REPLICA ONLINE CONSTANTA

15° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
15° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

O tumoră de 20 centimetri, ce cuprindea şapte vertebre ale unui copil de 13 ani, extirpată de medici

O tumoră de 20 centimetri, ce cuprindea şapte vertebre ale unui copil de 13 ani, extirpată de medici

A.F. 16 octombrie 2023 | 00:00 166

O echipă de medici de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi a efectuat o intervenţie chirurgicală complexă, în timpul căreia au extras o formaţiune tumorală de 20 de centimetri care cuprindea şapte vertebre ale unui copil de 13 ani.

O tumora de 20 centimetri, ce cuprindea sapte vertebre ale unui copil de 13 ani, extirpata de medici

Postoperatoriu, pacientul, un copil în vârstă de 13 ani, din Galaţi, a făcut primii paşi şi se află în plin proces de recuperare.

"Îmi venea să cad atunci când mergeam. M-a durut mult timp. Durerea se lăsa pe picior, în jos, iar dacă îl atingeam nu-l mai simţeam. Acum mă simt mai bine", afirmă băiatul.

Mama copilului, Maria Gheorghiţă, spune că fiul său se plângea deseori de dureri de spate şi că, până să ajungă la spitalul din Iaşi, a fost văzut de mai mulţi medici.

"L-am dus la medicul de familie, care mi-a dat o cremă şi pastile. Şi tot nu i-a trecut. Doar i s-a ameliorat puţin durerea. L-am rugat să ne dea o trimitere la spital. M-am dus de urgenţă la Galaţi. Am stat două săptămâni acolo, dar ne-au trimis la Iaşi. Mi-a fost tare frică. Doctorul din Galaţi nu îi dădea şanse, că s-ar putea să rămână paralizat sau, Doamne fereşte, ce e mai rău", povesteşte mama băiatului.

Managerul Spitalului Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Nicolae Oblu" din Iaşi, dr. Lucian Eva, a precizat că băiatul a venit la unitatea medicală acuzând un deficit motor parţial la nivelul membrelor inferioare.

"El mai păstra ceva mişcări la nivelul picioarelor. Asta după ce timp de două săptămâni a stat la spitalul din Galaţi pentru investigaţii, unde s-a efectuat şi o biopsie dintr-o leziune tumorală care se extindea de la a 11-a vertebră dorsală, până la nivelul coloanei sacrale. Deci o leziune extrem de întinsă pe aproximativ şapte corpuri vertebrale, ceea ce este enorm. Am întâmpinat şi noi dificultăţi în ceea ce priveşte abordarea acestui caz, pentru că nu este simplu să faci o rezecţie a unei tumori extinse pe atâţia corpi vertebrali la un copil de 13 ani. La vârsta aceasta nu e finalizat procesul de creştere completă a corpului. La nivelul oaselor respective, chiar dacă sunt corpi vertebrali, există nişte nuclee de creştere care pot fi afectate în timpul intervenţiei chirurgicale", a explicat dr. Lucian Eva.

Acesta a arătat că, în timpul intervenţiei chirurgicale, s-a făcut o rezecţie maximală a leziunii cu păstrarea integrităţii tuturor nervilor cozilor de cal şi a nervilor spinali.

"Acest lucru a permis ca postoperator copilul să îşi recapete forţa în picioare, cu şanse mari de a merge în viitorul apropiat. Mai mult decât atât, rezultatul anatomo-patologic a arătat că este o tumoare benignă, ceea ce înseamnă că are şanse mari chiar şi de vindecare acest copil", a mai spus dr. Lucian Eva.

Potrivit sursei citate, copilul va necesita şi o operaţie de fixare a coloanei, care va fi făcută ulterior tot în cadrul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, unde există şi aparatura necesară, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468