REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.2° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.2° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

O fostă combatantă kurdă, devenită deputat suedez, a împiedicat demisia guvernului de la Stockholm

O fostă combatantă kurdă, devenită deputat suedez, a împiedicat demisia guvernului de la Stockholm

Replica API 8 iunie 2022 | 00:00 695

Guvernul suedez a evitat marţi o criză politică majoră odată cu eşecul în parlament al unei moţiuni de cenzură, datorită votului decisiv al unei deputate pro-kurde care se opune acordării de concesii Turciei pentru deblocarea candidaturii Suediei la NATO, transmite AFP.

Moţiunea de cenzură, care îl viza pe ministrul de interne şi al justiţiei, Morgan Johansson, dar risca să provoace demisia premierului Magdalena Andersson, a căzut la o diferenţă de un singur vot.

Extrema dreaptă şi partidele de dreapta au întrunit 174 voturi din 289, în condiţiile în care pentru adoptarea moţiunii aveau nevoie de o majoritate absolută de 175, conform Agerpres.

Deputata independentă Amineh Kakabaveh, fostă combatantă într-o grupare kurdă iraniană şi devenită deputată suedeză din 2008, anunţase marţi dimineaţă că nu va vota alături de opoziţie, după negocieri purtate cu guvernul social-democrat întregul weekend.

„Sunt mulţumită”, a declarat ea marţi dimineaţă, cu doar câteva ore înaintea votului.

Amineh Kakabaveh, provenită din rândurile stângii radicale, ameninţase că va vota contra ministrului dacă nu va primi asigurări legate de negocierile complicate pe care Suedia le poartă cu Turcia cu privire la NATO.

„Trebuie să ne limităm libertatea de expresie şi de manifestare în funcţie de pretenţiile lui Erdogan?”, a întrebat ea în parlament.

„În ziare am fost descrisă ca reprezentând interesele kurde mai degrabă decât pe cele suedeze, dar suveranitatea suedeză este cea care mă preocupă”, a adăugat ea.

Turcia blochează aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, acuzând mai ales Stockholmul că sprijină grupări kurde pe care Ankara le consideră teroriste, precum combatanţii YPG în Siria.

În noiembrie 2021, Amineh Kakabaveh a avut votul decisiv pentru învestirea premierului Magdalena Andersson, după ce obţinuse o declaraţie de sprijin pentru YPG din partea social-democraţilor.

Marţi, partidul a confirmat că acordul, ce contravine cerinţelor Ankarei de tăiere a sprijinul suedez pentru YPG, este în continuare în vigoare.

Când președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că sunt „teroriști care stau în parlamentele anumitor țări”, pentru a-și justifica obiecțiile față de aderarea Suediei și Finlandei la NATO, parlamentara suedeză din opoziție Amineh Kakabaveh nu a avut nicio îndoială că s-a referit la ea.

Moţiunea de cenzură a intervenit cu trei luni înaintea alegerilor de pe 11 septembrie, în care dreapta este pentru prima dată pregătită să guverneze sprijinită de extrema dreaptă.

Social-democraţii au urcat totuşi clar în sondaje după accederea la putere a Magdalenei Andersson, în locul prim-ministrului demisionar Stefan Lofven.

Magdalena Andersson anunţase că va demisiona dacă moţiunea împotriva ministrului Morgan Johansson va trece.

Opoziţia îi reproşează acestuia eşecul de a combate apariţia de bande mafiote în societatea suedeză, care a provocat un val de reglări de conturi şi de atacuri armate mortale, scrie digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272