O funcționară care plimba mapele la ședințele de guvern, numită la conducerea ACROPO
O funcționară care plimba mapele la ședințele de guvern, numită la conducerea ACROPO
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestAutoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO) are de pe 14 martie 2024 un nou Consiliu de Administrație (CA), în componența căruia apar și două nume noi, ca de obicei, fără niciun fel de legătură sau experiență în domeniul energiei. Este vorba despre funcționara care duce mapele la ședințele de guvern și o contabilă APIA, potrivit unui document publicat pe site-ul instituției. Legea privind energia eoliană offshore, aprobată în decembrie 2023, prevede reorganizarea ACROPO și transformarea acesteia în Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Offshore (ACROO), o instituție guvernamentală care va avea în administrare investiții estimate la 6 miliarde de euro, până în 2035.
Noul CA al ACROPO este alcătuit în prezent din Radu Nicolae Chiurtu (numit în funcție pe 4 august 2021, din partea Ministerului Energiei), Costin Viorel Muscalu (numit pe 8 iunie 2023, din partea Ministerului de Finanțe), Natalia Căpățînă (numită pe 8 martie 2024 din partea Secretariatului General al Guvernului) și Lavinia Mărioara Raluca Neagu (numită pe 8 martie 2024 din partea Cancelariei Prim-Ministrului).
Numirile celor două doamne, chiar de Ziua Femeii, vine să confirme stilul complet iresponsabil prin care guvernanții înțeleg să managerieze cele mai importante afaceri de stat. Chiar dacă Natalia Căpățână și Lavinia Mărioara Raluca Neagu au vechime ca funcționare publice, nu posedă niciun fel de cunoștințe sau experiență în domeniul energiei. Practic, este imposibil ca cele două respectabile doamne să aibă măcar habar ce înseamnă cuvintele din denumirea instituției pe care au fost puse s-o administreze. Cu atât mai puțin să știe ce au de făcut acolo, în afară de a semna ce le pun șefii în față.
Natalia Căpățînă, secretara care duce mapele la ședințele de guvern
Natalia Căpățînă este practic secretara care duce mapele la ședințele de guvern, titulatură prezentată oficial ca directoare la Secretariatul General al Guvernului, în cadrul Direcției Pregătire Ședințe ale Guvernului, conform propriului CV. Din această funcție, are ca responsabilități redactarea agendei de lucru, verificarea materialelor care se înscriu pe agendă, redactarea situației proiectelor propuse, supravegherea circulației și transmiterii documentelor.
Angajată în Guvern direct de pe băncile facultății
Natalia Căpățînă lucrează la Guvern din ianuarie 1997, iar din februarie 2006 este șefă de serviciu. Doamna numită acum la șefia proiectelor de energie vitale pentru România a venit în Guvern direct de pe băncile facultății, după ce a absolvit Facultatea de Automatică de la Craiova, specializarea știința sistemelor și calculatoarelor, în 1996. O specializare iluzorie, din moment ce la abilități de utilizare a calculatorului a trecut în CV doar Microsoft Word, Excel, Acces și Internet Explorer. Practic, știe doar să deschidă o pagină de internet și una de Word. Conform ultimei sale declarații de avere, singura proprietate a Nataliei Căpățînă este un BMW din 2015, la care se adaugă peste 73.000 de euro și aproape 50.000 de lei deținuți în conturi bancare.
Căpățînă declara în octombrie 2023 un salariu de 123.367 lei de la Secretariatul General al Guvernului, 30.264 lei din CA-ul SN Plafar SA și 60.318 lei ca membru CA la Telecomunicații CFR SA. Veniturile sunt completate de salariul anual încasat de soțul ei, Claudiu Căpățînă, ca profesor la o școală din Sectorul 5, respectiv 49.285 lei.
Contabila din Reșița de la Cancelaria Prim-Ministrului
A doua numire la ACROPO este Lavinia Mărioara Raluca Neagu, despre care există puține informații publice, deși este funcționar guvernamental. Nu apare pe site-ul SGG, nu există vreun CV disponibil, iar potrivit ultimei declarații de interese publicată pe site-ul ANI, în prezent este șef serviciu în Cancelaria Prim-Ministrului și membru inactiv în Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) Filiala Caraș-Severin.
Lavinia Mărioara Raluca Neagu are două mici apartamente în Reșița, ambele obținute în 2008 (unul de 34,86 mp și un al doilea de 31,66 mp) și un Volkswagen din 2003. Nu deține niciun alt bun sau conturi bancare, în schimb are de returnat două credite bancare, în valoare de circa 30.000 de franci elvețieni, respectiv 20.000 de euro. Singurele sale venituri sunt salariul anual de 82.269 lei încasat de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și 16.702 lei de la Cancelaria Prim-Ministrului.
Șomerul liberal și fermiera pesedistă de la conducerea ACROPO
Oricât ar părea de ciudat, cele două doamne instalate la șefia ACROPO par mult mai calificate, în ciuda oricărei experiențe în domeniu, decât președintele și vicepreședinta autorității. Președintele liberal Robert Ciocioi a fost 11 ani șomer înainte de a fi pus direct șef la ACROPO, are o firmă de mobilă cu afaceri zero și o pensiune la Runca, iar ca studii are o facultate din Târgu Jiu absolvită la 36 de ani.
La rândul ei, vicepreședinta pesedistă Felicia Ancuța Dunca este o fermieră din satul maramureșean Glod, fostă vânzătoare de haine și polițist local în Sectorul 1 până să-i fie dată pe mână industria offshore a României.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News