REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
15.5° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

O nouă licitaţie pentru pentru reabilitarea Edificiului Roman cu Mozaic!

O nouă licitaţie pentru pentru reabilitarea Edificiului Roman cu Mozaic!

Replica API 6 noiembrie 2019 | 00:00 262

A treia încercare, cu noroc?

A treia încercare, cu noroc?

Consiliul Județean Constanța a organizat o nouă licitație pentru restaurarea Edificiului Roman cu Mozaic. Licitația a fost urcată pe SEAP marți, 5 noiembrie, iar termenul de depunere a ofertelor este 8 ianuarie 2020. Așa cum am precizat mai sus, este a treia licitație organizată de Consiliul Județean, după ce primele două au fost anulate pentru că nicio firmă nu s-a arătat interesată de proiectul evaluat la peste 10 milioane lei.

Horia Țuțuianu, președintele CJ Constanța, speră ca, de data aceasta, să participe firmele la licitație. ”Sper că va fi cu noroc. Sunt foarte puține firme în domeniul acesta istoric ca să poată face lucrul acesta foarte bine. Mi-am dorit să-i avem pe cei mai buni. Sunt convins că a treia oară vor veni firme la licitație”, a spus Țuțuianu.

Frumusețea Edificiului cu Mozaic era cunoscută în toată Europa, fapt pentru care complexului îi treceau pragul cei mai importanți politicieni și afaceriști din Antichitate. De pe corăbiile care poposeau la mică distanță de edificiu coborau negustorii din toată Europa și își găseau liniștea în acest ansamblu arhitectural foarte modern și opulent pentru acele vremuri. Edificiul Roman cu Mozaic a fost construit în secolele II-IV d.Hr. și a reprezentat una dintre cele mai luxoase construcții ale cetății Tomis. Pe parcursul a mai multor campanii arheologice, edificiul a fost cercetat exhaustiv, apoi a trecut prin operațiunile de restaurare-conservare, pentru ca în final să intre în circuitul de vizitare turistică. Astăzi, monumentul se află într-o stare deplorabilă, iar Consiliul Județean Constanța se luptăd e anul trecut pentru reabilitarea acestuia. Marți, 5 noiembrie, a fost postată pe SEAP, pentru a treia oară, licitația pentru „Servicii de proiectare (PT+DDE), Servicii de asistenţă tehnică din partea proiectantului şi Execuţie lucrări” aferente proiectului „Restaurarea, conservarea, amenajarea şi punerea in valoare a Edificiului Roman cu Mozaic”. Data limită de depunere a ofertelor este 8 ianuarie 2020, și tot atunci, în cazul în care vor exista firme interesate, se va desfășura licitația. Valoarea proiectului este de 10,298,030 RON. Primele două licitații au fost anulate, întrucât nicio firmă nu s-a arătat interesată de reabilitarea edificiului. Contractul de finanțare pentru reabilitarea Edificiului roman cu mozaic a fost semnat în vara anului 2018, iar președintele Horia Țuțuianu spera, la acel moment, că lucrarea va fi finalizată anul acesta.

Lucrarea presupune restaurarea, protecția și conservarea mozaicurilor interioare și restaurarea plasticii fațadei și a acoperișului, dotarea monumentului cu instalații și echipamente pentru asigurarea condițiilor de climatizare, siguranța la foc, antiefracție.

De precizat că durata de implementare a proiectului este de 46 de luni de la momentul semnării contractului de finanțare, adică până în decembrie 2021, iar nerespectarea termenelor poate duce la pierderea finanțării europene.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272