MENTENANȚĂ S.A (până în anul 2024, conform Anexei 1.3 la contractul nr. 32659/2004).

- necesitatea deținerii dreptului de utilizare a licenței sistemului VMS (licență deținută de SC TRIDENT SERVICII ȘI MENTENANȚĂ S.A) și a serverului de timp existent în COpCC al Sistemului de securitate perimetrală a Portului Constanța.

- necesitatea asigurării service-ului și mentenanței Sistemului în perioada de garanție și post-garanție, de către o echipă tehnică care să poată remedia, într-un termen foarte scurt, defecțiunile și să poată avea acces deplin în rețeaua IT a Sistemului de securitate perimetrală a portului Constanța, având în vedere faptul că serviciile de mentenanță sunt asigurate de către SC TRIDENT SERVICII ȘI MENTENANȚĂ S.A, în baza contractului de bază, până în anul 2024;

- necesitatea securizării cibernetice a datelor, asigurată în prezent de către SC TRIDENT SERVICII ȘI MENTENANȚĂ S.A prin Sistemul de securitate al portului Constanța.

Schimbarea contractantului inițial, SC TRIDENT SERVICII ȘI MENTENANȚĂ S.A., ar cauza entității contractante, CN APM SA Constanța, dificultăți semnificative în ceea ce privește respectarea obligațiilor contractuale dintre cele două părți”.

Contractul nr. 32659 încheiat în anul 2004 care prevede, printre altele:

- „execuția sistemului de securitate perimetrală pentru Portul Constanța” (conform art.5.01.lit .a din contract);

- dreptul de proprietate al prestatorului asupra Sistemul de securitate al Portului Constanța (conform art.9.01.lit .h din contract);

- dreptul de proprietate intelectuală al Prestatorului asupra soluțiilor tehnice, codului sursă si elementelor software (conform art. XII din contract).

Tot din documentația de atribuire află următoarele:

”Contractul nr. 32659 încheiat în anul 2004 care prevede, printre altele:

- „execuția sistemului de securitate perimetrală pentru Portul Constanța” (conform art.5.01.lit .a din contract);

- dreptul de proprietate al prestatorului asupra Sistemul de securitate al Portului Constanța (conform art.9.01.lit .h din contract);

- dreptul de proprietate intelectuală al Prestatorului asupra soluțiilor tehnice, codului sursă si elementelor software (conform art. XII din contract)”.

Tiberiu Urdăreanu, foto: profit.ro

Urdăreanu, condamnat definitiv pentru că a dat șpagă pentru un contract al UTI

Trident Servicii și Mentenanță SA București, fosta UTI Servicii și Mentenanță SA, este deținută de UTI Grup SA și are nu mai puțin de 5 administratori: Alina Nicoleta Ane, Gina Banu, Toma Grosu, Cristian Ionuț Costea și Tiu Investments and Management SRL, reprezentată prin Răzvan Petrescu.

Firma a raportat în 2019 afaceri de 38,7 milioane de lei și un profit net de aproape 2,2 milioane lei, cu 69 de angajați, precum și datorii de 4,2 milioane de lei.

Firmele UTI sunt celebre pentru contractele sale de sute de milioane de euro primite de la stat, de la Portul la Constanța la Centrala Nucleară Cernavodă și de la Parlament la SRI și toate structurile de de forță și strategice ale statului român.

Cel mai mare tun reușit de UTI a fost chiar cel din Portul Constanța, unde asigură securitatea perimetrală de aproape 20 de ani pe baza unui contract ce a depășit 100 de milioane de euro, deși pe hârtie costa ”doar” 60 de milioane de euro.

Controversele legate de afacerile fostului colonel Tiberiu Urdăreanu s-au materizalizat în august 2020 printr-o condamnare definitivă a afaceristului la 8 luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită. Urdăreanu, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din România, a recunoscut că i-a dat șpagă fostului primar din Iași Gheorghe Nichita pentru ca UTI să primească un contract de 69.614.309 lei, fără TVA, pentru managementului traficului din oraș.

Nichita a fost condamnat în acest dosar la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.

Curtea de Apel București a mai hotărât confiscarea de la Tiberiu Urdăreanu a sumei de 1.210.632 lei.

Andreea POPA

marţi, 9 februarie 20215499
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii

02doru tulus(13 feb 10:04)
Nu este singurul care puna mana pe contracte din banul public,ca sa dea ulterior spaga unde si cui trebuie. Va dau o tripleta de aur : Dan Safciuc - Comandantul UM 2022 si mai noi Chitac ,noul primar Liberal al Constantei ,cu un oarecare Patrascu O. Domnilor Procurori ma cautati daca vreti dovezi in acest sens !
03SSS(11 feb 23:38)
Urdareanu a fost denuntatorul lui Sica Mandolina betivul Orban care a luat spaga de la UTI. DNA-ul asa procedeaza. Da unul mai mare decat tine ca sa te scapam pe tine. Excroci.
00Relu(10 feb 13:20)
Sa dat spaga inainte unde trebuie si sa castigat contractul pe banutul public
01HORIA(10 feb 08:30)
Petre daca tu crezi ca niste juristi au facut acele contracte inseamna ca esti departe de viata reala, totul se face la alt nivel, ....
01Petre(9 feb 20:53)
Ce fel de juristi sunt angajati in Portul Constanta care isi permit sa faca contracte valabile de 20 de ani si sa nu poata fi anulate. Nimic in lumea asta nu se poate anula.
04ionel pentru Ionica(9 feb 20:18)
Ionica cunosti cumva si o "super" profesionista dedicata care a furat de a rupt, a fost indepartata asa cum ai sustinut in comentariu..si acum culmea a fost angajata din nou? probabil pentru a fura incontinuare!
06O afacere de coruptie(9 feb 11:55)
Asta este obiectul de activitate la APM.Gruparea infractionala de la APM este cercetata de DNA central si chiar si asa cu DNA ul la usa dau tunuri cu licitatii aranjate pe motive ridicole.Noul director stie ca va fi schimbat si da si el un tun cat mai poate.
65CONSTANTEAN(9 feb 09:19)
CE BINE CA PREMIERUL CATU ARE IN INTENTIE SA LISTEZE LA BURSA ACTIUNINILE PORTULUI CONSTANTA !NU SE VOR MAI SIFONA BANI DE LA BUGET !
210Pe dracu(9 feb 06:50)
Articol platit. Foameee
217alina(9 feb 05:55)
40% din intreaga activitate a portului este EVAZIUNE !!!!
220Constantean(9 feb 00:54)
Portul este stat in stat, niste handicapati administreaza de zeci de ani principala poarta a tarii cu rezultate mizerabile, distrugand ce a lasat Ceausescu.
118Ionica(9 feb 00:14)
Parca ar fi singurul! Si la numirile in functii sunt oamenii atenti...si de unde sa fie atenti? Din contracte, normal..altfel cum ar fi indepartati profesionisti dedicati si numiti oameni zero ca manageri dar buni cotizanti? Numai in port cunoastem destui...se stiu si ei..de ex. elefantul si sleahta lui .. bucatarul, magazionera, siliconata...
mai mult...Anchete
22 mar 23:59AncheteFiul fostului ȘEF DRDP Constanța, prins DROGAT la VOLAN. Video!

Miami Bici e un film produs Matei Dima, care a regizat filmul 5Gang, împreună cu Codin Maticiuc. Cei doi joacă și...83861

26 feb 21:42AnchetePOLIȚIA împreună cu reprezentanții MAGNUM au destructurat o REȚEA de INTERLOPI din Brăila!36612
9 feb 00:05AncheteVIDEO! Afaceristul Stelian TOCIA, SĂLTAT pentru CONTRABANDĂ cu ȚIGĂRI10778
28 mar 23:53AncheteDoi români, CONDAMNAȚI la 28 de ani de ÎNCHISOARE pentru transport de COCAINĂ de 3.000.000 £

Doi români au fost condamnați la peste 28 de ani de închisoare pentru că au încercat să introducă cocaină în...21527

11 feb 00:14AncheteFamilia Chicheanu REVINE în FORȚĂ în AFACERILE cu Portul Constanța10373
13 apr 23:46AncheteOvidius Clinical Hospital, DAT în JUDECATĂ pentru un MILION de EURO25615
14 apr 23:44AncheteUn NAVIGATOR din CONSTANȚA a dat DECLARAȚIE SCRISĂ că va OMORÎ POLIȚIȘTII, PROCURORII și JUDECĂTORII!

Romică Danciu, în vârstă de 51 de ani, a fost arestat preventiv. Totul a pornit de la faptul că a fost sancționat...8968

14 apr 23:44AncheteCINE este BĂRBATUL găsit SPÂNZURAT, la CERNAVODĂ!14065
13 feb 00:13AncheteVÂNĂTOAREA CONTINUĂ: Încă un ZMEU a fost DOBORÂT de POLIȚIȘTII RUTIERI21483
3 apr 23:50AncheteCum a fost PRINS hoțul care acționa în VIVO

Un bărbat din Constanța a fost sincer în fața anchetatorilor și le-a spus că a mers la Auchan din centrul...13051

10 mar 14:14AncheteClubul EGO din Mamaia, schimbări în acționariat68975
19 feb 00:10AncheteTomis Marina PIERDE contractul de concesiune al PORTULUI Tomis?!10574
Vremea
10°9° - 10° duminică, 18 aprilie 2021
ConstanțaUmiditate: 66%
Vânt: 5.07 m/s
Presiune: 1016 milibari

Loto
6/49154829471842
5/4016183036137
joker20283233274
Horoscop
mai mult...SPSportRT
18 apr 00:00SportFC Barcelona a cucerit Cupa Spaniei - Lionel Messi, strălucitor

FC Barcelona a cucerit sâmbătă seara Cupa Spaniei, după ce a reușit să învingă Athletic Bilbao cu scorul de 4-0...297

18 apr 23:32SportFed Cup. România a pierdut în fața Italiei și retrogradează din Grupa Mondială a Billie Jean King Cup

Echipa feminină de tenis a României a fost învinsă de Italia, cu scorul de 1-3, în play-off-ul Grupei Mondiale a...429

18 apr 23:33SportHandbal feminin: România, foarte aproape de Campionatul Mondial, după 33-22 cu Macedonia de Nord

Naţionala de handbal feminin a României a învins sâmbătă, pe teren propriu, reprezentativa Macedoniei de Nord,...436

18 apr 23:33SportTenis: Ruse aduce României prima victorie în meciul cu Italia (1-2), în Billie Jean King Cup

Elena Gabriela Ruse a învins-o cu emoţii pe Jasmine Paolini, sâmbătă, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, cu...383

Local
17 apr 23:13LocalCoronavirus la Constanța: 41.061 de persoane, infectate cu SARS-CoV-2

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 41.061 de persoane...895

17 apr 23:12LocalUGIR Constanța solicită ca beach barurile să poată fi deschise până la ora 24.00

UGIR Constanța supune atenției publice următoarele amendamente, conform Anexei 1 privind „Regulamentul privind...962

17 apr 23:12LocalATENȚIE! Alte ȘASE străzi din Constanța devin artere rutiere cu SENS UNIC

2393

17 apr 14:33LocalSĂLILE DE FITNESS s-au MUTAT în CORTURI

În contextul actual al noilor restricții impuse de autorități pentru combaterea răspândirii temutului Sars-Cov-2,...1240

17 apr 12:21LocalCENTRELE de VACCINARE NU se ÎNCHID de PAȘTE

Centrele de vaccinare rămân deschise de Paște! O informație eronată a fost lansată în mediul online legată de...774

17 apr 11:58LocalPrimăria CERNAVODĂ începe LUCRĂRILE la CENTRUL HAMANGIA!

Lucrările la Centrul Hamangia sunt în linie dreaptă! În curând, în oraşul Cernavodă va fi ridicat Centrul...1230

17 apr 23:11LocalRAJA continuă programul de modernizare a sistemelor de alimentare cu apă din județul Constanța

RAJA SA a semnat vineri, 16 aprilie 2021, două noi contracte de lucrări, CL 41 și CL 46, prevăzute în amplul...1177

17 apr 23:11LocalMilitarii Brigăzii 9 Mecanizată ,,Mărăşeşti” l-au COMEMORAT pe generalul Adrian Soci

Vineri, 16 aprilie, se împlinesc patru ani de la moartea unuia dintre cei mai apreciați generali ai Armatei Române,...1170

17 apr 23:10LocalÎncă o SERIE de ZMEI în TRAFICUL rutier din Constanța: Unul este MINOR

1193

Politică
17 apr 22:55PoliticăAndreea Moldovan, primele declarații după revocare: 'Nu am fost condiționată politic'

Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a declarat vineri, într-o conferință de...839

17 apr 22:55PoliticăVlad Voiculescu, primul mesaj după ce a fost demis de la Ministerul Sănătății: Vreau să mulțumesc tuturor!

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a ieșit cu primul mesaj, după ce a fost demis de la Ministerul...719

17 apr 00:06PoliticăRaluca Turcan anunță salariile care vor crește

1820

Interviuri
2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...2793

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...2890

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO

3894

6 mar 00:02InterviuriSOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene

Iulian Soceanu este unul dintre cei mai implicați edili din județul Constanța. Și nu-l lăudăm noi, ci o spun chiar...3886

5 mar 00:03InterviuriMariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA

”În spetele unei femei puternice, stă întotdeauna un bărbat puternic”, spune primarul localității Cumpăna,...7299

4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival

8223

Monden
17 apr 00:00MondenMads Mikkelsen va juca în cel de-al cincilea film al francizei „Indiana Jones“

Actorul danez Mads Mikkelsen, unul dintre cei mai apreciaţi actori în acest an datorită interpretării sale din...456

17 apr 00:00MondenUn album al regretatului artist David Bowie, cu 21 de piese inedite, va fi lansat pe 28 mai

Pagina oficială a artistului David Bowie a anunţat joi lansarea pe 28 mai a produsului discografic "The Width Of A...398

17 apr 00:00MondenA fost lansat trailer-ul noului film „Fast &Furious 9“ în care apar John Cena şi Cardi B

600

17 apr 00:00MondenBad Bunny, marele câştigător al galei Latin American Music Awards 2021

Artistul portorican Bad Bunny a fost cel mai premiat cântăreţ la gala Latin American Music Awards de joi seară,...381

17 apr 00:00MondenRoberto Benigni va primi un Leu de Aur onorific la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Veneţia

Regizorul şi actorul italian Roberto Benigni va fi recompensat cu un Leu de Aur onorific la cea de-a 78-a ediţie a...394

17 apr 00:00MondenCannes 2021: Evenimentul suplimentar dedicat profesioniştilor din cinematografie, amânat cu o lună

370

Mapamond
17 apr 00:00MapamondFuneraliile prinţului Philip: Prezentare generală şi detalii despre ceremonia funerară

Funeraliile prinţului Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi duce de Edinburgh, care a murit pe 9...449

17 apr 00:00MapamondCoronavirus: Marea Britanie nu intenţionează să oprească testarea rapidă pentru COVID-19

Ministerul britanic al Sănătăţii a declarat joi că nu există planuri de a opri testarea rapidă pentru...372

17 apr 19:38MapamondGermania: Poliţia a difuzat imagini cu un suspect în ancheta incendierii unei clădiri a Institutului Robert Koch

388

Sănătate
17 apr 00:00Sănătate8 tipuri de miere şi indicaţiile terapeutice pentru fiecare în parte

Mierea era hrana divină a zeilor din Egiptul antic, iar virtuțile acestei substanțe străvechi nu se dezmint nici...413

17 apr 00:00SănătatePlante care scad tensiunea arterială

Este bine să știi, mai ales dacă ești hipertensiv, că există și unele plante medicinale folosite în anumite...513

17 apr 00:00SănătateCum să ascunzi legume în deserturi pentru gustări mai sănătoase

383

17 apr 00:00SănătateCare sunt alimentele recomandate în caz de crampe musculare?

Crampele musculare apar atunci când mușchii se tensionează, cum ar fi în urma unui antrenament intens sau după o...417

17 apr 00:00SănătateLista celor mai eficiente 10 analgezice

Cunoscător sau autodidact, afectat cronic sau pentru prima dată în viață "lovit" de migrenă, durere de genunchi,...447

17 apr 18:51SănătateApa de mare, utilă în igiena nazală și în tratarea problemelor pielii

Apa de mare are multe beneficii pentru organism, printre care descongestionarea și curățarea blândă a căilor...432

17 apr 00:00SănătateFurunculul: de ce apare și cum îl tratăm

Furunculul reprezintă o infecție bacteriană sau fungică a foliculului de păr. Infecția folicului de păr nu se...429

17 apr 00:00SănătateTopul alimentelor care conțin zahăr ascuns

Consumul de zahăr în exces poate fi mai dăunător decât ți-ai imagina, deoarece poate duce la apariția mai multor...418

17 apr 00:00SănătateCele mai bune alimente care-ți ridică moralul

452

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT