REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.4° Constanța Mie., 21 Feb. 2024
Anul XX Nr. 6646
3.4° Constanța Miercuri, 21 Februarie 2024 Anul XX Nr. 6646
 

O misiune permanentă a AIEA va fi prezentă la fosta centrală nucleară de la Cernobîl

O misiune permanentă a AIEA va fi prezentă la fosta centrală nucleară de la Cernobîl

Valentina CAMARA 19 ianuarie 2023 | 00:00 231

Experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) vor menţine o prezenţă permanentă la fosta centrală nucleară de la Cernobîl în nord-estul Ucrainei, pentru a preveni orice nou atac asupra acestei zone puternic contaminate după accidentul nuclear din 1986, a anunţat miercuri directorul general al AIEA, Rafael Grossi, relatează agenţia DPA.

O misiune permanenta a AIEA va fi prezenta la fosta centrala nucleara de la Cernobil Rafael Grossi

Observatorii AIEA şi-au început deja activitatea la faţa locului. Zona de excludere a fostei centrale a fost ocupată de trupele ruse în debutul invaziei asupra Ucrainei lansate pe 24 februarie.

Cât timp fosta centrală şi zona adiacentă s-au aflat sub controlul trupelor ruse, autorităţile ucrainene au semnalat creşteri ale nivelului radioactivităţii, despre care experţii cred că au fost provocate de împrăştierea de pe sol a prafului contaminat în urma deplasărilor prin zonă. După cinci săptămâni, trupele ruse au părăsit zona odată cu retragerea lor din partea de nord a Ucrainei.

''Sperăm, desigur, că nu va mai exista nicio altă ocupaţie sau vreun atac asupra centralei. Acesta este scopul eforturilor mele'', iar prin instalarea unor observatori permanenţi AIEA acolo ''facem un pas foarte concret în această direcţie'', a spus Rafael Grossi.

El a venit în Ucraina la începutul săptămânii pentru desfăşurarea unor mici echipe ale AIEA la Cernobîl şi de asemenea la trei centrale nucleare ucrainene aflate în funcţiune, misiunea acestor echipe fiind de a oferi asistenţă tehnică şi de a monitoriza siguranţa reactoarelor.

La o a patra centrală aflată în funcţiune, Zaporojie, care se află sub controlul trupelor ruse dar este operată de personal ucrainean, o echipă a AIEA a fost detaşată acolo încă de anul trecut. Însă nu a putut fi implementat planul lui Grossi de creare a unei zone de siguranţă în jurul acestei centrale, unde trupele ruse şi ucrainene s-au acuzat reciproc de bombardamente repetate asupra ei.

Reactorul nr.4 de la centrala Cernobîl, 108 km nord de capitala ucraineană Kiev, a explodat în aprilie 1986 în timpul unui test de siguranţă eşuat, în cel mai grav accident nuclear din lume. Norul care purta particule radioactive a afectat o bună parte din Europa, iar zeci de mii de oameni au fost obligaţi să se evacueze.

Centrala de la Cernobîl a continuat să producă electricitate până în decembrie 2000, când ultimul său reactor operaţional a fost oprit la presiunea Occidentului. După ani de tergiversări, o carcasă gigantică de oţel etanşă a fost instalată la sfârşitul lui 2016 deasupra reactorului distrus de explozie, potrivit agerpres.ro .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
733481553
5/49
1646443318-02-20245 0 4 1 8 3 2
joker
27328183039