REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
18.4° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

O parte din UE se pregătește de ce e mai rău: Întreruperea aprovizionării cu gaze rusești

O parte din UE se pregătește de ce e mai rău: Întreruperea aprovizionării cu gaze rusești

Replica API 7 februarie 2022 | 12:19 806

Companiile energetice şi guvernele din statele baltice cooperează strâns, pregătindu-se pentru o posibilă tăiere a livrărilor de gaze ruseşti pe fondul tensiunilor asupra Ucrainei şi al preocupărilor legate de aprovizionarea cu gaze către Europa, relatează Reuters și Agerpres.

Rusia este cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei şi ţările occidentale sunt îngrijorate că livrările deja tensionate ar putea fi întrerupte în cazul unui conflict între Rusia şi NATO asupra Ucrainei.

"Instituţiile şi companiile noastre lucrează strâns împreună pregătindu-se, la nivel operaţional, pentru surprize care s-ar produce dacă alimentarea cu gaz ar fi folosită ca mijloc de presiune împotriva Uniunii Europene", a declarat prim-ministrul lituanian Ingrida Simonyte într-o conferinţă de presă la Riga, după ce s-a întâlnit cu omologii săi leton şi eston.

Cândva condusă de la Moscova, dar acum parte din NATO şi UE, regiunea îşi primeşte gazul natural din Rusia şi din importuri de gaz natural lichefiat (GNL) dintr-un terminal în Lituania inaugurat în 2014.

O legătură prin gazoduct între Lituania şi Polonia urmează să intre în funcţiune la mijlocul anului 2022, oferind regiunii acces la gazoductele continentale şi mai multe surse de energie.

Dacă alimentarea cu gaze ruseşti va fi întreruptă, statele baltice se vor baza pe terminalul de import GNL din Lituania şi un depozit de gaze din Letonia, a declarat prim-ministrul leton Krisjanis Karins la conferinţa de presă.

"Suntem într-o formă mai bună decât multe state europene", a notat Karins, adăugând că rezervele stocate sunt "într-o stare bună" datorită unei ierni blânde.

Printre altele, factorii de decizie din Statele Unite ar fi în căutarea unor surse de gaz alternative în întreaga lume în cazul în care un conflict asupra Ucrainei ar întrerupe aprovizionarea prin conducte către Europa, notează Reuters.

O navă rusească ce acţionează ca o instalaţie de import pentru GNL a acostat la Kaliningrad pe 26 ianuarie, oferind centralei electrice pe gaz din enclava rusă o cale alternativă de alimentare dacă gazul din Lituania este întrerupt, potrivit stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dar de noi nu spuneti ninic?
2
0
lasa ca le da americanii, aduc cu vapoarele. Ptr aia conteaza doar banu. sa moara lumea.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212