REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.1° Constanța Dum., 26 Mai 2024
Anul XX Nr. 6741
14.1° Constanța Duminică, 26 Mai 2024 Anul XX Nr. 6741
 

O nouă taxă pentru românii care au centrale de apartament, dar și mașini!

O nouă taxă pentru românii care au centrale de apartament, dar și mașini!

A.F. 6 februarie 2023 | 00:00 4681

România va introduce din 2027 o taxă pe carbon, care va avea o valoare între 0,5 și 1 leu pe unitate de măsură a combustibililor fosili folosiți la centralele de apartament și la automobile.

O noua taxa pentru romanii care au centrale de apartament, dar si masini!

O nouă taxă pentru românii care au centrale de apartament. Tanczos Barna, ministrul mediului, a dezvăluit că măsura va fi introdusă în conformitate cu noile decizii luate de miniștrii Mediului din Consiliul UE.

„Europa, în momentul de faţă, a impus tuturor statelor membre o taxă nouă de carbon. Sunt două elemente: benzina-motorina, plus centrala de acasă pentru gaz sunt cele două elemente care vor fi taxate pentru a colecta pentru fondul social de climă sumele care se reintroduc în economie, sub formă de subvenţie sau sub formă de sprijin pentru tranziției, pentru cumpărarea altor centrale, altor soluţii, pompe de căldură, fotovoltaice etc”, a spus Tanczos Barna.

Astfel, noua taxă se va aplica în general la încălzire și la transporturi, iar costurile suplimentare ar urma să fie compensate penrtu consumatorii vulnerabili din fondul social climatic, înființat la nivelul UE, din care urmează ca aproape 6 miliarde de euro să fie puse la dispoziţia României.

Din suma primită de România din fondul social climatic, 35%  se va folosi pentru a compensa taxa pe carbon în bugetele familiilor unde veniturile se situează la un anumit nivel, care nu s-a stabilit încă. În plus, din diferenţa de 65% se pot finanţa diverse tehnologii de reducere a emisiilor de carbon, a mai anunţat Tanczos Barna, la Antena 3.

O noua taxa pentru romanii care au centrale de apartament, dar si masini!

Taxă de poluare pentru centralele termice. Ce înseamnă prevederea pentru România?

„Dacă se va aplica această prevedere, în principiu, din 2027 se va aplica o taxă pe fiecare metru cub de gaz consumat atât în gospodării, cât și în firmele mici și mijlocii. Dar, pentru noi, cel mai important lucru din această decizie este fondul social dedicat pentru climă. Acest fond social va asigura României un venit în plus garantat, în comparație cu contribuția. Va fi un fel de fond de mediu pe care îl folosim noi acum, dar mult mai consistent”, a declarat ministrul Mediului.

În contextul în care România este țara care se găsește în grupa statelor UE cu cele mai mari creșteri ale prețului energiei electrice pentru populație, iar în 2020 trei din zece gospodării (33,3%) ajunseseră în sărăcie energetică, după ce au cheltuit peste 10% din venituri doar pentru plata facturilor la energie, această nouă taxă este o lovitură puternică, în plină criză energetică.

Ministrul Tanczos Barna nu vede nimic rău în această nouă taxă pe care o vor plăti toți românii care au ales să investească în propriul confort, în loc să rămână captivi unor sisteme de termoficare vechi, ineficiente și costisitoare . Tanczos Barna se bucură că vor intra mai mulți bani în bugetul României.

Oficialii europeni au ajuns la un acord cu privire la data de la care va fi impusă o nouă taxă celor care dețin centrale termice de apartament. Noua taxă va fi aplicată, cel mai probabil din anul 2027 și va fi calculată în funcție de fiecare metru cub de gaz consumat de o centrală termică de apartament. O reglementare în acest sens va trebui transpusă în legislația românească, de Guvernul României.

O noua taxa pentru romanii care au centrale de apartament, dar si masini!Tanczos Barna

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, s-a aflat marți la Bruxelles unde a condus delegaţia României la Consiliul de Mediu. Aici au fost discutate o serie de regulamente şi directive privind restaurarea naturii, emisiile industriale, transferurile de deşeuri. De asemenea, au fost analizate și propunerile recente ale Comisiei Europene în cadrul pachetului privind reducerea la zero a poluării.

„Dacă se va aplica această prevedere, în principiu, din 2027 se va aplica o taxă pe fiecare metru cub de gaz consumat atât în gospodării, cât și în firmele mici și mijlocii. Dar, pentru noi, cel mai important lucru din această decizie este fondul social dedicat pentru climă. Acest fond social va asigura României un venit în plus garantat, în comparație cu contribuția. Va fi un fel de fond de mediu pe care îl folosim noi acum, dar mult mai consistent”, a declarat Tanczos Barna.

Potrivit ministrului, la nivelul Parlamentului European și al Consiliului European s-a ajuns la un acord privind extinderea câmpului de aplicare a pieței carbonului. Noua taxă urmează să fie aplicată atât gospodăriilor deținute de persoanele fizice, cât și administratorilor de IMM-uri, scrie romaniatv.net.

Taxă de poluare pentru centralele termice: Statul va face bani pe confortul românilor

Ministrul Tanczos Barna nu vede nimic rău în această nouă taxă pe care o vor plăti toți românii care au ales să investească în propriul confort, în loc să rămână captivi unor sisteme de termoficare vechi, ineficiente și costisitoare. Tanczos Barna se bucură că vor intra mai mulți bani în bugetul României.

Așa cum se vede, de altfel, în București, locuitorii sunt nevoiți, iarnă de iarnă, să înghețe în locuințe, plătind facturi pipărate pentru încălzirea de care nu beneficiază.

„Dacă se va aplica această prevedere, în principiu, din 2027 se va aplica o taxă pe fiecare metru cub de gaz consumat atât în gospodării, cât și în firmele mici și mijlocii. Dar, pentru noi, cel mai important lucru din această decizie este fondul social dedicat pentru climă. Acest fond social va asigura României un venit în plus garantat, în comparație cu contribuția. Va fi un fel de fond de mediu pe care îl folosim noi acum, dar mult mai consistent”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
comisia recomanda dar nu obliga, tot comisia europeana le-a spus sa taie pensiile speciale dar s-au facut ca nu aud. daca mai suportati sa mai platiti o taxa care nu va ajuta cu nimic, stati in casa! banii aia se duc in afacerile lor, nu respirati aer mai curat daca platiti taxa asta. TREZIREA!!!
5
0
Domnule Bârna. Citez din declarația dumneavoastră:,,restaurarea naturii, emisiile industriale, transferurile de deşeuri”. Va întreb pe dumneavoastră , care este procentul de emisii de CO 2 alocat r*mâniei? Ce emisii industriale când economia noastră este vai mama ei? Câtpoluează : America, China, Rusia, India ? Santeti foarte degajat când vorbiți de taxe noi! De ce? Pentru ca aveți o remunerație de mii de euro? Vă pasa ca oamenii , in general, au câstiguri undeva între 2000-3000 lei net, și nu mai știu cum sa-și împartă banii? Ce tot ne aburiți cu Comisia Europeană? Fiecare țara este datoare sa protejeze interesele naționale și populația!!!!! Nu va este jena sa vb , dumneavoastră și colegii dumneavoastră , de noi taxe? Cât mai doriti sa jecmăniți populația țării? Tăiați din toate salariile și beneficiile voastre( mașini, șoferi, secretare, consilieri,consilieri personali, diurne,…etc), și nu va fi necesar sa introduceți noi taxe!!!! Mâine , poimâine , o sa ne Spune-ți ca Comisia Europeană a decis : - nu mai aveți voie sa va sărutați soții/soțiile decât in zilele de luni , miercuri și vineri - nu mai aveți voie sa beți ceai și cafea - și multe alte aberații , gen: FĂINA DE GÂNDACI Nu Comisia Europeană trebuie sa impună, ci r*mânia trebuie sa impună . Iar Comisia Europeană sa ia act!!!!!! Treziți-vă din starea de letargie și slugărnicie in care va aflați! Santeti reprezentații r*mÂNIEI , stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil(art 1 din Constituția r*mâniei)
8
0
Dacă ați fi votat Noua Dreaptă ungurul ăsta nu ar mai fi jefuit r*mânii ...
6
3
@Gogu, sa inteleg ca vrei si fi taxat ?
2
1
Ia intrebati-i pe rusi, chinezi, indieni si americani daca dau doi bani pe prosteala asta?!
21
0
Aveti grija ce mancati, fara fasole, ca se taxeaza si beshina!
19
0
Propun să se pună o taxă și pe aragazele pe butelie. Aceste aragaze funcționează tot cu gaz ca centralele și în plus sunt folosite tot timpul anului. Se strâng ceva bănuți și de aici, buni pentru ciordit. Sictir Mă !
14
0
vreau sa vad și taxa pt cei ce au sobe și teracote atât în mediul urban cat și-n mediul rural, ei fac cea mai mare poluare, nu cei cu centrale de apartament. Au pus taxa doar pt cei cu centrale de apartament, și pe cei cu sobe și teracote i-a scutit
15
7
@Gogu Ce treaba are Barna daca UE ne impune asta imbecilule?!?
1
21
este un simplu executant; acum suntem condusi de consiliul ue, comisia europeana si nebunii din parlamentul european care au liberalizat piata energiei si au facut inflatia asta mare
26
4
Domnul Barna, dar taxa pe luat muye nu puneti ?!
26
4

REPLICA

LOTO

6/49
122631242036
5/49
22232911525
joker
35381872920