REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

O singură doză de vaccin anti-HPV oferă protecție împotriva cancerului de col uterin

O singură doză de vaccin anti-HPV oferă protecție împotriva cancerului de col uterin

Replica API 15 august 2020 | 00:00 1116

Un nou studiu arată că o doză de vaccin HPV poate preveni infecția cu acest virus care poate duce la apariția cancerului de col uterin, potrivit rezultatelor unor cercetări efectuate la o universitate americană.

În fiecare an, peste 34. 000 de femei sunt diagnosticate cu cancere care au legătură cu virusul human papiloma, arată statisticile Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA. Se crede că virusul HPV este responsabil de mai mult de 90% dintre toate cancerele de col uterin și anale, pentru mai mult de 60% dintre cancerele de penis și pentru aproximativ 70% dintre cancerele orale.

O doză de vaccin HPV ar putea proteja la fel de bine ca două doze

Deși rezultatele reecentului studiu au arătat că o singură doză de vaccin ar putea fi la fel de eficientă precum cele două-trei doze recomandate în prezent, este nevoie de cercetări aprofundate pentru a putea spune cu exactitate că lumea se poate baza de acum încolo doar pe o doză pentru protecție.

Din păcate, la nivel mondial, acoperirea vaccinului HPV este foarte mică, pentru că în multe țări care au resurse de sănătate limitate implementarea acestei vaccinări este dificilă. Deși beneficiile lui în lupta împotriva virusului human papiloma sunt dovedite, mulți copii care ar trebui vaccinați, nu sunt, fie din lipsa de implicare a autorităților în domeniul medical, fie din lipsa de educație a părinților care nu înțeleg importanța vaccinului HPV și evită să-și vaccineze copiii și să scadă astfel riscul de cancer la nivel mondial.

Vaccinul HPV ar trebui făcut de toți copiii și tinerii între 9 și 26 de ani

În prezent, se recomandă ca cele două doze din vaccinul HPV să fie făcute înainte de împlinirea vârstei de 15 ani. Dacă vaccinarea se face între 16 și 26 de ani (aceasta fiind vârsta maximă recomandată pentru vaccinare), sunt indicate trei doze de vaccin. Cea mai nouă formă a vaccinului HPV protejează împotriva a aproape 90% dintre infecțiile cu HPV care pot cauza apariția cancerului de col uterin.

În România, vaccinul HPV se poate face copiiilor de ambele sexe, începând cu vârsta de 9 ani, cu trimitere de la medicul de familie. De asemenea, acest vaccin poate fi administrat și la recomandarea medicilor pediatri, ginecologi sau infecționiști. Astfel, ei vor fi protejați de infecția cu tulpinile HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 şi 58, care declanșează apariția negilor genitali și a unor boli precum cancerul de col uterin, cancerul vaginal sau cel al anusului. După ce se administrează prima doză, următoarea se va face după două luni, iar a treia după încă patru luni de la a doua.

În țara noastră, cancerul de col uterin este a doua cauză de mortalitate prin cancer în rândul femeilor. Anual, peste 4000 de femei din România primesc diagnosticul de cancer de col uterin. Această boală are nevoie de o perioadă curpinsă între 5 și 20 de ani pentru a se dezvolta, deci screeningul regulat (testul Papanicolau și testarea HPV) o poate depista de timpuriu. Cancerul de col uterin se poate trata cu succes dacă este descoperit în primele stadii.

Tulpinile HPV pot avea risc crescut sau risc scăzut

Virusul HPV este una dintre bolile cu transmitere sexuală cele mai răspândite în întreaga lume. În total, există mai mult de 100 de tulpini ale virusului papiloma uman, dintre care cel puțin 14 sunt considerate cu risc crescut în dezvoltarea cancerelor.

Tulpinile cu risc scăzut sunt: 6, 11, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72 și 81. Acestea sunt considerate non-cancerigene. Pot cauza leziuni în zona genitală, dar în general nu sunt asociate cu cancerul. Unoeri, cauzează leziuni precanceroase. Tulpinile 6 și 11 sunt cea mai frecventă cauză a apariției condiloamelor (negi genitali).

Tulpinile cu risc crescut sunt: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73 și 82. Acestea sunt asociate cu apariția cancerului de col uterin și a altor cancere ale zonei genitale și deci sunt considerate tulpini oncogenice. Tulpinile 16 și 18 sunt cele mai frecvente cauze ale cancerului de col uterin, scrie doc.ro.

Virusul HPV se transmite prin contactul sexual vaginal, anal sau oral sau prin contactul piele pe piele al zonelor genitale (deci nu numai prin actul sexual în sine). Deși nu acoperă toată pielea din zona genitală pentru a preveni infectarea, prezervativul este cea mai sigură metodă de protecție împotriva virusului HPV, după vaccinul anti-HPV.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920